Τα φαντάσματα, ο νικητής και αυτό που μας έδειξε η Τουρκία…

Τα φαντάσματα, ο νικητής και αυτό που μας έδειξε η Τουρκία…
Εκλογικός αντιπρόσωπος κρατά ψηφοδέλτιο υπέρ του Ερντογάν AP Photo/Emrah Gurel

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι περί αυτόν εμφανίζονται βέβαιοι για τη "μεγάλη νίκη" τους την Κυριακή και την αυτοδυναμία τους στις 2 Ιουλίου, πετάνε στην εκλογική πιάτσα και από ένα φάντασμα...

Σ’ αυτές τις εκλογές παρατηρούμε το εξής παράδοξο: οι “σίγουροι” (κατά τις προβλέψεις) νικητές των εκλογών κάτι φοβούνται. Και κάθε τρεις και λίγο ανακαλύπτουν από ένα φάντασμα. Όμως, τη νύχτα των εκλογών από τις κάλπες δεν θα βγουν φαντάσματα. Θα βγει αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει κριθεί (και) από το πόσοι και ποιοι θα έχουν πάει να ψηφίσουν. Και γι’ αυτό κάτι θα έπρεπε να μας έχει διδάξει η Τουρκία.

Ας τα ξεδιαλύνουμε.

Εν αρχή, λοιπόν, τα φαντάσματα. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι περί αυτόν εμφανίζονται βέβαιοι για τη «μεγάλη νίκη» τους την προσεχή Κυριακή και για την αυτοδυναμία τους στις 2 Ιουλίου, πετάνε στην εκλογική πιάτσα και από ένα φάντασμα.

Πρώτα ήταν η “κυβέρνηση των ηττημένων”. Θα την έφτιαχναν-λένε- ο Τσίπρας, ο Ανδρουλάκης, ο Βαρουφάκης, με συμμετοχή ή ανοχή του ΚΚΕ. Πρόκειται για επινόηση μεγάλης φαντασίας. Πρώτον, διότι όλοι αυτοί μαζί όχι κυβέρνηση δεν κάνουν, αλλά ούτε καφέ δεν μπορούν να πιουν. Και, δεύτερον, διότι για να γίνει υπάρχει έστω υποψία ότι κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να συνεννοηθούν, πρέπει το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη να είναι ριζικά διαφορετικό από τη “μεγάλη νίκη”, που θέλουν οι προβλέψεις και βλέπουν ο Μητσοτάκης και συν αυτώ.

Πρέπει, δηλαδή, η κάλπη να βγάλει “ισοπαλία” ή μια “ψόφια” πρωτιά της ΝΔ. Με διαφορές από πέντε έως οκτώ μονάδες, που δείχνουν οι προβλέψεις, τέτοιο “φάντασμα” δεν θα βγει. Ο Μητσοτάκης και οι δικοί του το γνωρίζουν, αλλά συμβαίνουν δύο τινά: είτε δεν εμπιστεύονται πολύ τις προβλέψεις είτε θέλουν να φοβίσουν τους δεξιόστροφους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη φορά σκέπτονται να μην κάνουν ό,τι και το 2019 και τους έδωσαν την αυτοδυναμία. Με τον «μπαμπούλα» της «κυβέρνησης των ηττημένων» επιδιώκουν απλώς να περιορίσουν σε ανεκτά όρια τις βέβαιες απώλειες της ΝΔ.

Μετά ήρθε το φάντασμα της “κυβέρνησης ειδικού σκοπού”, η οποία «θα βάλει φυλακή» τον Μητσοτάκη και όσους άλλους ευθύνονται για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και γι’ αυτό ισχύουν τα προεκτεθέντα. Τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματισθεί, αν η ΝΔ είναι η «μεγάλη νικήτρια» των εκλογών, όπως πιστεύει ο απερχόμενος πρωθυπουργός και(τον) διαβεβαιώνουν οι προβλέψεις. Φάντασμα είναι και θα μείνει. Επιπλέον, μετά τον “ειδικό σκοπό” του 1989, που κατέληξε σε πολιτικό κάζο για όσους τον ακολούθησαν, δεν βλέπω κανέναν διατεθειμένο να το επαναλάβει ελαφρά τη καρδία.

Συμπέρασμα: Τη νύχτα των εκλογών της 21ης Μαίου δεν θα βγει κανένα φάντασμα. Ούτε «κυβέρνηση ηττημένων» ούτε «ειδικού σκοπού», αν το αποτέλεσμα είναι “μεγάλη νίκη” της ΝΔ, όπως προβλέπουν ο κ. Μητσοτάκης και όλοι οι δικοί του.

Το “παιχνίδι των φαντασμάτων”, που παίζουν, αντανακλά έναν φόβο και μια επιδίωξη. Ο φόβος είναι μήπως η νίκη δεν είναι και τόσο μεγάλη, οπότε όλοι οι σχεδιασμοί για τις δεύτερες εκλογές θα πάνε στράφι. Και η επιδίωξη είναι σταθερή: να φοβίσουν όσους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους σκοπεύουν τώρα να λακίσουν από την κάλπη της ΝΔ.

Αυτά λένε και κάνουν ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του. Φυσικά, τους βοηθούν και οι αντίπαλοί τους με όσα αντιφατικά λένε και όσα λογικά δεν κάνουν. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, αντί να ασχολούνται με φαντάσματα «κυβέρνησης ηττημένων» και «ειδικού σκοπού», που ελάχιστους ενδιαφέρουν, θα έπρεπε εξαρχής να έχουν ξεκαθαρίσει ότι «κυβέρνηση ηττημένων» δεν υπάρχει. Όποιος ή όποιοι σχηματίσουν κυβέρνηση θα είναι νικητές.

Και, επιπλέον, θα έπρεπε να έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στο να μεγαλώσουν την πίτα των ψηφοφόρων που θα πάνε στις κάλπες της Κυριακής. Οι συσχετισμοί ανατρέπονται μόνο από τη μεγάλη συμμετοχή. Το έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία. Ο Ερντογάν φαινόταν χαμένος. Αλλά κινητοποίησε το σύμπαν και ανέτρεψε τις προβλέψεις.

Το βράδυ της Κυριακής δεν θα έχουμε δημοσκόπηση, όπως μέχρι σήμερα. Θα έχουμε αποτέλεσμα κάλπης. Και τα αποτελέσματα κρίνονται από τη μεγάλη ή όχι συμμετοχή. Οι παγιωμένοι συσχετισμοί ευνοούν όσους έχουν προβάδισμα. Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ θα αρχίσουν πραγματικά να φοβούνται(όχι τα φαντάσματα αλλά) αν έχουμε μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, που δεν έχουν υπολογίσει. Και, φυσικά, το ενδεχόμενο οι «απογοητευμένοι» και οι νέοι ψηφοφόροι να μην κάτσουν στο σπίτι τους.

Εν κατακλείδι, τα μεσάνυχτα της Κυριακής δεν θα βγει κανένα φάντασμα, από αυτά που κατασκευάζονται αυτές τις μέρες. Οι ψηφοφόροι θα δείξουν καθαρά αυτό που θέλουν. Και τότε είτε θα απογοητευθούν όσοι μετέχουν, βλακωδώς, σε παιχνίδια φαντασμάτων είτε θα λούσει κρύος ιδρώτας όσους τρέμουν την, εκτός προβλέψεων, προσέλευση στις κάλπες.

Στις εκλογές δεν υπάρχουν σίγουρα ούτε αναπόφευκτα αποτελέσματα. Εκτός αν κάποιοι έχουν αφεθεί σε αυτό που έχει πει ο Ταλεϊράνδος: “Η τέχνη της πολιτικής είναι να προβλέπεις το αναπόφευκτο και να επισπεύδεις την εμφάνιση του”
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα