Φώφη Γεννηματά: Κράτησε το ΠΑΣΟΚ στη ζωή, πολιτεύθηκε με αξιοπρέπεια

Η Φώφη Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά NIKOS LIBERTAS / SOOC

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την Φώφη Γεννηματά η οποία ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη στιγμή στην ιστορία της και κατάφερε να το κρατήσει ζωντανό.

Η Φώφη Γεννηματά παρέλαβε το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη στιγμή της εκλογικής ιστορίας του. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το ποσοστό του έπεσε στο 4,68%, προκαλώντας ένα μικρό σοκ σε ψηφοφόρους του και μη. Το κόμμα που κυριάρχησε στη Μεταπολίτευση έφτασε στα όρια της κοινοβουλευτικής εξαφάνισης.

Τον Ιούνιο του 2015 η Φώφη εξελέγη αρχηγός από τον πρώτο γύρο με 51,7%. Και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ανέβασε το ποσοστό του και το έφτασε στο 6,29%. Τηρουμένων των αναλογιών ήταν ένα μικρό κατόρθωμα, δεδομένου ότι τότε η πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο είχαν βρει πολιτική στέγη οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ήταν ακόμα μεγάλη.

ADVERTISING

Σε όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η νέα αρχηγός ήταν σκληρά επιθετική εναντίον του. Το επέβαλαν οι συσχετισμοί εντός του, μικρού πλέον, ΠΑΣΟΚ, καθώς η συντριπτική πλειονότητα του στελεχικού δυναμικού του διακατεχόταν από αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος.

Το 2017 επανεξελέγη αρχηγός, στο δεύτερο γύρο αυτή τη φορά και το κόμμα είχε πλέον το σημερινό του όνομα: Κίνημα Αλλαγής. Στις εκλογές του 2019 το ποσοστό του έφτασε στο 8,10%. Οι επικριτές της έλεγαν ότι δεν κατάφερε να αλλάξει τους συσχετισμούς στην αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε το υψηλό ποσοστό 32%. Όμως, η αλήθεια ήταν-και το ήξεραν και οι ίδιοι- ότι ήταν αδύνατο να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι, οι οποίοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο και εν συνεχεία συνεργάστηκε με τον παραδοσιακό αντίπαλό του, τη ΝΔ.

Η Γεννηματά είχε κατανοήσει πολύ καλά τη δυσκολία του δικού της αρχηγικού ρόλου. Από τη μια έπρεπε να συμβαδίζει με τα στελέχη και τους ψηφοφόρους εκείνους που έλκονταν από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Και από τη άλλη έπρεπε να επαναφέρει το κόμμα στην παραδοσιακή πολιτική κοίτη του και αυτό επέβαλε να αρχίσει να αναδεικνύεται η πολιτική αντίθεση με τη ΝΔ. Ηταν μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας.

Η Φώφη Γεννηματά πολιτεύθηκε με αξιοπρέπεια. Γνώριζε το, μικρό πλέον, εύρος τω δυνατοτήτων του κόμματός της, αλλά προσπάθησε με δυναμισμό να το κρατήσει μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Και το κατάφερε. Οι παρεμβάσεις της στη Βουλή δεν ήταν αδιάφορες. Αντίθετα, σχεδόν πάντα προκαλούσαν απαντήσεις τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Φεύγει από την ζωή ακολουθώντας την οικογενειακή μοίρα: ο πατέρας της και η μάνα της πέθαναν από καρκίνο σχεδόν στην ίδια ηλικία. Δεν πρόλαβε να δει ποιος θα είναι ο διάδοχός της. Όποιος κι αν είναι θα της χρωστάει κάτι. Οτι κατάφερε να κρατήσει το κόμμα ζωντανό πολιτευόμενη με αξιοπρέπεια…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φώφη Γεννηματά, Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ
SHARE:

24Media Network