Η ήττα απειλεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ζήτημα επιβίωσης για τον Μητσοτάκη…

Η ήττα απειλεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ζήτημα επιβίωσης για τον Μητσοτάκη…
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikononou / SOOC

Οι εκλογές της 21ης Μαίου αποτελούν στοίχημα για τρεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης.

Είναι πολύ περίεργες οι εκλογές που θα γίνουν στις 21 Μαίου. Διότι ενδέχεται να ανατρέψουν όλες τις μέχρι σήμερα βεβαιότητες και, κυρίως, διότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι πιθανό να υποστούν ήττα, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.

Η ήττα αυτή, αν έλθει, θα είναι ζήτημα επιβίωσης μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Και θα κάνουν τα πάντα ώστε να μείνει ανοικτό το θέμα της αυτοδυναμίας, χωρίς την οποία οι εξελίξεις θα είναι πολύ αρνητικές για τη ΝΔ και, πρωτίστως, για το νυν πρωθυπουργό.

Ας ξεκινήσουμε ανάποδα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο της ήττας στις πρώτες εκλογές δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Θεωρείται «αναμενόμενη», αν και αυτό δεν ομολογείται. Η ήττα αυτή θα είναι πιο «γλυκιά», αν το ποσοστό της ΝΔ είναι τόσο χαμηλό που να μην οδηγεί σε αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Επίσης, αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχει σημαντικά από το αντίστοιχο του 2019(31,5%). Αν αυτές οι δύο προϋποθέσεις εκπληρωθούν, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Φυσικά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να είναι πρώτο κόμμα, θα μπορεί αν μιλάει για ένα μικρό θρίαμβο.

Η ΝΔ αντιμετωπίζει τρεις κινδύνους:

Πρώτον, να είναι δεύτερο κόμμα, κάτι που θα σημαίνει όχι απλώς ήττα, αλλά συντριβή. Και θα ανοίξει τον ασκό των αντιδράσεων, που θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ηγεσίας Μητσοτάκη.

Δεύτερον, να είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά με χαμηλό ποσοστό (περί το 30%) και με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι μεγάλη αποτυχία, αλλά όλοι θα περιμένουν το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης στις 2 Ιουλίου.

Τρίτον, να καταφέρουν τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, γεγονός που θα ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά.

Το ενδεχόμενο να σχηματισθεί η, κακώς αποκαλούμενη, «κυβέρνηση ηττημένων» είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Είτε γιατί δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί είτε λόγω των όρων που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης: όχι πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και όχι στη συνεργασία με το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει αυτά τα δεδομένα, αλλά κινδυνολογεί με την επίκληση της «κυβέρνησης των ηττημένων», ώστε να περιορίσει τις απώλειες της ΝΔ και να διατηρήσει τις ελπίδες για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Για να είναι αυτές οι ελπίδες σημαντικές, το ποσοστό της ΝΔ δεν πρέπει να είναι κάτω από 33% και η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι μικρότερη από τρεις μονάδες.

Οι εκλογές της 21ης Μαίου αποτελούν στοίχημα για τρεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης, αν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας.

Και τότε θα φανεί πόσο μεγάλο ήταν το λάθος του να μην προκηρύξει τις εκλογές για το φθινόπωρο του 2022. Δυστυχώς για τον ίδιο το λάθος αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει τώρα ο κ. Μητσοτάκης είναι να μην πάθει αυτό που έχει πει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Δουλεύω σκληρά, ετοιμάζω το επόμενο λάθος μου»…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα