Ανασχηματισμός με ένα στόχο

Ανασχηματισμός με ένα στόχο
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους από αγροτικά μπλόκα την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Από τη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015 στα τελευταία μέτρα της διαδρομής, μέσω του ανασχηματισμού

Με αφετηρία τον εφιαλτικό Ιούλιο του 2015 και τη 17ωρη διαπραγμάτευση, που κατέληξε στο νέο μνημόνιο με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει χάσει ποτέ από τα μάτια του τον στόχο.

Το να φτάσει δηλαδή στο τέλος ενός δρόμου γεμάτου παγίδες και εμπόδια. Εκεί, μας περιμένει μια υπόσχεση για το ιερό δισκοπότηρο της ελληνικής κρίσης. Το χρέος.

Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε σε εκείνη τη συμφωνία, έχει τηρηθεί από την ελληνική πλευρά και ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάθε κίνηση, κάθε προσθήκη και κάθε αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, υπηρετεί τον στόχο του πρωθυπουργού, όπως τον περιγράψαμε παραπάνω.

Όσοι εμπόδιζαν την διαπραγμάτευση, είτε άμεσα, είτε δημιουργώντας ζητήματα που ανάγκαζαν την κυβέρνηση, να σπαταλά δυνάμεις, μετακινήθηκαν ή απομακρύνθηκαν.

Ποιο θα είναι το πολιτικό κόστος αυτών των αλλαγών, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις στην κοινωνία και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Το μόνο βέβαιο, είναι ότι με όποιο κόστος, ο πρωθυπουργός έστειλε στο εξωτερικό το μήνυμα, ότι τηρεί τη συμφωνία με τους δανειστές και επομένως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να απαιτεί την τήρηση των συμφωνηθέντων για το χρέος.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα