Ο εφιάλτης ενός γιατρού στο Βερολίνο του 1934

Ο εφιάλτης ενός γιατρού στο Βερολίνο του 1934

Η κατάργηση της διάκρισης ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, είναι ένα βασικό εργαλείο επιβολής για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σήμερα τα τείχη της ιδιωτικότητας τα ρίχνουμε μόνοι μας

“Ήταν περίπου εννέα το βράδυ. Δεν είχα άλλους πελάτες και μόλις είχα ξαπλώσει στον καναπέ να χαλαρώσω με ένα βιβλίο για τον Ματτίας Γκρύνεβαλντ, όταν ξαφνικά οι τοίχοι του δωματίου μου και ύστερα το διαμέρισμά μου εξαφανίστηκαν. Κοίταξα γύρω μου και ανακάλυψα με τρόμο ότι, όσο έφτανε το μάτι μου, κανένα διαμέρισμα δεν είχε τοίχους. Τότε άκουσα ένα μεγάφωνο να ηχεί: “Σύμφωνα με το διάταγμα της 17ης τρέχοντος μηνός για την Κατάργηση των Τοίχων…”

Πρόκειται για το όνειρο ενός 45χρονου Γερμανού γιατρού το 1934. Ο γιατρός κατέγραψε το όνειρό του και στη συνέχεια ονειρεύτηκε, πως είχε κατηγορηθεί από το καθεστώς ότι καταγράφει όνειρα.

Το συγκεκριμένο όνειρο περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Charlotte Beradt “Τα όνειρα στο Γ’ Ράιχ: Οι εφιάλτες ενός έθνους”,  που βασίστηκε σεε μαρτυρίες Γερμανών, Εβραίων και μη από το 1933 έως το 1939.

Η κατάργηση της διάκρισης ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, είναι ένα βασικό εργαλείο επιβολής για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Συνήθως ξοδεύουν πόρους και ώρες για την παρακολούθηση “υπόπτων” και μη, για καλύτερο έλεγχο, “συμμόρφωση προς τας υποδείξεις” και τιμωρία για τους απείθαρχους.

Το τι σκέφτεται κάθε στιγμή ο μη φανατικός ενός, για παράδειγμα ολοκληρωτικού καθεστώτος, πού του αρέσει να πηγαίνει, τι του αρέσει, τι μουσική ακούει, με ποιον τα έχει, με ποιον τα χάλασε, πού βρίσκεται κάθε στιγμή, θα ήταν χρήσιμες πληροφορίες για οποιονδήποτε ονειρεύεται έναν κόσμο όπου η ιδιωτική σφαίρα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε δημόσια.

Ευτυχώς που στις μέρες μας, τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις εποχές, ούτε ως προς την οικονομία, ούτε ως προς την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, ούτε ως προς την απάθεια των μαζών, ούτε ως προς την ενίσχυση κομμάτων και αρχηγών, που ονειρεύονται δικτατορίες, κυνήγι μειονοτήτων και επιβολή δια της βίας.

Και κυρίως, ευτυχώς που το όνειρο του γιατρού, δεν έγινε πραγματικότητα και η πληροφόρηση, που οι ίδιοι δίνουμε για την ιδιωτική μας ζωή κάθε στιγμή της ημέρας, είναι λελογισμένη. Κρατάμε ακόμα όρθιους τους τοίχους, έστω και αν είναι τοίχοι του Facebook.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλους, είναι Διευθυντής Σύνταξης του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα