Η επιλογή του Ηρακλή και της Ελλάδας

Η επιλογή του Ηρακλή και της Ελλάδας

Ο μύθος του Ηρακλή, η τραγωδία στην Ελλάδα και η ώρα της επιλογής για όλους μας που πλησιάζει

Ο οικονομικός αναλυτής Ανδρέας Κούτρας* εξηγεί γιατί σύντομα οι Έλληνες θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα μέλλον εντός ή εκτός ευρωζώνης.

Ο Ηρακλής

Ο μύθος μας λέει ότι ο Ηρακλής ήταν υιός του αρχηγού των θεών Δία και της κοινής θνητής Αλκμήνης**. Άρα ήταν και αυτός τουλάχιστον ημίθεος. Όμως η ζωή του Ηρακλή δεν άρχισε ρόδινα.

Τιμωρήθηκε από τον «θετό» πατέρα του για τον φόνο του καθηγητή της μουσικής του Λινου με εξορία στο Κιθαιρώνα όπου έβοσκε και προστάτευε τα πρόβατα του Θέσπιου. Ο Θέσπιος όμως είχε και 50 θυγατέρες.  Κατά μία εκδοχή ο Ηρακλής κοιμήθηκε και με τις 50 σε ένα και μόνο βράδυ αλλά αυτός ο άθλος δεν του έχει αναγνωρισθεί ως 13ος. Δεν άρχισε λοιπόν την ζωή του ως ο ήρωας που ξέρουμε όλοι.

Αν και θεός είχε ροπή προς τις γήινες αδυναμίες του έρωτα και επιπλέον ήταν και δολοφόνος. Σίγουρα δεν ήταν πρότυπο ηθικής ακόμα και στους μυθικούς εκείνους καιρούς. Τι άλλαξε λοιπόν και έγινε ο ήρωας που όλοι γνωρίζουμε.

Η απάντηση βρίσκετε στα απομνημονεύματα του Ξενοφώντα που περιγράφει μέσα από τα λεγόμενα του Σωκράτη την Επιλογή του Ηρακλή

Ο Ηρακλής η Αρετή και η Κακία

Ο Ἀντονι Γκρέϋλινκγ περιγράφει την σκηνή στο βιβλίο του, Η Επιλογή του Ηρακλή, «όπως καθόταν και κοίταζε τα πρόβατα του, μια ψηλή αδύνατη γυναίκα φορώντας ένα απλό λευκό φόρεμα τον πλησίασε από την μία πλευρά, ενώ από την άλλη τον πλησίασε μία νεαρή χυμώδης και με χαμηλό ντεκολτέ. Η τελευταία πρόσφερε στον Ηρακλή έρωτα, και μια ζωή ευδαιμονίας ενώ η πρώτη κόπου εργασίας αλλά και δόξας…».

Ο μύθος αυτός έχει πολλά κοινά σημεία με το πως νιώθουν πολλοί συμπατριώτες μας. Πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι είμαστε κάτι ξεχωριστό, ένας περιούσιος λαός πάνω από όλους τους άλλους.

Η ταινία «Γάμος αλά Ελληνικά» σατίρισε αυτήν την νοοτροπία μέσα από τον πατέρα που πιστεύει ότι όλα τα φτιάξανε Έλληνες.

Ο Ηρακλής επίσης τυφλώθηκε από την Ήρα την γυναίκα του Δία και σκότωσε την γυναίκα του και τα παιδιά του. Γιατί λοιπόν τιμωρείται αφού δεν έφταιγε; Η Ήρα τον έκανε δολοφόνο. Με τον ίδιο τρόπο πολλοί από εμάς δεν νιώθουμε υπεύθυνοι για τις πράξεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Όπως και ο Ηρακλής τιμωρούμαστε άδικα για τις αμαρτίες άλλων. Μας ξεγέλασαν μας τύφλωσαν και δανειστήκαμε χρήματα. Ο σκοπός ήταν πάντα το ξεπούλημα της μεγάλης και ανεκτίμητης αξίας περιουσίας του έθνους. Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν και δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί της αριστεράς και της δεξιάς που βλέπουν μια προσοδοφόρα αγορά ψήφων.

Συνεχίζοντας όμως με την ιστορία στο σταυροδρόμι. Ο Ηρακλής είχε να επιλέξει μεταξύ της Αρετής και της Κακίας. Από το γεγονός ότι οι ιστορίες και οι άθλοι του Ηρακλή βρίσκονται σε όλα τα σχολικά βιβλία, ακόμα και σε τηλεοπτική παιδική σειρά συμπεραίνουμε ότι μάλλον διάλεξε τον δρόμο της Αρετής. Ενδεχομένως να είχε εξαντληθεί από τις 50 θυγατέρες γνωστές και ως Θεσπιάδες για να διαλέξει μια ζωή με την Εὐδαιμονίαν.

Η Επιλογή της Ελλάδος

Πολύ σύντομα και ενδεχομένως συντομότερα από ότι πιστεύουν αρκετοί να κληθούν οι Έλληνες πολίτες να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα μέλλον εντός ή εκτός Ευρώπης. Η σύγχρονη εκδοχή της Εὐδαιμονίας υπόσχεται μια Ελλάδα χωρίς χρέη εκτός Ευρώπης.

Απευθύνονται στην σκοτεινή πλευρά της Ελλάδος, αυτής του λανθάνοντος εθνικισμού και της ψευτο-ανεξαρτησίας. Τα ίδια επιχειρήματα οδήγησαν στην μικρασιατική καταστροφή και τον εμφύλιο. Η Αρετή από την άλλη δεν έχει πολλά να δείξει.

Η χώρα περνά μία από τις χειρότερες περιόδους και οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση. Όμως η επιλογή πρέπει να είναι ξεκάθαρη σε όλους.

Το μέλλον της Ελλάδος είναι μέσα στη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μας αρέσουν στην Ευρώπη, πολλές ατέλειες, αλλά μόνο από μέσα μπορούμε να πολεμήσουμε για να φτιάξουμε μια πιο δίκαιη και δημοκρατική Ευρωπαϊκή κοινωνία.

* Ο Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους στην ITC Markets.  Ειναι επισης επιστημονικος και γεωπολιτικός αναλυτης και μελος της επενδυτικής επιτροπης της SteppenWolf Capital LLC. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.

**Ο μύθος του θεού πατέρα και της θνητής μητέρας προϋπάρχει του Δωδεκάθεου και οι ομοιότητες με αυτές του χριστιανισμού δεν είναι τυχαίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα