Ευρωπαϊκά εγκλήματα

Ευρωπαϊκά εγκλήματα

Ο κύβος για την τύχη μας ερρίφθη το περασμένο καλοκαίρι. Όμως εάν ακόμη και οι συμφωνίες στις οποίες εξαναγκάζονται οι μικροί δεν τηρούνται όποτε θέλουν οι μεγάλοι, αρχίζει κανείς να αναρωτιέται εάν αυτή η 'Ένωση λειτουργεί με όρους μαφίας

Η Αθήνα δε ζητά τίποτε περισσότερο από την τήρηση της συμφωνίας του καλοκαιριού. Δεν μπορεί κανείς παρά να υποστηρίξει τη διαπραγματευτική προσπάθεια, από την οποία κρίνεται άλλωστε η τύχη της χώρας.

Το να θυμώσει κανείς με την Ευρώπη είναι η εύκολη λύση. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι με όλα τα ελαττώματα (και είναι πολλά) της ΕΕ, η σκοτεινή αυτή ήπειρος πέρασε 50 χρόνια ειρήνης και σχετικής ευημερίας, απότοκα όπως και η Ένωση των διδαγμάτων του δευτέρου Παγκοσμίου. Ας μη τα ξεχάσουμε αυτά τα διδάγματα τώρα τόσο εύκολα.

Και οι εταίροι μας ας μην ξεχνούν, ότι η ακροδεξιά, όχι η αριστερά, είναι η πραγματική απειλή για την Ευρώπη. Και η ακροδεξιά παντού στην Ευρώπη δυναμώνει εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι άνθρωποι νιώθουν πως μετρούν λιγότερο από τους αριθμούς.

Ας μην ξεχνούν επίσης ότι ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα για Brexit, θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ένα επεισόδιο με την Ελλάδα. Και εκεί οδηγούν τα πράγματα, όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και το Βερολίνο. Τα ποσοστά της Μέρκελ στο όποιο κρατίδιο της Γερμανίας όμως, είναι λιγότερο σημαντικά από το τι θα γράψει για κείνη η ιστορία.

Στο ελληνικό ζήτημα συνεπώς πρέπει να δοθεί λύση άμεσα. Δεν μιλάμε καν για λύση ουσιαστική στο πραγματικό πρόβλημα που είναι η αδιέξοδη συνέχιση μίας αδιέξοδης πολιτικής, αλλά για μία εκτόνωση της κατάστασης που οδηγεί σε επανάληψη του περσινού δράματος. Αυτό άλλωστε, είχαν αποκαλύψει οι διάλογοι που δημοσίευσε το Wikileaks και η Λαγκάρντ είχε διαψεύσει.

*της Βίκυς Σαμαρά, αρχισυντάκτριας του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα