Κασσελάκης: Κεντροδεξιό το ΠΑΣΟΚ – Δούρειος Ίππος της ΝΔ

Διαβάζεται σε 5'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης SOOC

Ναι, αυτά έλεγε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και την “ολική επαναφορά” του ΠΑΣΟΚ άλλαξε τροπάριο ομνύων στην συμπόρευση του προοδευτικού κόσμου. Αλλά τώρα είναι αργά.

Τη νύχτα που η ΝΔ «τα έβαψε μαύρα» εξ αιτίας της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και των «ανταρτών», ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στις καταθλιπτικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και καλά έκανε. Τι να πεί ο άνθρωπος…

Αντ΄αυτού έπλεξε το εγκώμιο του προοδευτικού κόσμου, λέγοντας τα εξής: «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Περαστικός από ξένο πάρτι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον. Γιατί από τους τρείς τροπαιούχους( Δούκας, Αγγελούδης, Κουρέτας) οι δύο είναι ΠΑΣΟΚοι και ο τρίτος ανεξάρτητος που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπότε; Μάλλον, ανάγκα και θεοί πείθονται, στην περίπτωση του κυρίου Κασσελάκη: ο άνθρωπος που χαρακτήριζε κεντροδεξιό το ΠΑΣΟΚ, φάντασμα του εαυτού του και Δούρειο Ιππο της ΝΔ υμνεί τώρα τις συνεργασίες και επιδιώκει την συμπόρευση του προοδευτικού κόσμου.

Βέβαια, λίγο πρίν από τις Αυτοδιοικητικές και βλέποντας την βέβαιη βύθιση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ανοίγματα, μιλώντας για συνεργασίες με προοδευτικούς υποψηφίους. Αντίφαση; Όχι μόνο: μοιραία καταφυγή στο σωσίβιο του ΠΑΣΟΚ, μπας και σωθεί η παρτίδα.

Ομως οι Δούκας, Αγγελούδης κ.α. δεν ήρθαν από τον Αρη. Ανήκουν σε συγκεκριμένο χώρο τον οποίο μυκτήριζε ως κεντροδεξιό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Ας θυμηθούμε όμως τι ακριβώς έλεγε ο κ.Κασσελάκης, κατ΄αρχάς στο Εκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αν θέλετε ένα κόμμα που θα είναι μεταξύ 10% και 15% για να συνεργάζεται – προσφέροντας την αριστερή του καθαρότητα- με το κεντροδεξιό ΠΑΣΟΚ, ώστε να φτιάξουμε μια δήθεν κεντρώα κυβέρνηση, μάλλον δεν είμαι εγώ ο καταλληλότερος».

«Ο Αλέξης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο, μιλώντας για κυβέρνηση της Αριστεράς, όταν όλοι γελάγανε» και «ίσως ούτε κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το πίστευαν και ίσως να μην το ήθελαν κιόλας(…) Λοιπόν και πάλι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, να μιλήσουμε για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά, που θα καταλαμβάνει όλο το χώρο από την αριστερά ως το δημοκρατικό κέντρο».

Προσοχή: Δεν μίλησε για κυβερνήσεις συνεργασίας και συμπόρευση των δύο κομμάτων, αλλά για διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του Κέντρου. Εκεί δηλαδή που αλωνίζει το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας προνομιακό του χώρο το Κέντρο.

Αλλά για να μην υπάρχει καμμία αμφιβολία για τις προθέσεις και τις στοχεύσεις του κ.Κασσελάκη, ας δούμε τι είπε για το ΠΑΣΟΚ στα «Παραπολιτικά», στις 23.9.2023:

«Σέβομαι την πορεία και κατανοώ τις αγωνίες του κ. Ανδρουλάκη. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ είναι ένα φάντασμα του εαυτού του. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο μέχρι σήμερα έχει αυτοπεριοριστεί, με ευθύνη των ηγετικών του στελεχών, σε έναν ρόλο ίσων αποστάσεων. Τελικά, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ λειτουργεί ως ένας ιδανικός για τη Ν.Δ. «Δούρειος Ίππος», μέσα από τον οποίο η Δεξιά μπορεί να λεηλατεί το Κέντρο.

Ο πολιτικός χώρος ενός κόμματος που πρωτοστάτησε σε ριζοσπαστικές αλλαγές κατά τις πρώτες κυβερνήσεις του είναι ένας πολιτικός ιστορικός συνομιλητής της σύγχρονης Αριστεράς. Όταν αυτός ο χώρος αποφασίσει να θυμηθεί την ιστορία του και να σταθεί πραγματικό ανάχωμα στις ορέξεις του συστήματος Μητσοτάκη, τότε ξαναμιλάμε».

Απηνής πόλεμος προσεχώς

Αλήθεια, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο…άλλαξε το ΠΑΣΟΚ και από κεντροδεξιό δεκανίκι της ΝΔ μετεβλήθη σε «ανάχωμα στις ορέξεις του συστήματος Μητσοτάκη ενθυμούμενο τον παλιό ριζοσπαστικό εαυτό του»;

Μάλλον όχι. Απλώς ο κ. Κασσελάκης άλλαξε αναγκαστικά τροπάριο. Και αντί για «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και «αυτοδύναμη σύγχρονη αριστερά» αποθεώνει την συμπόρευση του προοδευτικού κόσμου. Όμως, απ΄ό,τι φαίνεται -και θα φανεί εναργέστερα στο εγγύς μέλλον- μιλάει χωρίς τον ξενοδόχο.

Δηλαδή, αγνοεί την «ολική επαναφορά» του ΠΑΣΟΚ και την θεμιτή φιλοδοξία του να υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να αναδειχτεί ηγέτιδα αντιπολιτευτική δύναμη. Οι επιδόσεις του στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και η σοβαρή πιθανότης να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν αέρα στα πανιά του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά ουδόλως αποκλείεται.

Επι Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ηγεμονεύουσα δύναμη στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Και ο ρόλος που επιφυλασσόταν εξ αντικειμένου στο ΠΑΣΟΚ ήταν συμπληρωματικός, στο πλαίσιο πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας.

Τώρα, επι θύραις η αντιστροφή: η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, οι κακές επιδόσεις στις Αυτοδιοικητικές, η φωτοβολίδα Κασσελάκη που διατηρεί την φαντασμαγορία της σε ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά-μέχρι στιγμής- δεν πείθει την κοινωνία, και φυσικά η σημαντική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για άλμα στη δεύτερη θέση και ηγεμονεύοντα ρόλο στην Κεντροαριστερά.

Η κοινή λογική λέει οτι τα περί κεντρικής σύμπλευσης, συμπόρευσης και, πόσο μάλλον, για κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές αποτελούν προϊόν επιστημονικής φαντασίας ή καλών προθέσεων ορισμένων στελεχών της Κουμουνδούρου και του ΠΑΣΟΚ (Σπίρτζης, Γιώργος Παπανδρέου κ.α.).

Αυτό που αναμένεται να δούμε προσεχώς είναι ένας απηνής πόλεμος μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Κεντροαριστεράς/Σοσιαλδημοκρατίας. Οι οιωνοί ευνοούν τώρα το ΠΑΣΟΚ. Αλλά η έκβαση άδηλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα