Η νέα εθνική επέτειος: 21η Φεβρουαρίου!

Η νέα εθνική επέτειος: 21η Φεβρουαρίου!
Collectives protest against house auctions outside the courthouse of Thessaloniki, Greece on January 10, 2018. / , , 10 2018. Sooc

Λίγο απέχει από το να διδάσκεται στα βιβλία ιστορίας η σωτήρια ημέρα 21η Φεβρουαρίου 2018!

Δεν ξέρω αν θα κλείνουν τα σχολεία, προφανώς όχι, αλλά λίγο απέχει από το να διδάσκεται στα βιβλία ιστορίας η σωτήρια ημέρα 21η Φεβρουαρίου 2018!

Στην σύγχρονη ιστορία των λίγων ημερών που μας χωρίζουν από την εκταμίευση της νέας δόσης των 5,7 δις ευρώ εκ πρώτης,  η 21η Φεβρουαρίου προβάλλει ως σταθμός – ορόσημο: είναι η ημέρα απαρχής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του τέλος των φυσικών. Είναι μια νέα σελίδα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, στην υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για την έναρξη – επιτέλους – των πλειστηριασμών, η οποία κοντεύει να γίνει “μετά Βαϊων και κλάδων”, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή.

Οι σκηνές, τα ουρλιαχτά και τα επεισόδια στα ειρηνοδικεία της χώρας θα μείνουν στο παρελθόν και η Ελλάδα θα εκσυγχρονισθεί και σε αυτό το κομμάτι, ακολουθώντας μια διαδικασία, καθόλα νόμιμη, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα σε όλο το διεθνές περιβάλλον. Μετά την 21η Φεβρουαρίου, κανένας φυσικός πλειστηριασμός δεν θα λάβει χώρα, ούτε  και …τηλεοπτικές διαστάσεις.

Στο εξής, ο δανειολήπτης που δεν πληρώνει, κυρίως για λόγους στρατηγικής συνειδητοποιημένης επιλογής, αλλά και όχι μόνο, για μια κατοικία που κατά μέσο όρο υπερβαίνει την αξία ενός απλού σπιτιού, θα αναγκασθεί να είναι θεατής στον πλειστηριασμό της οικίας του.

Με τόνο διπλωματικό, αυστηρό, άλλοτε ήπιο, άλλοτε πιο επιτακτικό, οι ξένοι, δηλαδή οι θεσμοί που μας έχουν δανείσει, το είπαν πιο ξεκάθαρο από ποτέ, δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα: Ακολουθείστε μια επιθετική πολιτική πλειστηριασμών.

Μήνυμα που μεταφέρθηκε στους Έλληνες τραπεζίτες τόσο από τις συναντήσεις τους, με την κυρία Νουί και τον κύριο Κερέ, στα πλαίσια των επαφών τους με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά, επίσης ηχηρό μήνυμα, στο χθεσινό Eurogroup.

Χαρακτηριστικά, ο  Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων,  Πιέρ Μοσκοβισί ταύτισε τη  χορήγηση της νέας υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σαν ένα αναπόσπαστο σχήμα. Οι δηλώσεις του ήταν σαφείς και απόλυτες.

Άλλωστε, πως σαφώς επισημαίνεται και στην Έκθεση Συμμόρφωσης που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, η Κομισιόν ανησυχεί για το ρυθμό διενέργειας των πλειστηριασμών, με δεδομένο ότι το Δεκέμβριο ήταν μόνο 30 περιπτώσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν σε 10.000 πλειστηριασμούς φέτος, στόχο που αν δεν αμφισβητεί η ΕΕ, χαρακτηρίζει ως φιλόδοξο . Την ίδια στιγμή, προειδοποιεί ότι για να πέσουν τα κόκκινα δάνεια και να είναι εφικτοί οι στόχοι για τα δανειακά ανοίγματα, οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες, ώστε την προσεχή τριετία, να ολοκληρώσουν 40.000 πλειστηριασμοί.

Καταλαβαίνει κανείς πόσο πρέπει να τρέξουν και να ιδρώσουν οι τράπεζες, όταν θα πρέπει τους επόμενους μήνες, να χωρέσουν επί της ουσίας, πάνω από 1.000 πλειστηριασμούς ακινήτων…

Στο πλαίσιο αυτό, η καθιέρωση της 21ης Φεβρουαρίου ως πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μοιάζει με “βάλσαμο” καθώς ηλεκτρονικά μπορούν να “τρέξουν” πολλές περιπτώσεις μαζί.

Όσο για το τίμημα που θα λάβουν οι τράπεζες από τους πλειστηριασμούς, σε σχέση με τις τιμές που έχουν γράψει στους ισολογισμούς τους τα χιλιάδες ακίνητα που τους έμειναν, οι θεσμοί κράτησαν μια μάλλον κυνική στάση: κάτι του τύπου…” ας προσέχατε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα