Χρήματα στα στρώματα

Χρήματα στα στρώματα
SOOC

Η νέα χαλάρωση των Capital Controls και τα χρήματα που δεν υπάρχουν

Τα μέτρα που προανήγγειλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας για τη χαλάρωση των Capital Controls, αντιμετωπίστηκαν με τη χαλαρότητα, που μας επιτρέπει η απόσταση από τον τρομακτικό Ιούλιο του 2015.

Ο κ. Στουρνάρας, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για:

ADVERTISING

*Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

*Πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

*Αύξηση του ποσοστού  ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων  που προέρχονται από το εξωτερικό.

*Δυνατότητα απευθείας ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες για όσους δεν έχουν κάνει καμία ανάληψη μέσα στην εν λόγω περίοδο.

Ένα χρόνο πριν τέτοιες μέρες, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού πρώτα είχε διαψεύσει την επιβολή τους, στη συνέχεια ανακοίνωνε τα Capital Controls, την τραπεζική αργία σε πρώτη φάση για μια εβδομάδα και μεταξύ άλλων, ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ ανά κάρτα.

Η ψυχραιμία που έδειξαν οι πολίτες τότε και η χαλαρότητα η σημερινή, συνδέονται και με το γεγονός ότι για να βγάλεις ένα ποσό ημερησίως, ανά βδομάδα ή ανα δύο εβδομάδες, προϋποθέτει την κατοχή αυτού του ποσού.

Από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης, αλλά και η διευκόλυνση ή τουλάχιστον η μη παρεμπόδιση της δραστηριότητας, όσων καταφέρνουν να κρατάνε ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ένα χρόνο μετά, οι ανακοινώσεις Στουρνάρα και όσες αντίστοιχες ακολουθήσουν στο μέλλον, είναι βήματα μπροστά, αλλά ο κίνδυνος πισωγυρίσματος θα υπάρχει πάντα, όσο η πραγματική οικονομία παραμένει στην εντατική.

Γιατί είναι άλλο πράγμα να καλείς τον κόσμο να επιστρέψει τα χρήματα από τα στρώματα, στις τράπεζες και άλλο να κάνεις πως αγνοείς ότι με την υπερφορολόγηση και την ανεργία στα ύψη, αυτά τα χρήματα για τους περισσότερους, απλά δεν υπάρχουν.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network