Το προφίλ της νέας προεκλογικής εικόνας

Διαβάζεται σε 5'
Το προφίλ της νέας προεκλογικής εικόνας
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Παρ΄ό,τι είναι γνωστός ο νικητής-και πιθανώς αυτοδύναμος- στην αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, η νέα προεκλογική περίοδος δεν στερείται ενδιαφέροντος.

Σημειώσεις για τα θέματα που κυριαρχούν μέχρι τώρα και μια ματιά στην κινητικότητα, τις αλλαγές, τις στοχεύσεις και την πορεία των κομμάτων:

ΕΣΥ-ΕΚΑΒ: Σοκάρουν οι ελλείψεις γιατρών και προσωπικού του ΕΚΑΒ ειδικά στα νησιά. Είναι ντροπή και όνειδος να ζούν επι χρόνια απροστάτευτοι και ανασφαλείς οι νησιώτες μας. Προφανείς οι ευθύνες για τους εκάστοτε κρατούντες.

Εξίσου ονειδιστικό –και ταυτόχρονα μεγάλο πλήγμα για την εικόνα και την οικονομία της- είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα που ζεί σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, δεν εξασφαλίζει τα στοιχειώδη στον τομέα της Υγείας (και) για τους τουρίστες.

Από τις αντιμαχίες των ημερών, με αφορμή τους ανθρώπου που χάθηκαν αβοήθητοι, δεν βγάζεις άκρη. Πέφτουν εκατέρωθεν αριθμοί σαν το χαλάζι, αλλά οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα-παρά το επιμέρους δίκιο του ενός (ΣΥΡΙΖΑ) ή του άλλου (ΝΔ) για προσλήψεις κλπ- αδυνατούν να αποσείσουν υπαρκτές ευθύνες για την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση.

Το χειρότερο είναι ότι κανένας δεν απαντάει πειστικά πώς θα λυθεί το γνωστό πρόβλημα. Επί παραδείγματι: Γιατί να πάνε γιατροί ή διασώστες και οδηγοί του ΕΚΑΒ, όταν τα ενοίκια είναι πανάκριβα και το κόστος ζωής γενικά είναι υψηλότερο στα νησιά;

Ακριβώς για τον λόγο αυτόν η τελευταία προκήρυξη για προσλήψεις στο ΕΚΑΒ δεν συγκίνησε τους ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά. Επομένως, μονάχα με στιβαρές και ριζοτομικές προτάσεις αντιμετωπίζονται τα κενά. Παναπεί, γενναία χρηματοδότηση από το κράτος για προσλήψεις με ικανοποιητικό μισθό και μπόνους ή άλλο τι παρεμφερές.

Φερ΄ειπείν: Γιατί να μην φροντίσει το κράτος για την ανέγερση κατοικιών στα νησιά ή την εγκατάσταση προκατασκευασμένων κατοικιών υψηλού επιπέδου, ώστε σ΄αυτές να στεγάζονται γιατροί και προσωπικό του ΕΚΑΒ, πληρώνοντας μικρό ενοίκιο;

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Εστω κι έτσι-με αντεγκλήσεις και αλληλοαιτιάσεις- το μείζον αυτό θέμα συζητείται προεκλογικώς. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το εξής στοιχείο: Τέσσερις στους δέκα Ελληνες εμφανίζονται να ζούν με 5000 ευρώ τον χρόνο!

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή» σε πρόσφατο, εκτενές άρθρο της «στο μεγάλο πρόβλημα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, καθώς στα χαρτιά η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς πλούσιους, τα κόμματα τηρούν σιγήν ιχθύος». Παραθέτουμε ακόμη ένα απόσπασμα από το εν λόγω άρθρο:

«Ενώ το ελληνικό φορολογικό σύστημα καταλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες κυρίαρχη θέση στην προεκλογική ατζέντα, οι αριθμοί και τα επίσημα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων αναδεικνύουν τις ελληνικές «ιδιαιτερότητες»: Στα χαρτιά, η Ελλάδα δεν έχει πλούσιους. Ατομικό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ δηλώνουν μόνο 27.000 πολίτες, ενώ οι τέσσερις στους δέκα εμφανίζονται να ζουν με 5.000 ευρώ τον χρόνο».

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: Αλλαγή προφίλ από τον ΣΥΡΙΖΑ, φρένο δημοσκοπικά στο ΠΑΣΟΚ(μπλέχτηκε με τα φορολογικά και άρχισε το σημειωτόν), προέλαση της «Πλεύσης Ελευθερίας» σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πολύπλευρη επίθεση στη «Νίκη» από τη ΝΔ κι ένα ΜεΡΑ25 μαραμένο. Ειδικότερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Κάποια φρέσκα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή-εξαιρετικά, ορισμένα εξ αυτών-, αντιπολίτευση με επιχειρήματα σε συγκεκριμένους τομείς, χαμηλοί τόνοι ως επι το πολύ και εγκατάλειψη της εμπρηστικής ρητορικής.

Κάπως αργά κατάλαβε η Κουμουνδούρου ότι η αντιπολιτευτική συμπεριφορά της ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την συντριβή της 21ης Μαϊου. Δηλαδή, ο κραυγαλέος καταγγελτικός λόγος, ο Πολακισμός, μια σειρά από ανοησίες(ακροδεξιά κυβέρνηση, κόμμα βιαστών κλπ) και φυσικά τα τραγικά λάθη του τελευταίου μήνα.

Εδώ και μέρες εμφανίζεται ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ στα μίντια(τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις). Ηπιος αλλά όχι μαλθακός και νηφάλιος με στέρεες θέσεις παρά τις εξ αντικειμένου δυσκολίες που προέκυψαν από το εφιαλτικό αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης.

Φυσικά, είναι μικρό το διάστημα που απομένει μέχρι την 25η Μαϊου για να δρέψει καρπούς από το νέο προφίλ. Αλλά η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Στερνή μου γνώση, που λένε…

ΠΑΣΟΚ: Αξιοσημείωτη η επίδοσή του στις εκλογές, αλλά κατά τις μέρες που ακολούθησαν άρχισε το σημκειωτόν. Αιτία τα φορολογικά και η σύγχυση που δημιουργήθηκε, σύγχυση που εκμεταλλεύτηκε αρκούντως η ΝΔ.

Η συνεκτίμηση ορισμένων στοιχείων( π.χ. πιθανές διαρροές από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να σημειώσει νέα άνοδο. Φυσικά, ούτε λάμπει ούτε συναρπάζει μέχρι τώρα η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, του αρχηγού περιλαμβανομένου.

Όμως δείχνει να έχει αυτοπεποίθηση, να διεκδικεί με πείσμα αλλά χωρίς ακρότητες μια καλύτερη θέση στον χώρο της αντιπολίτευσης και πάντως δεν απογοητεύει.

.Πλεύση Ελευθερίας: Εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο, άγγιξε το 3% και τώρα δημοσκοπικά «πετάει». Κόμμα αρχηγοκεντρικό, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή αλλά η «Πλεύση» δείχνει να αγρεύει ψήφους από παντού, ακόμη και από την ακραία δεξιά, παρά τον λαϊκίστικο χαρακτήρα ορισμένων θέσεων και διακηρύξεων(ουδέτερα συνθήματα, καρδούλες κλπ).

Γεγονός αναντίρρητο είναι ότι συζητείται ευρέως η Ζωή(έτσι, με το μικρό της όνομα για τους περισσότερους). Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν την «Πλεύση» στη Βουλή, ενθυμούμενοι την μαχητική και πείσμονα παρουσία της κυρίας Κωνσταντοπούλου στο Κοινοβούλιο.

*Νίκη: «Αφιξη» που αιφνιδίασε τους πάντες. Η σοβαρή πιθανότητα να μπεί στη Βουλή προκάλεσε ανησυχία στη ΝΔ που άρχισε να ξιφουλκεί εναντίον του νεοπαγούς σχηματισμού.

Η επίθεση αυτή, με κορωνίδα κάτι ξαφνικές και περίεργες έρευνες για ρώσικο χρήμα στον Αθω κλπ, δεν είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν καθοριστικά την «Νίκη». Συνήθως, τέτοιες επιθέσεις ενισχύουν τον βαλλόμενο…

. ΜεΡΑ25: Η μεγάλη απογοήτευση από το αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου μετεβλήθη σε καταθλιπτικού τύπου αδράνεια. Σα να μαράζωσε ξαφνικά ο πληθωρικός και φιλόδοξος Βαρουφάκης.

Ισως να σκέφτεται εκ των υστέρων ότι είχε πολλά περισσότερα ουσιώδη να πεί από την «Δήμητρα», το «Μητσοτάκης Α.Ε» και τα συναφή…

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version