Τα Self Test και η σωτηρία του Βαραββά

Τα Self Test και η σωτηρία του Βαραββά
Διανομή Self Test σε φαρμακείο της Αθήνας Eurokinissi

Η πρώτη ημερά εφαρμογής του μέτρου της διενέργειας self test, διέψευσε τις Κασσάνδρες. Οι μαθητές τα έκαναν σωστά, τα φαρμακεία είναι στη θέση τους και εντοπίστηκαν και κρούσματα, που δεν θα γνωρίζαμε.

Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται τον Τόνι Μπέν, τον μακροβιότερο βουλευτή του Εργατικού κόμματος στη Βρετανία και υπουργό σε πολλές κυβερνήσεις. Είχε πεί ότι «υπάρχουν δύο τρόποι για να ελέγχεις το λαό: Πρώτα από όλα τον τρομάζεις και μετά του ρίχνεις το ηθικό».

Τον θυμήθηκα με αφορμή την υπόθεση των self test. Και τι δεν ακούσαμε από την στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να τα προσθέσει στο οπλοστάσιο κατά του κορονοϊού.

Από οικονομικά σκάνδαλα και συμφέροντα, που υποτίθεται κρύβονταν πίσω από την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, μέχρι ότι τα self test θα διαλύσουν τη λειτουργία των φαρμακείων και έρθει ο «θάνατος του φαρμακοποιού της γειτονιάς»!

Αλλά και επί της ουσίας, κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ήταν ένα άχρηστο μέτρο.

Ακούσαμε ότι τα τεστ ήταν άχρηστα και δεν θα «έπιαναν» τον ιό… Ότι οι μαθητές και οι γονείς τους, αλλά και οι καθηγητές, δεν θα ήταν σε θέση να το κάνουν σωστά… Ότι δεν θα το δηλώνουν όσοι ήταν θετικοί… Ότι δεν θα λειτουργούσε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα… Ότι τα φαρμακεία, για να εξυπηρετήσουν όσους θα πήγαιναν για να αγοράσουν τα self test, δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν όσους θα πήγαιναν για τα φάρμακά τους, κλπ.

Αφήνω κατά μερός τον καυγά για το «πάπλωμα», δηλαδή τις συνδικαλιστικές φωνές κάποιων -ευτυχώς μεμονομένων που η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών δεν τους άκουσε- που προσπάθησαν να βγάλουν κάποιο κέρδος από την υπόθεση αυτή.

Όμως τι έγινε τελικά; Πρώτη ημερά εφαρμογής του μέτρου και τα αποτελέσματα διέψευσαν τις Κασσάνδρες.

Ω του θαύματος οι… «άσχετοι» μαθητές και καθηγητές μπόρεσαν να κάνουν τα self test! Και -ποιος θα το περίμενε (sic)- όχι μόνο το έκαναν, αλλά το έκαναν -μάλλον οι περισσότεροι- και σωστά!

Τα φαρμακεία είναι ακόμα στη θέση τους και συνεχίζουν να λειτουργούν και δεν έχουν διαλυθεί!

Το κυριότερο όμως είναι ότι με τα self test εντοπίσαμε – μέχρι  το απόγευμα της Δευτέρας (12/4) 613 μαθητές και καθηγητές δυνητικά θετικούς στον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, 359 μαθητές και 254 καθηγητές. Και λέω δυνητικά γιατί όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να κάνουν νέα εξέταση για να επιβεβαιωθεί άν όντως είναι θετικοί στο κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι βρεθούν τελικά ότι είναι πράγματι φορείς του ιού, κυκλοφορούσαν χωρίς πρόβλημα στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον χωρίς να γνωρίζουν ότι μεταδίδουν τον θανατηφόρο ιό..!

Μάλιστα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι οι 613 που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, με βάση τα αριθμητικά μοντέλα που διαθέτουν οι επιστήμονες, «το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έδιναν από 5.250 έως 8.765 νέα κρούσματα»!

Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το… «άχρηστο μέτρο» θα μπορούσε να είναι η λύση για να πάνε με ασφαλή τρόπο στα χωριά τους το Πάσχα οι πολίτες. Αλλά τι ξέρει ο Τζανάκης και ο κάθε επιστήμονας Τζανάκης…

Μάλλον δεν έχουν υπ’ όψιν τους ότι κάποιοι «όταν πρέπει να διαλέξουν ποιος θα σταυρωθεί, θα διαλέγουν πάντα να σώθει ο Βαραββάς», για να παραφράσω την γνωστή ρήση του Ζαν Κοκτώ…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα