Ο Πάγκαλος πέρα από τις ατάκες του: Αυτόνομος, πληθωρικός, υπερβολικός…

Ο Πάγκαλος πέρα από τις ατάκες του: Αυτόνομος, πληθωρικός, υπερβολικός…
Θεόδωρος Πάγκαλος Eurokinissi

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν πληθωρικός πολιτικός, ιδιόρρυθμος απρόβλεπτος και αντιφατικός. Ο λόγος του και οι πράξεις του διακρίνονταν από το στοιχείο της υπερβολής.

Οι περισσότεροι στέκονται στις περίφημες ατάκες του («η Γερμανία είναι οικονομικός γίγαντας αλλά με μυαλό νάνου», «ο κύριος Τίποτα», «μαζί τα φάγαμε» κ.α.). Όμως, ο Θόδωρος Πάγκαλος δεν ήταν(μόνο) αυτό. Ήταν, ίσως, η πιο αυτόφωτη και αυτόνομη πολιτική προσωπικότητα της Μεταπολίτευσης.

Το αριστερό παρελθόν του, η ευρυμάθειά του, η διεθνής πολιτική παιδεία του και η αυτοπεποίθηση που τον διέκρινε τον έβγαζαν συχνά έξω από το κομματικό κοστούμι. Επί σχεδόν 40 χρόνια ήταν μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπουργός και αντιπρόεδρος σε κυβερνήσεις του. Αλλά δεν δίστασε να συγκρουσθεί με όλους τους αρχηγούς του.

Την περίοδο των σκανδάλων του 1989 είχε μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο οποίος είχε αρνηθεί να τον διαγράψει και είχε πει χαρακτηριστικά: «Ας κάνει ό, τι τον φωτίσει ο Θεός». Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και την πληθωρικότητά του, τον έκανε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών (1993) και ένα χρόνο μετά τον έχρισε υποψήφιο για τη δημαρχία της Αθήνας (απέτυχε).

Μετά την υπόθεση Οτσαλάν (1999), που τον οδήγησε εκτός κυβέρνησης, ο Πάγκαλος καταφερόταν έντονα εναντίον του Κώστα Σημίτη, τον οποίο είχε υποστηρίξει στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (1996). Ο Σημίτης αντιμετώπιζε στωϊκά τις επιθέσεις του Πάγκαλου, λέγοντας: «Έτσι είναι ο Θόδωρος». Στην αποχαιρετιστήρια δήλωση για το θάνατό του, ο Σημίτης σημείωσε: «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους».

Και ο Γιώργος Παπανδρέου, για το οποίο ο Πάγκαλος μιλούσε συχνά απαξιωτικά, τον είχε κάνει αντιπρόεδρο στην κυβέρνηση του 2009. Χτες δήλωσε για το θάνατό του: «Η ιδεολογική και πολιτική του συγκρότηση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναλυτική και συνθετική δυνατότητά του και τον πλούτο των γνώσεων του, τον καθιστούσαν στέλεχος αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου».

Η πιο μελανή στιγμή στην πολιτική πορεία του Πάγκαλου ήταν, ίσως, οι χειρισμοί του στην υπόθεση Οτσαλάν.

Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος (2003), κάτι που μέχρι τότε θεωρούνταν αδύνατο.

Ο Πάγκαλος ήταν πληθωρικός πολιτικός, ιδιόρρυθμος απρόβλεπτος και αντιφατικός. Ο λόγος του και οι πράξεις του διακρίνονταν από το στοιχείο της υπερβολής. Ίσως επειδή γνώριζε και ενστερνιζόταν τη ρήση του Σαλβαντόρ Νταλί: «Το μόνο πράγμα που δεν χορταίνει ο κόσμος είναι οι υπερβολές»…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα