Μισές αλήθειες

Clashes between protesters and police following a demonstration marking eight-year anniversary of the murder of Alexis Grigoropoulos by police officer, Thessaloniki, Greece on December 6, 2016. /           , , 6 2016.
Clashes between protesters and police following a demonstration marking eight-year anniversary of the murder of Alexis Grigoropoulos by police officer, Thessaloniki, Greece on December 6, 2016. / , , 6 2016. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Η κόντρα κυβέρνησης-Τόμσεν δεν είχε απάντηση σε ένα πολύ βασικό ερώτημα. Με τι μισθούς, θα μειωθεί η ανεργία;

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Η δήλωση Τόμσεν για την ανεργία στην Ελλάδα, που "θα φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης σε 21 χρόνια", προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης. Πιθανότατα η διαφωνία έγκειται στα χρόνια που θα χρειαστούν.

Και στη μία και στην άλλη άποψη όμως, δεν δίνεται απάντηση σε κάτι αρκετά σημαντικό. Με ποιους όρους, ποιες προϋποθέσεις και κυρίως με ποιους μισθούς;

Διότι αν μιλάμε για μείωση της ανεργίας στα χαρτιά και στους αριθμούς, τότε μπορεί ο Τόμσεν να λέει αλήθεια ή ψέματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία.

Η ανάκαμψη δεν θα έρθει με περισσότερους εργαζόμενους με μισθούς πείνας και ελαστικές μορφές εργασίας, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν αποκαθίσταται η ενεργός ζήτηση.

Μπορεί η διαρκής μείωση του εργασιακού κόστους να θεωρείται ότι προσελκύει επενδύσεις και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας να είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά χωρίς την προσδοκία για αύξηση της ζήτησης προϊόντων και χωρίς την αλλαγή κλίματος, που θα προέλθει από την ενίσχυση αυτών που καταναλώνουν, επενδύσεις που θα προκαλέσουν θετικό σοκ στην οικονομία, δεν θα έρθουν.

Επομένως πέρα από το πώς και πότε θα μειωθεί η ανεργία, θα πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει, αν η μείωση αυτή θα έρθει με την περαιτέρω δαιμονοποίηση της εργασίας και των εργαζόμενων.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network