Αλλαγή νοοτροπίας

The logo of Swiss bank UBS is seen at their offices in New York December 19, 2012. UBS agreed to a $1.5 billion fine on Wednesday after admitting to fraud and bribery in a deepening scandal over the rigging of global benchmark interest rates. REUTERS/Andrew Burton (UNITED STATES - Tags: BUSINESS LOGO CRIME LAW)
The logo of Swiss bank UBS is seen at their offices in New York December 19, 2012. UBS agreed to a $1.5 billion fine on Wednesday after admitting to fraud and bribery in a deepening scandal over the rigging of global benchmark interest rates. REUTERS/Andrew Burton (UNITED STATES - Tags: BUSINESS LOGO CRIME LAW) REUTERS

Το ματς κατά της φοροδιαφυγής παίζεται εντός και εκτός έδρας. Και οι νίκες εντός, είναι ακόμα πιο σημαντικές

Οι χθεσινές αποκαλύψεις των Financial Times, για την έφοδο σε σπίτι γνωστού τραπεζίτη, στα πλαίσια  έρευνας για τα χρήματα, που πολλοί Έλληνες φυγάδευσαν στο εξωτερικό, άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Να μη γελιόμαστε όμως, τα κεφάλαια αυτά, όσα πράγματι έχουν μεταφερθεί χωρίς να φορολογηθούν, ακόμα και αν επαναπατριστούν και πληρωθούν τα πρόστιμα, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Πρέπει να τιμωρηθούν οι “έξυπνοι”, που βρίσκουν τους τρόπους τις κατάλληλες επαφές και τους πρόθυμους τραπεζίτες για να είναι πιο ίσοι από τους άλλους απέναντι στο νόμο και τον φόρο; Σαφώς και πρέπει.

Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι μαζί με την ηθική ικανοποίηση του λαού που υποφέρει, θα πρέπει να επιτευχθούν και απτά αποτελέσματα στην ενίσχυση των εσόδων μέσω της φορολογίας.

Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων, σχετικά με τους φόρους και την αποδοτικότητά τους.

Η υπεροφορολόγηση των ίδιων υποζυγίων κάθε φορά  και το γεγονός ότι οι φόροι δεν πιάνουν τόπο -από τους ελληνικούς δρόμους, μέχρι τα ελληνικά σχολεία- αλλά απλώς πέφτουν σε μια τρύπα, σίγουρα δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα με το κυνήγι των “χρυσών Ελλήνων”, θα πρέπει να υπάρξει και η μάχη για την αλλαγή νοοτροπίας. Η δεύτερη είναι πολύ πιο δύσκολος στόχος.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network