Η Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός συναντώνται: Ασαρκα λόγια την ώρα που ο ιός θερίζει…

Η Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός συναντώνται: Ασαρκα λόγια την ώρα που ο ιός θερίζει…
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Αρχείο) EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Γιώργος Καρελιάς σχολιάζει τις τοποθετήσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό και δίνει τις δικές του ερμηνείες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε χτες τον πρωθυπουργό σε μια από τις κατά καιρούς συναντήσεις τους. Και αφού τον άκουσε να λέει πόσο καλά τα έχει κάνει η κυβέρνησή του στην πανδημία, πήρε η ίδια το λόγο για να πει και το εξής: «…όλοι μας χωρίς αν, χωρίς ύφος, χωρίς σκέψη για πολιτικό κόστος, χωρίς να κλείνουμε το μάτι σε ενδεχόμενα άλλα πολιτικά οφέλη, όλοι να στηρίξουμε τον εμβολιασμό».

Απορία πρώτη: Ποιος έχει «ύφος» όταν μιλάει για τον εμβολιασμό; Για να το λέει η κυρία Σακελλαροπούλου, κάτι θα έχει στο νου της. Γιατί δεν το λέει; Ας το πούμε εμείς. «Υφος» έχουν όσοι τη μια λένε ότι «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης» να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και την άλλη λένε «κουράστηκα να προσπαθώ να τους πείσω, μη σώσουν και εμβολιαστούν». Αν δεν το έχει πάρει χαμπάρι, το πρώτο το έχει πει ο Θάνος Πλεύρης και το δεύτερο ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Τον πρώτο ο πρωθυπουργός τον επιβράβευσε με τη θέση του υπουργού και μάλιστα της Υγείας, αγνοώντας ότι παλιότερα μιλούσε σαν αντιεμβολιαστής για το εμβόλιο της γρίπης. Ο δεύτερος είναι μεν υπουργός Ανάπτυξης, αλλά περνάει τη μέρα του μιλώντας για την πανδημία και εμβόλια. Κανονικά, λοιπόν, η κυρία Πρόεδρος θα έπρεπε να πει στον πρωθυπουργό: «Μάζεψέ τους, αυτοί κάνουν μεγαλύτερη ζημιά όταν μιλάνε».

Απορία δεύτερη: Ποιος «κλείνει το μάτι σε πολιτικά οφέλη»; Αν δεν το έχει πάρει χαμπάρι, να της το πούμε εμείς. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του το κάνουν. Πότε και πώς; Πρώτον, αφήνοντας και φέτος ελεύθερες γιορτές και παρελάσεις, μολονότι πέρσι ήταν αυτές που φούντωσαν την πανδημία στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερον, με την πεισματική άρνησή τους να επιβάλουν τον εμβολιασμό σε μεγάλους τομείς του Δημόσιου Τομέα, όπως η Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπου ο συγχρωτισμός είναι δεδομένος.

Γιατί δεν το κάνουν; Διότι οι χώροι αυτοί είναι παραδοσιακά εκλογικά στηρίγματα της Δεξιάς παράταξης. Οι δε δικαιολογίες που προβάλλουν -και μάλιστα οι θεωρούμενοι ότι έχουν «σύγχρονο» λόγο, όπως ο κ. Σκέρτσος- είναι κωμικές. Είναι δυνατόν υπουργός να λέει ότι…δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό; Τι διαφορετικό θα έλεγε ένας αντιεμβολιαστής; Κανονικά, η Πρόεδρος θα έπρεπε να πει στον πρωθυπουργό: «Με τέτοιες κοτσάνες ποιον θα πείσετε;».

Η Πρόεδρος χρωστάει χάρη στον πρωθυπουργό, που την πρότεινε για το αξίωμά της. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να μιλάει σαν υπουργός. Δεν μπορεί να κάνει κάτι χωρίς την έγκριση του πρωθυπουργού (αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα), αλλά τίποτα δεν την εμποδίζει να επισημάνει τα φάουλ της κυβέρνησης που προκαλούν ζημιά στο τόσο ευαίσθητο θέμα της δημόσιας υγείας.

Όχι, «δεν έχουν στερέψει οι λέξεις» για τον εμβολιασμό, όπως είπε η κυρία Πρόεδρος. Αυτό το λέει ο υπουργός Αδωνις, που «έχει κουραστεί». Και είναι απαράδεκτο. Ολα τα δημόσια πρόσωπα έχουν καθήκον να μιλάνε και να πράττουν με τρόπο που πείθει και δεν απωθεί όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι όλοι «ιδεολόγοι» αρνητές ούτε ψεκασμένοι. Υπάρχουν και οι διστακτικοί και οι φοβισμένοι, που μπορούν να πειστούν. Αλλά με επιχειρήματα και παραδείγματα. Πώς γίνεται, για παράδειγμα, ο ανεμβολίαστος αστυνομικός να ελέγχει τον εμβολιασμένο πολίτη;

Λοιπόν, το πολιτικό κόστος το υπολογίζουν πρώτοι απ’ όλους ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Γι’ αυτό έχουν κηρύξει μέχρι τώρα ου ολίγες φορές «το τέλος της πανδημίας» και οι διαψεύσεις δεν τους πτοούν. Γι’ αυτό κλείνουν το μάτι σε πολυπληθείς επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που δεν εμβολιάζονται.

Και για να καλύψουν τις ευθύνες τους για την έξαρση της πανδημίας και τους αριθμούς των θανάτων, που σπάνε κάθε μέρα και ένα ρεκόρ, ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν τον τρόπο που καταγράφονται.

Μόνο αυτό μας έλειπε. Αντί να ενισχύσουν τα νοσοκομεία, για να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ ή σε «λειψές» ΜΕΘ, ετοιμάζονται να καταφύγουν σε στατιστικές αλχημείες.

Νομίζουν ότι, αν τους 100 νεκρούς τούς κάνουν 80, θα αλλάξει κάτι; Είναι πολύ γελασμένοι…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα