Η Ελλάδα χωρίς τα παιδιά της

New assessment by European Commission stating among others the need for further measures that will push up competitiveness and productivity, as well as the need for reinforcing protection of vulnerable groups of people. Thessaloniki, Greece. July 26, 2013. /           ,      .
New assessment by European Commission stating among others the need for further measures that will push up competitiveness and productivity, as well as the need for reinforcing protection of vulnerable groups of people. Thessaloniki, Greece. July 26, 2013. / , . SOOC

Η φυγή ανθρώπινου δυναμικού στα χρόνια της κρίσης. Η κατάρα της Ελλάδα, που έγινε ευλογία για τις χώρες υποδοχής στην Ευρώπη

Μια από τις σημαντικότερες και πιο επώδυνες συνέπειες της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα, είναι η φυγή των νέων στο εξωτερικό. Παιδιά με ταλέντα, γνώσεις, δεξιότητες και πτυχία, έφυγαν για ένα καλύτερο μέλλον.

Έχει επισημανθεί πολλάκις, ωστόσο το να βλέπεις τα στοιχεία και κυρίως τι κερδίζουν οι χώρες, που υποδέχθηκαν τους Έλληνες μετανάστες της κρίσης, είναι μαχαιριά στην καρδιά.

Σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece, η εκτιμώμενη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ).

Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του brain drain έχουν παραγάγει περισσότερα από €50 δισ. ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσό που έχει δαπανήσει το ελληνικό κράτος για την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών υπολογίζεται στα €8 δις.

Τα στοιχεία της έρευνας, είναι εντυπωσιακά και αποτυπώνουν το μέγεθος του εγκλήματος, χωρίς συναισθηματισμούς και ιδεολογικά πρόσημα. Απλώς και μόνο με τα νούμερα, που τόσο αγαπάνε αυτοί που έφεραν τα μνημόνια στη χώρα.

Η έρευνα καταλήγει με το συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα, το ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει από τη χώρα μπορεί να φέρει πίσω τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες.

Το πώς θα γίνει αυτή η επιστροφή όμως είναι το ζητούμενο. Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε κάποιο σχέδιο, λογικά θα βλέπαμε την τάση φυγής να αντιστρέφεται σε 10-15 χρόνια από σήμερα. Το σχέδιο μάλλον έχει παραπέσει κάπου μεταξύ στείρων αντιπαραθέσεων, ξύλινης γλώσσας και προγραμμάτων λιτότητας χωρίς προοπτική.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network