Ζαούτης: Αναγκαία η τρίτη δόση – Το 70% των εμβολιασμένων που νοσούν είναι 18-59

Ζαούτης: Αναγκαία η τρίτη δόση – Το 70% των εμβολιασμένων που νοσούν είναι 18-59
Εμβόλιο κατά του κορονοϊού SOOC PHOTOS

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι η καταγραφή των θανάτων στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού ίσως και αν είναι υπερβολικός καθώς άλλες χώρες ακολουθούν διαφορετικό τρόπο.

Αλλαγές στον τρόπο που θα ανακοινώνονται τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης ώστε να γίνει συνείδηση η αξία του εμβολίου και μάλιστα η τρίτη δόση. Όπως ανέφερε, τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους ήτοι ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στον τρόπο που καταγράφονται οι θάνατοι στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ακολουθούμε τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με βάση τις οποίες κάθε άτομο που νόσησε με covid, όποτε και αν καταλήξει, μετά καταγράφεται ως θύμα της επιδημίας. Αντίθετα άλλες χώρες περιορίζουν το χρόνο σε επίπεδο μήνα (πχ Αγγλία), ενώ η Δανία θεωρεί θύμα του κορονοϊού μόνο τους ασθενείς που επιβεβαιώθηκαν με PCR. Ακόμη η Ισπανία καταγράφει ως νεκρούς covid μόνο όσα κρούσματα καταλήγουν σε νοσοκομεία.

Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι θα απευθύνει ερώτημα για ενιαία καταγραφή θανάτων σε όλες τις χώρες στο ECDC.

Επίσης στην παρουσίαση που έκανε στον ΕΟΔΥ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής, σημείωσε ότι τα δεδομένα υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων”.

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση» επισήμανε ο κ. Ζαούτης. Επεσήμανε μάλιστα ότι υπάρχει υψηλή μολυσματικότητα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. ημαντικές παράμετροι για βαριά νόσηση

Συγκεκριμένα την 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, ανάμεσα τους και εμβολιασμένοι πολίτες από τους οποίους μάλιστα το 40% ήταν εμβολιασμένα άτομα.

Κατά την παρουσίαση σημειώθηκε επίσης ότι η διασπορά του ιού στα σχολεία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, ότι γίνεται υψηλό testing στους μαθητές και ότι περισσότερο ευθύνονται στην κοινότητα συρροές κυρίως στον επαγγελματικό χώρο.

Όπως σημειώθηκε τα ποσοστά κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας αυξήθηκαν μεν κατακόρυφα την 37η εβδομάδα του έτους, δηλαδή κατά το άνοιγμα των σχολείων, λόγω των τεστ που άρχισαν να διενεργούνται, αλλά τις επόμενες εβδομάδες σταθεροποιήθηκαν και ελαφρά μειώθηκαν. Δεν συμβαίνει άρα μεγάλη ενδοσχολική διασπορά και άλλοι δείκτες έδειξαν ότι η εκπαίδευση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης (πρώτη μέρα από συμπτώματά και νωρίτερα).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα