Υπάρχει ελπίδα

Υπάρχει ελπίδα
Hungarian Prime Minister Viktor Orban casts his vote in the referendum as his wife Aniko Levai stands by in Budapest, Hungary, Sunday, Oct. 2, 2016. Hungarians vote in a referendum which Prime Minister Viktor Orban hopes will give his government the popular support it seeks to oppose any future plans by the European Union to resettle asylum seekers among its member states. (AP Photo/Vadim Ghirda) Associated Press

Παρά τους πανηγυρισμούς Ορμπάν, η αποχή στο δημοψήφισμα της Ουγγαρίας για το προσφυγικό, αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων κρατά ψύχραιμη στάση. Το θέμα είναι τι θα κάνει η ηγεσία της ΕΕ

Το δημοψήφισμα που οργάνωσε ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό ζήτημα, ουσιαστικά απέτυχε.

Μπορεί ο ίδιος να διαμήνυσε μετά το αποτέλεσμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή της στην Ουγγαρία” στα θέματα μετανάστευσης, ωστόσο η μεγάλη αποχή καθιστά το δημοψήφισμα άκυρο.

Πράγματι το 98% όσων πήγαν να ψηφίσουν απάντησαν όχι στο ερώτημα “θέλετε να είναι σε θέση η ΕΕ να επιβάλει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία, ακόμη και χωρίς την έγκριση της εθνοσυνέλευσης”;

Ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε κάτω από το 50%. Επομένως μπορεί οι φανατικοί των Τειχών να έκαναν τη φιγούρα τους, αλλά ο ουγγρικός λαός δεν επικύρωσε τα λαϊκιστικά και ξενοφοβικά κόλπα του Ορμπάν.

Το πρόβλημα πάντως παραμένει. Και οι φωνές του λαϊκισμού πληθαίνουν και ανάλογες προσπάθειες θα υπάρξουν. Το ζήτημα είναι η ηγεσία της Ευρώπης να απαιτήσει, τη συμμετοχή όλων για ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους. Δεν μπορεί η μικρή Ελλάδα να σηκώνει τόσο μεγάλο βάρος, την ώρα που άλλοι διοργανώνουν ξενοφοβικά σόου.

Υπάρχει ο τρόπος και όπως φάνηκε και από την αποχή στην Ουγγαρία, όταν χρειάζεται, υπάρχουν και οι σιωπηρές πλειοψηφίες, που περιμένουν από την ηγεσία της ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα