2022 – Αλέξης Τσίπρας: Ο φόβος και ο στόχος…

2022 – Αλέξης Τσίπρας: Ο φόβος και ο στόχος…
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τους πολιτικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και το πώς θα αποτρέψει τη νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2022 θα έλθει αντιμέτωπος με το δίλημμα των πρόωρων εκλογών και τον (πιθανό) κίνδυνο να μην έχει αυτοδυναμία, για τον Αλέξη Τσίπρα το νέο έτος θα είναι «η μητέρα των μαχών». Ακόμα κι αν δεν γίνουν εκλογές, πρέπει να πετύχει ό,τι δεν πέτυχε στη μέχρι τώρα αντιπολιτευτική του θητεία. Κι αν αυτή η επιτυχία πρέπει να συνοψιστεί σε ένα, αυτό θα είναι να αποτρέψει τη νέα κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός στόχος, στον οποίο μπορεί να προσβλέπει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ. «Δηλαδή, αποκλείεις τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;», μπορεί να είναι το ερώτημα του καλόπιστου αναγνώστη. Φυσικά, όχι. Στην πολιτική τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, έχουμε δει πολλές ανατροπές στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο. Όμως, με βάση τη σημερινή πολιτική κατάσταση, αυτή η ανατροπή φαίνεται πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Γι’ αυτό λέμε ότι αντικειμενικός πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Όπως εξηγήσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας για τα ενδεχόμενα της νέας χρονιάς, ο πρωθυπουργός θα έλθει φέτος ξανά αντιμέτωπος με το δίλημμα «πρόωρες εκλογές ή εξάντληση της τετραετίας», διότι αυτά τα δύο ενδεχόμενα κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας ως προς την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, το 2022 θα είναι καθοριστική χρονιά, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Πώς έχει η κατάσταση και ποιοι (μπορεί να) είναι οι στόχοι του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης;

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ επί δυόμισι χρόνια μετά τις εκλογές έχει περισσότερα προβλήματα από όσα η κυβερνώσα ΝΔ. Αυτό ήταν φυσιολογικό έως τον πρώτο χρόνο από τις εκλογές, αλλά όχι στη συνέχεια. Συνήθως τα ισχυρά κόμματα της αντιπολίτευσης ξεπερνούν σχετικά σύντομα το εκλογικό σοκ και ανασυντάσσονται. Παρά την ήττα του τον Ιούλιο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε ισχυρό κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό (σχεδόν 32%) που πήρε ηττημένο κόμμα την τελευταία δεκαετία της κρίσης (θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ το 2012 σχεδόν κατέρρευσε, ενώ και η ΝΔ δεν άγγιξε το 30% στις εκλογές του 2015). Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκμεταλλεύθηκε την ισχυρή αντιπολιτευτική θέση που του έδωσαν οι ψηφοφόροι, για γνωστούς λόγους που δεν είναι της παρούσης.

Δεύτερον, επί δυόμισι χρόνια εμφανίζει μεγάλη δημοσκοπική καχεξία, την οποία κάποια στιγμή είναι υποχρεωμένος να ξεπεράσει, αν θέλει να έχει καλύτερη τύχη στην ευθεία των εκλογών.

Τρίτον, επειδή στο πολιτικό προσκήνιο εμφανίστηκε ένα νέος παίκτης-άγνωστος εν πολλοίς- ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να συνυπολογίζει σοβαρά την παρουσία του, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πρότινος για το τρίτο κόμμα της Βουλής.

Τέταρτον, μαζί με την πιθανότητα απωλειών προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπολογίζει και τη θετική πλευρά της εκλογής Ανδρουλάκη, που μπορεί να είναι η αφαίρεση ποσοστού και από τη ΝΔ. Μάλιστα, αν ο κ. Ανδρουλάκης επιλέξει την τακτική των ίσων αποστάσεων από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, θα είναι περισσότερο πιθανό να αποσπάσει από τη ΝΔ δεξιόστροφους κεντρογενείς παρά από τον ΣΥΡΙΖΑ παλιούς αντιδεξιούς ψηφοφόρους.

Πέμπτον, εντέλει η αποτροπή της αυτοδυναμίας της ΝΔ μπορεί να συμβεί αν το άθροισμα των ποσοστών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, μεγαλώσει και ξεπεράσει σημαντικά το ποσοστό της ΝΔ (το 2019 είχαμε ΝΔ 39,85%, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ 39,63%). Αν η σχέση αυτή δεν αλλάξει στις προσεχείς εκλογές, η αντιπολίτευση συνολικά, με πρώτον τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει αποτύχει.

Ο στόχος αυτός δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποχωρεί συνεχώς στα ποιοτικά στοιχεία ακόμα και των ευνοϊκών δημοσκοπήσεων και η ΝΔ εμφανίζει ήδη σημαντικές απώλειες και στους εκλογικούς δείκτες. Βοηθούσης και της απλής αναλογικής, η εκλογική αποτύπωση μπορεί να είναι απρόσμενα διαφορετική από τη μέχρι τώρα εικόνα.

Η πιθανολογούμενη ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ μπορεί να της επιφέρει πρόσθετο πλήγμα.

Μένει να κάνει κάτι πιο αποτελεσματικό και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτό που λέει ο μύθος του Αισώπου: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα