Βουτιά από τον 5ο

Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, center, speaks with Director of the IMF's European Department Poul M. Thomsen during a meeting of eurozone finance ministers at the EU Lex building in Brussels on Saturday, July 11, 2015. Greece's negotiators head to Brussels on Saturday armed with their reform proposals and parliamentary backing to seek a third bailout, but with the shadow of severe dissent from governing lawmakers hanging over them. (AP Photo/Virginia Mayo)
Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, center, speaks with Director of the IMF's European Department Poul M. Thomsen during a meeting of eurozone finance ministers at the EU Lex building in Brussels on Saturday, July 11, 2015. Greece's negotiators head to Brussels on Saturday armed with their reform proposals and parliamentary backing to seek a third bailout, but with the shadow of severe dissent from governing lawmakers hanging over them. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

H τακτική του ΔΝΤ και η σύγκρουση με την Αθήνα. Το ερώτημα είναι ένα. Υπάρχει σχέδιο για να μην επαναληφθεί ο περασμένος Ιούλιος;

Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του ομιλία, δήλωσε ότι με τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ είναι σαν να λέει “πήδα από τον 5ο όροφο, αλλά μην ανησυχείς, εγώ είμαι εδώ για να σε φροντίσω”.

Σημείωσε επίσης ότι το ΔΝΤ, απαιτούσε και απαιτεί μεταξύ άλλων την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την πρόβλεψη για λοκ άουτ, την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών - της πρώτης κατοικίας συμπεριλαμβανομένης και νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα.

Απαιτεί δηλαδή αίμα, για μια υπόσχεση για το χρέος. Από τις διαρροές των Wikileaks, επιβεβαιώθηκε επίσης αυτό που τουλάχιστον η ηγεσία της χώρας όφειλε να ξέρει καλά, ότι δηλαδή σε μια διαπραγμάτευση ο χρόνος κυλάει ενάντια στον αδύναμο. Ο ισχυρός μπορεί απλά να περιμένει την εξάντληση του αντιπάλου.

Τα ζήσαμε πέρσι και τα ζούμε και φέτος με την αξιολόγηση που όλο κλείνει και όλο συνεχίζεται.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν συμβιβασμό με το ΔΝΤ, παρά τα ευχολόγια και τα καλά λόγια των Ευρωπαίων περί “προόδου” και περί “θυσιών των Ελλήνων”.

Η στάση του ΔΝΤ είναι σαφής. Απαιτεί πτώση από τον 5ο και αν επιζήσουμε, συζητάμε για το χρέος.

Το θέμα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει βούληση και σχέδιο για να αποφύγει τη δοκιμή της ελεύθερης πτώσης ή αν θα περιμένει να το μάθει τον Ιούλιο με τη χώρα στην άκρη του μπαλκονιού και το πιστόλι της χρεοκοπίας στον κρόταφο.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE: