Φταίνε μόνο οι “ψεκασμένοι”; Γιατί χρειάστηκαν εφτά μήνες για τα αυτονόητα;

Φταίνε μόνο οι “ψεκασμένοι”; Γιατί χρειάστηκαν εφτά μήνες για τα αυτονόητα;
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εμβολιαστικό κέντρο της Ραφήνας (Αρχείο) EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τις ευθύνες της κυβέρνησης στο -μέχρι τώρα- ανεπαρκές ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαπρέπει στην προπαγάνδα περί την πανδημία. Πολλά λόγια, καθημερινή φασαρία, αυτοθαυμασμός και αυτοέπαινοι για τους εμβολιασμούς, αλλά το αποτέλεσμα φαίνεται τώρα που επέρχεται απειλητικό το τέταρτο κύμα της μετάλλαξης «Δέλτα». Ούτε ο μισός πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί και χρειάστηκαν εφτά ολόκληροι μήνες για να ληφθούν δυο αυτονόητα μέτρα κι αυτά ετεροχρονισμένα.

Στο χτεσινό μήνυμά του ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε ρότα: «Πόσοι θα στοιχημάτιζαν ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Ελληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και ότι περίπου 4.300.0000 θα ήταν πλήρως θωρακισμένοι» διερωτήθηκε. Η απάντηση είναι απλή. Ο ίδιος και οι υπουργοί του έδιναν εξαρχής-χωρίς καν να γνωρίζουν πόσα εμβόλια θα είχαν- διαβεβαιώσεις ότι θα εμβολιάζονται «δύο εκατομμύρια το μήνα». Στις 13 Νοεμβρίου 2020, σε σύσκεψη για τη στρατηγική του εμβολιασμού, παρόντος του κ. Τσιόδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει επί λέξει: «Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού, ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτήν την κρίση».

Το πρώτο εξάμηνο πέρασε και η κρίση είναι παρούσα. Όλοι οι ειδικοί λένε ότι, για να μπορούμε να πούμε ότι αντιμετωπίστηκε στοιχειωδώς, πρέπει το ποσοστό των εμβολιασμένων να είναι περί το 70% και όχι 45%, που είναι σήμερα. Επομένως, οι ίδιοι έβαλαν μεγάλο στοίχημα, οι ίδιοι το έχασαν.

Αλήθεια, ποιος φταίει για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων; Μόνο οι ψεκασμένοι και οι αρνητές; Είναι μόνο θέμα «ατομικής ευθύνης», όπως διατυμπανίζουν; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις χτεσινές ανακοινώσεις του:

1. Υπάρχει πιο αυτονόητη απόφαση από τον εμβολιασμό των γιατρών και των λοιπών υγειονομικών; Γιατί η κυβέρνηση χρειάστηκε σχεδόν εφτά μήνες για αποφασίσει να τον καταστήσει υποχρεωτικό και θα χρειαστούν άλλοι δύο μέχρι να ισχύσει; Ποιος την εμπόδισε;

2. Ποιος εμπόδισε την κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες να καταστήσει υποχρεωτικό των εμβολιασμό των εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στις οποίες υπήρξαν πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών;

3. Ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος όπου συγχρωτίζονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Ποιος εμπόδισε την κυβέρνηση να επιβάλει και εκεί τον εμβολιασμό; Γιατί ο πρωθυπουργός απλώς προέτρεψε («όποτε το θελήσουν») μόνιμους και στρατεύσιμους να εμβολιαστούν; Μάλιστα, σήμερα παρατηρείται το εξής παράδοξο: οι στρατεύσιμοι μόλις κατατάσσονται κάνουν αρκετά εμβόλια, αλλά όχι αυτό για τον κορονοϊό. Ποιος φταίει γι’ αυτήν την παράλειψη;

Ο εμβολιασμός ασφαλώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός για το γενικό πληθυσμό, διότι ανακύπτουν συνταγματικά ζητήματα.

Όμως, μπορεί να επιβληθεί σε ομάδες όπως οι τρεις που προαναφέρθηκαν. Οι κατηγορίες αυτές αθροίζουν πολλές χιλιάδες πολίτες. Η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να το κάνει, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος κι ας έλεγε ο πρωθυπουργός το αντίθετο.

Εν κατακλείδι, για το ανεπαρκές ποσοστό των μέχρι σήμερα εμβολιασμένων-και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής- την ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Η οποία επί μήνες λέει μεγάλα λόγια και τα μέλη της αυτοθαυμάζονται για τα επιτεύγματά τους, αλλά το αποτέλεσμα είναι ανάλογο με αυτό που λέει η λαϊκή παροιμία: «Πολλή βουή στο μύλο μας, μα τ’ αλευράκι λίγο»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα