Ο λόγος του Σόιμπλε

Ο λόγος του Σόιμπλε

Το κρίσιμο Eurogroup και το αποτέλεσμα του, δια στόματος Σόιμπλε

Όποιος έχει παρακολουθήσει παραπάνω από ένα Eurogroup, από το 2010 και μετά, γνωρίζει καλά ότι κυρίως πρέπει να προσέχει τι λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, είτε ο ίδιος, είτε ο εκπρόσωπός του.

Ακόμα και αν δεν ακούσεις κανέναν άλλον, τα λόγια του Σόιμπλε αρκούν κάθε φορά για να καταλάβεις, πώς θα πάει η συνάντηση.

Με αυτά τα δεδομένα, το σημερινό Eurogroup, θα πλησιάσει ακόμα πιο κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αν δεν κλείσει οριστικά, ωστόσο για το θέμα του χρέους, θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.

Μπορεί το ΔΝΤ να εμφανίζεται γενναιόδωρο ως προς την ελάφρυνση χρέους, αλλά γνωρίζουμε ότι οι προτάσεις του δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τη Γερμανία στην παρούσα συγκυρία. Τι μένει λοιπόν, εφόσον ο Σόιμπλε έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ;

Ένας συμβιβασμός στην αξιολόγηση, όπου η Ελλάδα έχει παραδοθεί άνευ όρων (η μόνη κίνηση που διαχρονικά εκτιμούν οι Γερμανοί) και μια θολή υπόσχεση για διευθέτηση του χρέους στο μέλλον.

Ο  Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η συζήτηση για το χρέος θα γίνει συγκεκριμένη, μόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, μόνο εφόσον είναι απαραίτητο.

Αυτός που κρατάει το μαχαίρι και το καρπούζι, σπάνια πέφτει έξω στις προβλέψεις του, όσον αφορά το πότε αυτά τα δύο θα συναντηθούν. Επομένως, ο Σόιμπλε μας έχει πει ήδη τι θα γίνει στο πλέον κρίσιμο Eurogroup των τελευταίων ετών.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network