Μέτρα για τις αυξήσεις της ΔΕΗ και για τις ανατιμήσεις στο “καλάθι” Μητσοτάκη για ΔΕΘ 

Μέτρα για τις αυξήσεις της ΔΕΗ και για τις ανατιμήσεις στο “καλάθι” Μητσοτάκη για ΔΕΘ 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 2020 eurokinissi

Το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σχεδιάζεται και κοστολογείται αυτές τις ημέρες, με την ακρίβεια να βρίσκεται στο επίκεντρο 

Αντισταθμιστικά μέτρα για να “απορροφηθεί” η επιβάρυνση στις τσέπες των πολιτών από το κύμα ανατιμήσεων που έρχεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και σε βασικά αγαθά, αναμένεται να περιέχει το “καλάθι” του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Το πακέτο μέτρων, που σχεδιάζεται και κοστολογείται αυτές τις ημέρες, θα περιλαμβάνει ειδικότερα στοχευμένες παρεμβάσεις για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αυξήσεων και νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Η κυβέρνηση αποδίδει το ράλι ακρίβειας σε διεθνείς και εξωγενείς παράγοντες και υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν σχετίζονται με το “σχέδιο διάσωσης” της ΔΕΗ, που εφάρμοσε το 2019 ο Κωστής Χατζηδάκης. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν όμως ταυτόχρονα πολύ καλά ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική ρεύματος ή τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών για το ψωμί, αλλά για τις συνέπειες στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και για ιδεολογικούς λόγους θεωρεί ότι δεν είναι δυνατή μία ευρεία παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά και άρα δεν αναμένεται να εξαγγελθεί πλαφόν τιμών. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει φρένο στις αυξήσεις των τιμών, τόσο στα τιμολόγια της ΔΕΗ όσο και σε βασικά αγαθά.

Ειδικότερα, το πιθανότερο είναι να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα κατά των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά κλιμακωτά με προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά και εισοδηματικά κριτήρια.

Εξετάζεται επίσης η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως ο καφές, οι τιμές των οποίων αναμένεται να εκτοξευθούν, αλλά και μέτρα όπως η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ οι πολίτες θα ενθαρρύνονται να συγκρίνουν τιμές μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis, όπως έχει ήδη προτείνει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα δε με κυβερνητικά στελέχη, οι ανατιμήσεις θα “εξουδετερωθούν” με αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, δηλαδή δια της μείωσης της φορολογίας.

Για το 2022 αναμένεται να προταθούν δύο βασικές ρυθμίσεις: Πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά 3%.

Εξετάζεται επίσης εάν υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους το 2022 και όχι το 2023, καθώς και για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μέσα στην τετραετία το μη μισθολογικό κόστος θα εχει μειωθεί κατά 5% και όπως τονίζουν από το Μαξίμου ήδη έχει επέλθει μείωση κατά 3,9%.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει όμως να προβεί σε ανακοινώσεις και για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22% αρχικά και στο 20% στη συνέχεια, αλλά και των επαγγελματικών με τη μείωση και στη συνέχεια την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας πλέγμα μέτρων για το 2022 θα θελήσει να βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών. Το γεγονός όμως ότι από το 2023 θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, μετά από μία τριετία παρέκκλισης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οδηγεί πολλούς να υποψιάζονται ότι την επόμενη άνοιξη όλα τα ενδεχόμενα θα είναι και πάλι ανοιχτά…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα