Δούρειοι Ίπποι στο ΠΑΣΟΚ: Οι παρακολουθήσεις, το Κατάρ, το καλάθι…

Δούρειοι Ίπποι στο ΠΑΣΟΚ: Οι παρακολουθήσεις, το Κατάρ, το καλάθι…
Ο Νίκος Ανδρουλάκης Aris Oikonomou / SOOC

Το φιλοκυβερνητικό πνεύμα προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η απουσία αντίδρασης του Ν. Ανδρουλάκη.

Τι συμβαίνει στο τρίτο κόμμα της Βουλής; Την ώρα που ο νέος αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να βρει κάποιον αντιπολιτευτικό βηματισμό, εμφανίζονται προβεβλημένα στελέχη, σε καίριες θέσεις, που κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν την κυβέρνηση.

Ο κ.Ανδρουλάκης ήταν θύμα των παρακολουθήσεων. Αυτό τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει-σ’ αυτό το θέμα- την τακτική των ίσων αποστάσεων από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ και να καταγγείλει τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο και τις προσπάθειες να κουκουλωθεί.

Όμως, δεν συμμερίζονται όλοι στο ΠΑΣΟΚ αυτήν την επιλογή Ανδρουλάκη. Από την πρώτη στιγμή που καταγγέλθηκε η παρακολούθησή του η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή υποβάθμισε το θέμα λέγοντας ότι είναι «πανευρωπαϊκό πρόβλημα» και, ταυτόχρονα, έδειξε να πιστεύει τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι καμία κρατική υπηρεσία «δεν έχει αγοράσει το PREDATOR».

Η κυρία Καϊλή, όμως, «χτύπησε» και σε ένα άλλο θέμα. Την ώρα που είχαν κορυφωθεί οι καταγγελίες για το Μουντιάλ του Κατάρ, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη χώρα αυτή «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα»!

Στο ίδιο φιλοκυβερνητικό πνεύμα με την κυρία Καϊλή, ο Ανδρέας Λοβέρδος πήρε χτες δύο θέσεις που απέχουν από τις θέσεις του κόμματός του και ταυτίζονται με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης:

Πρώτον, είπε ότι πρέπει να γίνει έρευνα για «να μάθουμε ποιος είναι πίσω από όλα αυτά». Ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται να μην γνωρίζει ποιος έκανε τις παρακολουθήσεις,ενώ είναι ομολογημένο ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του, ο οποίος καταλογίζει την ευθύνη στον πρωθυπουργό.

Δεύτερον, πρόσθεσε «δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στο χάος και τη λάσπη». Η θέση αυτή του κ. Λοβέρδου ουσιαστική υιοθετεί την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις είναι «λάσπη του ΣΥΡΙΖΑ» και οδηγεί σε «αποσταθεροποίηση».

Η τρίτη φιλοκυβερνητική δήλωση ήρθε από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε το καλάθι του νοικοκυριού «εξόχως πετυχημένη πολιτική». Όμως, το κόμμα του έχει πει ότι το καλάθι «μονιμοποιεί την ακρίβεια» και έχει καταλογίσει στον αρμόδιο υπουργό επικοινωνιακά σόου.

Η κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ την περίοδο 2012-2014 και το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει «γαλουχήσει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τέτοιον τρόπο που τα οδηγεί σε ένα είδος συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Δηλαδή, αυτό ακριβώς που βολεύει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Το αν ορισμένα από αυτά θα «μετακομίσουν» κιόλας στη ΝΔ είτε πριν είτε μετά τις εκλογές είναι κάτι που ήδη συζητείται.

Ο κ. Ανδρουλάκης τα γνωρίζει αυτά, αλλά μέχρι στιγμής δεν αντιδρά. Είτε διότι δεν θέλει «αναταράξεις» στο κόμμα του τώρα που «μυρίζει εκλογές». Είτε διότι πιστεύει ότι δεν αποτελούν κίνδυνο.

Αν συμβαίνει το δεύτερο, καλύτερα θα ήταν να υπολογίσει το ρόλο που παίζουν οι Δούρειοι Ίπποι…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα