Ο Ομπάμα και το αγαπημένο παιχνίδι του Σόιμπλε

Ο Ομπάμα και το αγαπημένο παιχνίδι του Σόιμπλε
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, Σάββατο 9 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Η επίσκεψη Ομπάμα ως όπλο απέναντι στην συνηθισμένη τακτική καθυστερήσεων του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας

Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας στις 15 Νοεμβρίου, είναι ένα σπουδαίο γεγονός και μια επιτυχία όσων συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους -θέμα που μας καίει- δεν αναφέρεται ρητά στην ατζέντα των επισκέψεων Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο στην ανακοίνωση του Λευκού Οικου, στην παράγραφο όμως που αφορά στο ταξίδι στην Ελλάδα σημειώνεται ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες η ελληνική οικονομία να μπει στο δρόμο της βιωσιμότητας, ενώ γίνεται αναφορά και στο προσφυγικο.

Γνωρίζουμε ότι η στήριξη Ομπάμα για το χρέος έχει τα όριά της όσο δεν ασκούνται πραγματικές πιέσεις σε αυτούς που στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι. Δηλαδή στους Ευρωπαίους και κυρίως στη Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως και ειδικά αν μετά τις αμερικανικές εκλογές, οι Δημοκρατικοί δεν χάσουν τον Λευκό Οίκο, η έλευση Ομπάμα στη χώρα μας και η έστω εκτός ατζέντας πιθανή αναφορά στο ζήτημα του χρέους, θα είναι ένα σημαντικό όπλο σε μια μάχη, που αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες και θα χρειαστεί μεγάλη αντοχή από την ελληνική πλευρά.

Άλλωστε, στα παιχνίδια με το χρόνο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ο καλύτερος. Το καταλάβαμε με το δύσκολο τρόπο τους πρώτους μήνες του 2015.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα