Αγία ψυχραιμία

Αγία ψυχραιμία

Ο δύσκολος δρόμος ανάμεσα στις κραυγές και τον κατευνασμό

Η απόφαση  της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει άδεια ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.

Ωστόσο θα πρέπει να τοποθετηθεί στο σωστό της πλαίσιο, αφού ούτε οι κραυγές ωφελούν, ούτε όμως και ο κατευνασμός ή το “έλα μωρέ και τι έγινε”.

Είναι ξεκάθαρο, πως ο στριμωγμένος από παντού Ερντογάν, ρέπει κάθε μέρα που περνάει προς τον αυταρχισμό και τον εξτρεμισμό. Από το εσωτερικό της Τουρκίας, μέχρι τη Συρία και από τις σχέσεις με τη Ρωσία, μέχρι το πώς βλέπουν πια την Άγκυρα, οι ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πολιτικής του.

Τι του έχει μείνει; Ο εκβιασμός στο προσφυγικό και οι πάσης φύσεως προκλήσεις.

Αυτές οι προκλήσεις όμως δεν αντιμετωπίζονται ούτε με αντίστοιχες κραυγές, ούτε με διαρροές, ούτε βέβαια με το να βάλει ο Πάνος Καμμένος τη στολή του, όπως συνηθίζει ανεξάρτητα από το αν έχουμε απόκριες ή όχι.

Το βλέμμα της Πολιτείας δεν πρέπει να φεύγει από τη Θράκη και να διασφαλιστεί ότι το μουσουλμανικό στοιχείο, δεν θα έχει ανάγκη από δήθεν προστάτες. 

Η συζήτηση για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα, πρέπει να γίνει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ώστε να μην επιτρέπεται σε εξτρεμιστές να έχουν ένα επιχείρημα ακόμα για να δικαιολογούν ενέργειες που γίνονται ξεκάθαρα για να προκαλέσουν.

Τα έργα και οι ημέρες του Ερντογάν, πρέπει να αναδεικνύονται από την Ελλάδα και στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, ακόμα και αν βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, λόγω του προσφυγικού.

Χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα, τόλμη, αλλά και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων. Ούτε υποχωρητικότητα, ούτε καμένους λεονταρισμούς άνευ ουσίας.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network