Ο Ανδρουλάκης στην ΔΕΘ με διμέτωπο και άχρωμο δίλημμα…

Ο Ανδρουλάκης στην ΔΕΘ με διμέτωπο και άχρωμο δίλημμα…
 Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ΔΕΘ Eurokinissi

 Ο κ. Ανδρουλάκης λέει «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» κι έτσι ο στόχος της «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης» είναι θολός, αφού δεν προσδιορίζει με ποιους θα σχηματισθεί.

Τα μικρά κόμματα δεν θέτουν διλήμματα στους ψηφοφόρους. Αυτά είναι για τα κόμματα που κατέχουν ή διεκδικούν την εξουσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που την κατέχει, έθεσε την Κυριακή από το βήμα της ΔΕΘ το δίλημμα «εγώ ή το χάος»(της αντιπολίτευσης). Ο Αλέξης Τσίπρας, που διεκδικεί την εξουσία, θα πάει στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά γνωρίζουμε ότι το δικό του δίλημμα είναι «εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος», με τη λέξη «εφιάλτης» να θυμίζει τον χαρακτηρισμό του Ανδρέα Παπανδρέου για τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού το 1984. Ο κ. Τσίπρας θα κατεβεί στις προσεχείς εκλογές με βασική πρόταση την «προοδευτική κυβέρνηση».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε χτες στην ΔΕΘ και εμφανίστηκε σαν αρχηγός μεγάλου κόμματος που θέτει διλήμματα. «“Δημοκρατική ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή ανοχή στον καθεστωτισμό και στον λαϊκισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ», είναι το δικό του δίλημμα. Το δεύτερο χαρακτηριστικό της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ο «διμέτωπος» εναντίον της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, τα τελευταίο διάστημα έχει οξύνει τη ρητορεία του εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, γεγονός αναμενόμενο αφού έχει προηγηθεί η αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από την ΕΥΠ. Όμως, μετά την «προβοκατόρικη» αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «κυβέρνηση Τσίπρα-Ανδρουλάκη-Βαρουφάκη-Κουτσούμπα» και το χαρακτηρισμό «τερατογένεση» που της προσέδωσε, ο κ. Ανδρουλάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει και συνόδευσε την απάντησή του με «ισορροπημένη» επίθεση σε Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε «εναλλακτική πρόταση εξουσίας» και «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να εμφανιστεί ως η τρίτη λύση, που παρεμβάλλεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, η προσπάθεια αυτή του κ. Ανδρουλάκη πάσχει στο «δια ταύτα», που είναι ποια κυβέρνηση θα προτείνει την επομένη των εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης, βλέποντας ότι μπορεί να μην έχει κυβερνητικό σύμμαχο, επανέρχεται στο στόχο της αυτοδυναμίας. Ο κ. Τσίπρας προτείνει το σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης» με κύριο σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ανδρουλάκης λέει «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» κι έτσι ο στόχος της «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης» είναι θολός, αφού δεν προσδιορίζει με ποιους θα σχηματισθεί. Προφανώς, θα περιμένει το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, που θα γίνουν με απλή αναλογική, για να κατασταλάξει. Είναι σαν να λέει στους ψηφοφόρους «ψηφίστε με και μετά θα σας πω».

Αν οι ψηφοφόροι συμφωνήσουν, όλα καλά. Αν όχι και η εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αναμενόμενη, το μετεκλογικό δίλημμα για τον αρχηγό του θα είναι μεγαλύτερο από το προεκλογικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα