Η τέλεια οδηγία για κάθε ‘νεοσύλλεκτο’ στην ψυχοθεραπεία

Η τέλεια οδηγία για κάθε ‘νεοσύλλεκτο’ στην ψυχοθεραπεία
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) πραγματοποίησε εκδήλωση στο Κέντρο της Αθήνας με στόχο την ενημέρωση των πολιτών. Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 (EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ) eurokinissi

Είναι πολύ σύνηθες, λένε οι ειδικοί, να νομίζει κανείς ότι έχει πετύχει φοβερές αλλαγές μέσα του, ήδη μετά από 2-3 συνεδρίες με ψυχολόγο

Ήταν η τέταρτη φορά που έπαιρνα τη θέση μου σ’ αυτό το μικροσκοπικό δωμάτιο. Λιγότερο ψαρωμένος από τις πρώτες τρεις συνεδρίες και περισσότερο άνετος με τη θεραπεύτριά μου, άρχισα να περηφανεύομαι για το πόσα είχα καταφέρει μέσα σε είκοσι μέρες. Εκείνη κούναγε συγκαταβατικά το κεφάλι και το καταλαβαίνεις, το έβλεπες μετά από λίγη ώρα ότι δεν συμμεριζόταν τον ενθουσιασμό. Οι μέρες μου στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ και οι μέρες μου μακριά από τον τζόγο ήταν ακόμα ελάχιστες.

Είναι πολύ σύνηθες, λένε οι ειδικοί, να νομίζεις ότι έχεις πετύχει φοβερές αλλαγές μέσα σου, ήδη μετά από 2-3 συνεδρίες. Και ενδέχεται κάτι τέτοιο να ισχύει κατά περίσταση. Εγώ, για παράδειγμα, χρειάστηκα μόνο μία συνεδρία για να πεισθώ ότι το να φύγω από το πατρικό μου ήταν το νούμερο ένα προαπαιτούμενο μιας όψιμης απεξάρτησης από τον τζόγο. Αλλά αλίμονο, η ψυχή δεν είναι κάτι που γιατρεύεται σε ένα μήνα, ούτε ανταποκρίνεται σε προκάτ μεθοδολογίες.

Το πιο σπουδαίο μάθημα που πήρα στην τέταρτη συνεδρία με τη Θεανώ ήταν λίγο-πολύ σωκρατικό: Το μόνο που ξέρεις μετά από τρεις συνεδρίες είναι ότι δεν ξέρεις τίποτα. Το κούνημα του κεφαλιού της Θεανώς ντύθηκε με τις λέξεις “μη μεταφέρεις την έπαρση του τζόγου στα πεπραγμένα σου στο πρόγραμμα”.

Να λοιπόν η τέλεια οδηγία που προκύπτει για κάθε νεοσύλλεκτο στην ψυχοθεραπεία: ο θεραπευτής ξέρει πάντα καλύτερα. Προσωπικά, δεν είχα ακούσει ποτέ μια πιο ξεκούραστη συνθήκη από αυτήν.

Πρώτη δημοσίευση, εφημερίδα Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα