Debate: Έβγαλαν κόκκινη κάρτα στην ουσία

Debate: Έβγαλαν κόκκινη κάρτα στην ουσία
DEBATE ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Κόντρες, γέλια, κόκκινες κάρτες και φυσικά καμία ουσιαστική πρόταση. Πιθανότατα επειδή το μόνο πρόγραμμα που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, προέρχεται από τους δανειστές

Μεγάλη ήταν η χαρά όλων για το ότι έγινε “καλός διάλογος” και δεν είχαμε τη συνήθη “σούπα” των debate με τους παράλληλους μονολόγους.

 Άντε σε 10-20 χρόνια, ίσως απαιτήσουμε από τους πολιτικούς μας να μιλάνε και ουσιαστικά, ειδικά αν έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση σε μια χρεοκοπημένη χώρα, που έχει μπροστά της το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο.

Γέλια, κόντρες της πλάκας, τεχνητή ένταση και παράπονα για τα πλάνα και το ποιος φαίνεται πιο ψηλός, λες και το να σταθεί κάποιος στο ύψος του, είναι θέμα σκηνοθεσίας και όχι ουσίας.

Δεν περιμένει βέβαια κανείς να δει τις πολιτικές και τα προγράμματα, σε μια τηλεμαχία, αλλά ούτε μια υποψία πρότασης; Ούτε μια υποψία σχεδίου;

Θα περάσουν οι εκλογές και δεν θα έχουμε άκουσε ούτε μία (αριθμός 1) πρόταση για την ανεργία.

Ακούσαμε στο debate όσα ακούμε καθημερινά σε δηλώσεις, σε ομιλίες, όσα διακινούνται με non papers και ανακοινώσεις, αλλά 4-5 προτάσεις, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται την επομένη των εκλογών για να αποδώσουν τα επόμενα χρόνια, δεν ακούσαμε.

Το λυπηρό είναι ότι δεν τις ακούσαμε, όχι επειδή έπρεπε να κερδηθεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων, αλλά επειδή δεν υπάρχουν.

Το αν ο Μεϊμαράκης χτίζει ηγετικό προφίλ, με την αστική του ευγένεια και λιγότερα “ναούμ” ή αν ο Τσίπρας έχει επικοινωνιακό χάρισμα και είναι το μόνο χαρτί ενός κόμματος, που έχασε τον μηχανισμό του, δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία της πολιτικής και κυρίως με το νόημα της πολιτικής σε μια περίοδο κρίσης.

Τα δύσκολα είναι μπροστά και η γύμνια των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού φαίνεται κάθε μέρα.

Αν εκτός από ευχολόγια, σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν υπάρχει μία πρόταση συγκροτημένη για το πώς θα δοθεί μια λύση έστω και σε βάθος χρόνου (με δέσμευση για τον τρόπο και το χρόνο βέβαια), τότε το πικρό συμπέρασμα, είναι ότι πρόγραμμα, έχουν μόνο οι δανειστές.

Απέναντι λοιπόν στα μνημόνια, οι ηγέτες μας έχουν να αντιπαρατάξουν επικοινωνιακό παιχνίδι. Έτσι συνετρίβη ο Τσίπρας στη διαπραγμάτευση και έτσι θα ηττηθεί ξανά ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός.

Τουλάχιστον κάνουμε διάλογο στα τηλεοπτικά παράθυρα, με ερωτήσεις “δύσκολες”, φιλοφρονήσεις, “κόκκινες κάρτες” και γελάκια.

Όταν ρωτάει η ζωή (και δεν εννοώ την πρόεδρο της Βουλής), η μόνη απάντηση των υποτιθέμενων ηγετών αυτής της χώρας, είναι η σιωπή.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος, είναι Διευθυντής σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα