Η αντι-τρόικα

Η αντι-τρόικα
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της οικονομίας, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο Κ. Κυρανάκης γράφει για τα λειψά επιχειρήματα όσων θέλουν να "στείλουν την τρόικα σπίτι της" και για την ελπίδα μιας διαφορετικής απάντησης

Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να τραβήξεις δημοσιότητα ως κόμμα ή πολιτικός τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα είναι να κάνεις “σκληρή επίθεση” στην μισητή τρόικα. “Να στείλουμε την τρόικα σπίτι της”, “Να αντισταθούμε στην τρόικα”, “Τρόικα go home”. Δεν θυμάμαι ποιός είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής τρόπος.

Ομολογώ ότι ούτε εγώ την πολυσυμπαθώ αυτήν την τρόικα. Μάλιστα όταν είχα ρωτήσει τον κύριο Τόμσεν πριν κάποιο καιρό στο αεροδρόμιο αν όντως πιστεύει ότι αυτά που προτείνει βοηθoύν πραγματικά την Ελλάδα μου είχε απαντήσει “I am doing my best”. Δεν με έπεισε, όπως δεν έχει πείσει και κανέναν εντός ή εκτός Ελληνικών συνόρων.

Το γεγονός όμως ότι κανείς Έλληνας πολιτικός δεν έχει πείσει για την ικανότητά του να εκφράσει σύσσωμη την αντι-τρόικα, μπορεί να σημαίνει δύο μόνο πράγματα. Ή δεν υπάρχουν ταλαντούχοι ρήτορες στην αντιπολίτευση, ή δεν υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα, ή και τα δύο.

Για να είμαι ξεκάθαρος. Θέλω να ζω σε μια χώρα που δεν χρειάζεται τρόικα όχι μια χώρα που την καταγγέλλει.

Και αυτό θα γίνει, αλλά θα γίνει μόνο αν κάθε πολιτική την οποία ψηφίζει το κοινοβούλιο έχει θετικό πρόσημο. Μόνο αν δημιουργεί θέσεις εργασίας, μόνο αν αυξάνει την επιχειρηματικότητα, μόνο αν ανοίγει πανεπιστήμια και σχολεία, μόνο αν απελεθερώνει επαγγέλματα, μόνο αν μειώνει τη φορολογία, μόνο αν μειώνει τη γραφειοκρατία, μόνο αν δημιουργεί κίνητρα για διεθνείς επενδύσεις.

Αυτές οι πολιτικές είναι η πραγματική αντι-τρόικα. Τη Δευτέρα έρχεται το πολυσυζητημένο Eurogroup. Για άλλη μια φορά θα στοχοποιήσουμε, θα κατηγορήσουμε, θα γκρινιάξουμε. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα στηθούν στο 175 της Rue de la Loi και θα θέσουν τα κλασσικά ερωτήματα προς τους βιαστικούς υπουργούς οικονομικών.

Ελπίζω να βρεθεί κάποιος αυτή τη φορά και να απαντήσει: “Δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με την τρόικα γιατί έφτιαχνα ένα καινούργιο νομοσχέδιο που δημιουργεί δουλειές για τους πολίτες της χώρας μου”.

*Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι 27 ετών και είναι πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αποφοίτησε από Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην στρατηγική επικοινωνία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Ασχολείται επαγγελματικά με τη στρατηγική επικοινωνία στο χώρο του διαδικτύου και των εφαρμογών. Έχει διατελέσει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα