Μεταρρυθμίσεις

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. PIERRE MOSCOVICI(PHASMA/M.KARAGIANNIS)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. PIERRE MOSCOVICI(PHASMA/M.KARAGIANNIS) PHASMA

To επαναλαμβανόμενο μήνυμα και η κόπωση του ελληνικού λαού

Από το ξεκίνημα της κρίσης μέχρι και σήμερα, ανεξαρτήτως προσώπων, ύφους και πολιτικής συγκυρίας, το μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, είναι μόνιμη επωδός κάθε αξιωματούχου που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Φίλοι ή εχθροί, με καλές προθέσεις ή όχι, πάντα όλοι αναφέρουν τις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα και τα προγράμματα, που πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα.

Ο κ. Μοσχοβισί δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη μετέφερε, βεβαίως το “μήνυμα της εμπιστοσύνης”, αλλά δεν παρέλειψε αφενός να αφήσει στην άκρη τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος, αφετέρου να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης.

Αυτό που ξεχνούν όμως όλοι οι αξιωματούχοι, είναι η κόπωση του ελληνικού λαού. Αυτή η κόπωση οφείλεται στο ότι την εποχή των μνημονίων το κυνήγι των δόσεων και των αριθμητικών στόχων, έβρισκε τη λύση του όχι στα αναπτυξιακά μέτρα και σε πολιτικές που θα καταπολεμούσαν την ανεργία, αλλά στα αντίθετά τους. Στο κόψιμο δαπανών, μισθών και συντάξεων και στην ανατροφοδότηση του κύκλου της ύφεσης.

Και ευθύνη γι' αυτό, πέρα από τις κυβερνήσεις των “εύκολων λύσεων”, έχουν και οι αξιολογητές, που κοιτούσαν τις δόσεις, αλλά αδιαφορούσαν για την καταστροφή.

Το μήνυμα περί επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο. Οι αντοχές όμως του ελληνικού λαού, έχουν εξαντληθεί και όσο η ανεργία και η υποαπασχόληση παραμένουν στα ύψη, κάθε πρόγραμμα θα κινδυνεύει με εκτροχιασμό.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE: