Φοβούνται και προσπαθούν να φοβίσουν: Έξι παραδείγματα…

Φοβούνται και προσπαθούν να φοβίσουν: Έξι παραδείγματα…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή Aris Oikonomou/ SOOC

Η συμπεριφορά του πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του φανερώνει εκλογικό άγχος. Γι’ αυτό επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, προβάλλουν βιαστικά "επιτυχίες" της τελευταίας στιγμής κι ανακοινώνουν αποφάσεις, τις οποίες ανακαλούν άρον άρον.

Η ΝΔ έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές της 21 Μαίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει για δεύτερη πρωθυπουργική θητεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα όλων των δημοσκοπήσεων, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα δείχνουν ότι βρίσκονται μια ανάσα από την αυτοδυναμία, την οποία εμφανίζουν ως βέβαιη στις(αναπόφευκτες) δεύτερες εκλογές.

Πράγματι, αν έχουν στο τσεπάκι τους 35%-36% στις πρώτες (αυτό «βλέπουν» οι κυβερνητικοί εκλογολόγοι και εκλογομάγειροι), ούτε κάν ο ήδη νικητής θα ασχοληθεί με την πρώτη διερευνητική εντολή. Θα πάει κατευθείαν για τις 2 Ιουλίου, αφού ο θρίαμβος τον περιμένει.

Αν αυτή η προβαλλόμενη εικόνα είναι αληθινή, ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ θα έπρεπε να είναι άνετοι και ασφαλείς και να το δείχνουν. Το εκλογικό σώμα πείθεται περισσότερο από έναν πρωθυπουργό και το κόμμα του που δείχνουν εμπιστοσύνη στο έργο της κυβέρνησής τους και θα τους δώσει εύκολα τη νέα εντολή.

Όμως, κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει. Η εικόνα και η συμπεριφορά του πρωθυπουργού, ορισμένων υπουργών και στενών συνεργατών του φανερώνει εκλογικό άγχος, ανησυχία και φόβο. Γι’ αυτό επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, καταφεύγουν σε εκφοβιστικές προς ψηφοφόρους ενέργειες, προβάλλουν βιαστικά «επιτυχίες» της τελευταίας στιγμής και ανακοινώνουν αποφάσεις τις οποίες ανακαλούν άρον άρον υπό το φόβο της κατακραυγής.

Ας τα δούμε όλα αυτά με έξι πρόσφατα παραδείγματα:

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται το ντιμπέιτ απευθείας με τον Αλέξη Τσίπρα, με διάφορες αστείες προφάσεις και δικαιολογίες(όπως ότι οι δυό τους έχουν κάνει πλήθος «ντιμπέιτ στη…Βουλή!). Η δε δικαιολογία του νεόκοπου εκπροσώπου κ. Σκέρτσου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το… 2009, όταν ήταν κόμμα του 4%, ήταν αντίθετος στο ντιμπέιτ μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή, προδίδει ανασφάλεια. Αυτό είναι εύλογο επιχείρημα των μικρών κομμάτων και όχι των κομμάτων εξουσίας.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται να επιλέγει δημοσιογράφους στους οποίους δίνει τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Έτσι, εμφανίζεται να αρνείται να δώσει συνέντευξη στην παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Μέγκα, επειδή θεωρείται… «αντικυβερνητική» και «Συριζαία»!

Αν ο νυν πρωθυπουργός έχει εμπιστοσύνη στο κυβερνητικό του έργο, στα επιχειρήματά του και στην υπεροχή του, δεν έχει κανένα λόγο να αρνείται την τηλεμαχία με τον κ. Τσίπρα ούτε να επιζητεί φιλικούς δημοσιογράφους για να δώσει συνέντευξη.

Τρίτον, ενώ έχει απολύτως ξεκαθαριστεί ότι κυβέρνηση με τη συμμετοχή του Γιάννη Βαρουφάκη δεν μπορεί να γίνει(την αρνείται κατηγορηματικά σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, εξίσου κατηγορηματικά, ότι μόνο αν είναι πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση), η κυβερνητική προπαγάνδα και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης έχουν πάρει αγκαλιά το φάντασμα Βαρουφάκη και το περιφέρουν, για να τρομοκρατήσουν ψηφοφόρους. Επιπλέον, υιοθετούν ψευδείς ειδήσεις, όπως η πρόσφατη «συνάντηση» Τσίπρα- Βαρουφάκη στη, γνωστή πλέον, «βίλα του Σουνίου», όπου υποτίθεται…έφτιαξαν ήδη την «κυβέρνηση ων ηττημένων»! Πρόκειται για κατασκευές που φωνάζουν από μακριά και προδίδουν ανησυχία και φόβο.

Τέταρτον, ένας νεοδημοκράτης εργοδότης καταφεύγει σε προειδοποιήσεις και έμμεσες απειλές προς τους εργαζομένους της εταιρείας του μπροστά σε υπουργό(!), ο οποίος τον δικαιολογεί λέγοντας ότι ήταν…πλάκα! Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο.

Πέμπτον, μέσα στην προεκλογική τούρλα «σκάνε» οι αποκαλύψεις για την υπόθεση Καραϊβάζ. Για την οποία αστυνομικές πηγές λένε ότι έγινε βιαστικά και με πολιτική εντολή. Γράφει επ’ αυτού η «Καθημερινή»: «”Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με άριστη γνώση του φακέλου εκφράζουν ερωτήματα για την ποινική κατάληξη της υπόθεσης. Αναγνωρίζουν ότι από τη διετή έρευνα του Ανθρωποκτονιών προέκυψαν μεν ενδείξεις για την ταυτότητα των εμπλεκομένων. Ωστόσο, διατυπώνουν την άποψη πως το αποδεικτικό υλικό θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με τη φυσική παρακολούθηση των υπόπτων και τη χρήση τεχνικών μέσων. Και σημειώνουν ότι η απόφαση για την υποβολή του φακέλου πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ελήφθη σε πολιτικό επίπεδο και δεν υπακούει σε αμιγώς αστυνομικά κριτήρια”.

Το κυβερνητικό άγχος-και το προσωπικό του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου- για προεκλογικές «επιτυχίες» δεν κρύβεται…

Έκτον, μέσα στην προεκλογική τούρλα η ρέκτις υπουργός Μίνα Γκάγκα φερνει μια εγκύκλιο που κάνει άνω-κάτω τις εφημερίες στα νοσοκομεία και προϊδεάζει γι’ αυτά που θα γίνουν, αν η κυβέρνηση ανανεώσει τη θητεία της. Προκαλείται σάλος και υπό το βάρος της κατακραυγής η εγκύκλιος ανακαλείται. Γιατί, άραγε; Αν αυτό που πήγε να κάνει η κυρία Γκάγκα είναι «μελετημένο», «μεταρρυθμιστικό» και «ευεργετικό» για το σύστημα υγείας, γιατί το εξαφανίζουν έτσι;

Συμπέρασμα: ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και οι στενοί συνεργάτες τους δεν έχουν εμπιστοσύνη στην «υπεροχή» και «κυριαρχία» τους. Φοβούνται και προσπαθούν να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους που δεν έχουν πειστεί γι’ αυτήν την κυριαρχία.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ το έχει πει έτσι: «Η εξουσία δεν διαφθείρει. Ο φόβος διαφθείρει. Ο φόβος απώλειας της εξουσίας»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα