Η αυταρέσκεια, το φιάσκο και το ανήθικο 500ρικο…

Η αυταρέσκεια, το φιάσκο και το ανήθικο 500ρικο…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης shutterstock

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τον πλασματικό εκείνο κόσμο στον οποίο ζουν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους, κάτι που τους ωθεί στο να παίρνουν ακατανόητες αποφάσεις και να βλέπουν "επιτυχίες" εκεί που δεν υπάρχουν.

Οσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή διαπίστωσαν τρία πράγματα: την αυταρέσκεια του πρωθυπουργού, το φιάσκο με τα εμβόλια και την ανήθικη (τιμωρητική) λογική με την παραλίγο αύξηση των προστίμων στα 500 ευρώ.

Η αυταρέσκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώθηκε ανάγλυφα στον ισχυρισμό του ότι «ήταν επιτυχημένη η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας». Για το πόσο επιτυχημένη ήταν ας μιλήσουν τρεις αριθμοί. Στην πρώτη φάση της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, που ήταν πραγματικά επιτυχημένη, είχαμε 266 νεκρούς. Στους δύο πρώτους μήνες της δεύτερη φάσης, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, έγιναν 360. Και τους επόμενους δύο μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, 4000. Ηδη οι νεκροί αγγίζουν τις 5500. Οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Και δεν μπορεί να το δικαιολογήσει ούτε η σύγκριση με άλλες χώρες, που έχουν περισσότερα θύματα. Διότι η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ καλύτερη αφετηρία και τα πήγε άσχημα στη συνέχεια. Επομένως, το «παιχνίδι» με τους αριθμούς και τις συγκρίσεις θυμίζει τη γνωστή (ανατριχιαστική) ρήση, που αποδίδεται στον Στάλιν: «Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία, ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων είναι στατιστική»…

Το φιάσκο με τα εμβόλια είναι πλέον οφθαλμοφανές. Η κυβέρνηση εδώ και μήνες, πριν κάν αρχίσει η παραγωγή, παρουσίασε το εμβόλιο σαν πανάκεια. Την ώρα που άνθρωποι πέθαιναν κατά εκατοντάδες και τα νοσοκομεία γονάτιζαν με γεμάτες τις ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός και υπουργοί του υπόσχονταν εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Ηταν μια προπαγανδιστική τακτική, για να απαλύνουν τις εικόνες από την τραγωδία στα νοσοκομεία. Σήμερα είναι φανερό ότι η προσδοκώμενη ποσότητα εμβολίων δεν θα έρθει έγκαιρα. Η ευθύνη δεν βαραίνει την κυβέρνηση, ωστόσο οι υποσχέσεις ήταν δικές της. Αλλά και ο ρυθμός του εμβολιασμού, με όσα εμβόλια υπάρχουν, δεν είναι ικανοποιητικός, όπως επαίρεται η κυβέρνηση. Τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, που είχαν προαναγγείλει πομπωδώς, είναι μαγική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση η υπόσχεση, ακόμα και σήμερα, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία, υπόσχεση θα μείνει.

Η τιμωρητική λογική, από την οποία διακατέχεται η σημερινή κυβέρνηση, εμφανίστηκε ανάγλυφα στη Βουλή, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση των προστίμων στα 500 ευρώ. Ουδείς κατάλαβε πώς σκέφθηκαν τα σαίνια που του το εισηγήθηκαν και ο πρωθυπουργός που το αποδέχτηκε και μάλιστα την ώρα που ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η πανδημία υποχωρεί και οι πολίτες πειθάρχησαν στα μέτρα. Επρόκειτο για ανήθικο μέτρο. Οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες και ο κ. Μητσοτάκης, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, ανακάλεσε σχεδόν αμέσως την αύξηση. Ευτυχώς. Μπορεί, αν θέλει, να κρατήσει το πρόστιμο για τους Τσιτσιπάδες, τους Κωστόπουλους και λοιπούς Ντουμπαϊστές. Δεν θα πονέσει η τσέπη τους, άλωστε.

Η εικόνα αυτή από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους ζουν σε δικό τους κόσμο, αποκομμένοι από τον πραγματικό. Γι’ αυτό και παίρνουν ακατανόητες αποφάσεις, γι’ αυτό και βλέπουν «επιτυχίες» εκεί που η αποτυχία είναι ολοφάνερη.

Προφανώς ακολουθούν τη συμβουλή που έχει δώσει ο Αγγλος φιλόσοφος Φραγκίσκος Βάκων: «Να επαινείς με θράσος τον εαυτό σου. Ολο και κάτι θα μείνει».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα