ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος (15 Μαΐου 1956) είναι Έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός, βουλευτής Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών του Κινήματος Αλλαγής. Εκλέγεται βουλευτής με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής από το 2000. Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μετά τις εκλογές του 2019 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής. Στην κυβέρνηση Σημίτη διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών (2002 - 2004) με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία. Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε το 2009 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το 2010 αυτό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο διατήρησε και στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το τελευταίο εξάμηνο της κυβέρνησης Σαμαρά κατείχε τη θέση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το 2012 διαφώνησε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε μια πολιτική κίνηση, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας από τον οποίο προήλθε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Το 2014 το κόμμα του συμμετείχε στις Ευρωεκλογές με τον πολιτικό συνασπισμό Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη και το φθινόπωρο του ίδιου έτους επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2015 διεκδίκησε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ με συνυποψηφίους του τη Φ. Γεννηματά και τον Ο. Κωνσταντινόπουλο. Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1980 - 1982) και ολοκλήρωσε διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα Τρομοκρατία και πολιτικό έγκλημα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Νοβαρτιστάν

Η υπόθεση Novartis τώρα ξεκινάει. Πολλά κουκουλώθηκαν, πολλά κρύφτηκαν κάτω από το χαλί αλλά τώρα πια η αποφορά προδίδει την αλήθεια. Ακόμα και στο πυκνό σκοτάδι του Νοβαρτιστάν, κάποτε θα ξημερώσει.

Ανδρέας Λοβέρδος

Ποιος και γιατί πλαστογράφησε το έγγραφο; Ευθύνη του Δένδια να το αποκαλύψει…

Σε τέτοιες περιπτώσεις η πιο πρόσφορη μέθοδος έρευνας είναι αυτή που αναζητεί απάντηση στο ερώτημα: "Ποιος ωφελείται;". Η υποχρέωση του Νίκου Δένδια για μία πειστική απάντηση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η "αποκάλυψη" για τον κ. Λοβέρδο "ντροπιάζει τη χώρα και ευτελίζει τους θεσμούς της"

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει την υπόθεση με την απάλειψη του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου από έγγραφα της υπόθεσης Novartis και ζητά να πάρει θέση ο θέση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Λοβέρδος απορεί γιατί... σβήστηκε το όνομά του από τα έγγραφα της Novartis - "Να απαντήσει το ΥΠΕΞ"

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι δεν υπάρχει λογική εξήγηση στην υπόθεση που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη με την απάλειψη του ονόματός του από έγγραφα της υπόθεσης Novartis.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Λοβέρδος: "Οι πολίτες μάς δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί"

Ο Α. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω στις αρχές του, και μ’ αυτές στηρίζει τον Ν. Ανδρουλάκη, το κόμμα και την παράταξη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εξελέγη για να "νικήσει" τον Αλέξη Τσίπρα…

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και εξηγεί γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εξελέγη για να "νικήσει" τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου

Γιώργος Παπανδρέου: Κατανοώ τον πόνο του Λοβέρδου, εγώ θα είμαι στο κόμμα ως το τέλος

Ο πρώην πρωθυπουργός και διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι ουδέποτε αμφισβήτησε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, και χαρακτήρισε "χαμένη ευκαιρία" το debate που δεν έγινε.

Ό Νίκος Ανδρουλάκης

Το ΚΙΝΑΛ νίκησε το ΠΑΣΟΚ

Ο Γιάννης Αλμπάνης γράφει για τη νίκη Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και για το πώς η πρωτιά του σηματοδοτεί όχι την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, αλλά την οριστική αποχώρησή του από το προσκήνιο.

Ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλη συμμετοχή και εντολή ανανέωσης στον Νίκο Ανδρουλάκη

Άνετη πρωτιά για τον Νίκο Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, έχοντας και "προίκα" τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων, που επέλεξαν την ανανέωση. Ο ρόλος του Γ. Παπανδρέου και τα καίρια ερωτήματα για το τι θα πράξει, ώστε να συμβάλει στην ενότητα.

Όσα έγιναν στο debate των πέντε

Debate ΚΙΝΑΛ: Άνοστο δείπνο για πέντε με "υπερπατριώτη" Λοβέρδο και παράλληλους μονολόγους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης διασταύρωσαν τα "ξίφη" τους στο debate από το οποίο έλειπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα highlights, οι κόντρες και οι στιγμές μιας άνευρης, "πράσινης" βραδιάς.