Πολίτες μόνοι απέναντι στην ακρίβεια

Πολίτες μόνοι απέναντι στην ακρίβεια
To οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός, πριν την επέλαση της ακρίβειας (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Το κύμα ανατιμήσεων έπιασε την κυβέρνηση στον ύπνο και ενώ ήδη τα νοικοκυριά πιέζονται ακόμα περισσότερο, οι υπουργοί απλώς περιγράφουν την κατάσταση.

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε την κατάσταση για το κύμα ανατιμήσεων που “έρχεται λόγω των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και της εκτόξευσης κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος“.

Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις για αυξήσεις 25% στο ψωμί και για καφέ στα 5 ευρώ (θα είναι άραγε επιτυχία αν αυξηθεί λιγότερο;), με την κυβέρνηση να επικαλείται τις διεθνείς εξελίξεις για το κύμα ακρίβειας.

“Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία”, είναι η φράση που θα ακούμε πολύ συχνά τις επόμενες ημέρες, μαζί φυσικά με τη μάχη των τρολ, που ήδη έχουν αρχίσει να προτρέπουν να φτιάχνουμε τον καφέ στο σπίτι μας.

Υπάρχουν τρία βασικές παρατηρήσεις που μπορούμε να κάνουμε για την παραπάνω παρουσίαση.

Πρώτον, οι ανατιμήσεις δεν “έρχονται”, είναι ήδη εδώ και οι πολίτες στενάζουν και στα σούπερ μάρκετ και όταν καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς.

Δεύτερον, η επικλήση της κατάστασης διεθνώς δεν δικαιολογεί μια κυβέρνηση που λειτουργεί διαρκώς ως Επιμηθέας. ΘΑ ανακοινωθούν μέτρα στοχευμένα στη ΔΕΘ, είναι η μόνιμη επωδός, λες και οι αυξήσεις στο ρεύμα έπεσαν ξαφνικά από τον ουρανό, λες και η μετακύλιση του κόστους δεν θα γινόταν, λες και τα μεσαία και κατώτερα στρώματα της κοινωνίας έχουν μεγάλες αντοχές για να περιμένουν.

Τρίτον, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ενημέρωση περί ακρίβειας από τον κ. Γεωργιάδη σε υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης (και συνήθως κάθε κυβέρνησης), είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

Είναι σίγουρα λαϊκισμός να πεις ότι οι υπουργοί δεν ξέρουν πώς ειναι να πηγαίνεις σούπερ μάρκετ. Προφανώς και γνωρίζουν και πηγαίνουν ή πήγαιναν στο παρελθόν, όταν δεν εργάζονταν τόσο σκληρά και είχαν χρόνο.

Είναι όμως διαφορετικό, να πηγαίνεις και να μην κοιτάς καν πόσο πληρώνεις στο ταμείο και διαφορετικό να πηγαίνεις ως μισθωτός και συνταξιούχος και να μετράς και το τελευταίο ευρώ.

Αυτό, σπάνια το καταλαβαίνουν πρωθυπουργοί και υπουργοί, ειδικά όταν μετά από λίγους μήνες στην εξουσία, κλείνονται στη γνωστή γυάλα του αυτοθαυμασμού και των “συνεχόμενων επιτυχιών”.

Η κυβέρνηση έχει πιαστεί στον ύπνο και καλό θα είναι να ξυπνήσει αντί να παραπέμπει τους πολίτες στο e-katanalotis για να ψάχνουν και να κάνουν συγκρίσεις, να περιγράφει την κατάσταση και να τσακώνεται με την αντιπολίτευση.

Οι ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι εδώ, όπως και οι αυξήσεις στα προϊόντα και μπορεί η κατάσταση στη δημόσια σφαίρα να είναι εδώ και δύο χρόνια “ρόδινη”, αλλά η προπαγάνδα δεν γεμίζει το καλάθι στο σούπερ μάρκετ, ούτε πληρώνει λογαριασμούς.

Αν  οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να έχουν συμπεριφορα “Μαρίας Αντουανέττας” και να λειτουργούν με το πάσο τους, το πλήγμα από τον ανασχηματισμό – φιάσκο, που απασχόλησε τους πολίτες για ένα 24ωρο το πολύ, δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει.

Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα σπανίως πάει στον παράδεισο, αλλά συχνά στέλνει τις κυβερνήσεις που την αγνοούν στην κόλαση. Ήταν άλλωστε κυρίως η δυσαρέσκεια αυτών των κοινωνικών στρωμάτων, που έφερε τη Νέα Δημοκρατία ξανά στην εξουσία το 2019, αλλά φαίνεται πως η αλαζονεία εκτός όλων των άλλων δεινών, προκαλεί και αμνησία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα