ΕΣΤΙΑ-ζοντας στο αναγκαίο

default image

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για το κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου "Εστία". Τι σηματοδοτούσε, γιατί πρέπει να διασωθεί

Γιατί νιώσαμε πολλοί  αίσθημα απορφάνωσης μόλις πληροφορηθηκαμε την αναστολή λειτουργίας της  ΕΣΤΙΑΣ;

Η κρίση σάρωσε πολλά. Ανθρώπους, συνήθειες,  επιχειρήσεις, οικονομικούς σχηματικούς,τρόπους του σκέπτεσθαι και του φέρεσθαι.

Τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε να πέφτουν μικρά και  μεγάλα κάστρα με κρότο αλλά προσπεράσαμε.

Γιατί τότε ο αφανισμός της  ΕΣΤΙΑ μας πόνεσε;

Τι συμβόλιζε το βιβλιοπωλείο της οδού Σόλωνος με την ήσυχη -βαριά- παρουσία του ώστε να μας αναστατώσει τόσο το άγγελμα της αυλαίας του;

Νομίζω, ότι δεν είναι μόνο εξαιτίας της νοσταλγίας ενός αγαπημένου βιβλιοχώρου με τον οποίο είχαμε σωματική και πνευματική επαφή.

Η ΕΣΤΙΑ ήταν πολύτιμη μέσα μας γιατί σηματοδοτούσε κάτι περισσότερο: με την λιτή, old fashion παρουσία της, ήταν η καθησυχαστική επιβεβαίωση ότι όσο κι αν διαβρώθηκε αυτή η χώρα και αυτή η πόλη από έναν χυδαίο συβαριτισμό, εκεί -στην οδό Σόλωνος- υπήρχε πάντα το πετράδι του στέμματος μιας κοινωνίας που γέννησε πολιτισμό, πνευματική ποιότητα και ιδέες, μια κοινωνία που κάποτε έδειχνε πως θα μπορούσε να γίνει άλλη.

Η κρίση πίπτει επί δικαίους και αδίκους. Ο,τι έπρεπε να σαρωθεί, καλώς να σαρωθεί. Αλλά ο,τι πρέπει να διασωθεί να το διαφυλάξουμε και η ανάγκη για χώρους που προάγουμε τη γνώση και τη σκέψη είναι υπέρτερη από τις ανάγκες της δημοσιονομικής λογιστικής.

* Η Μαρία Χούκλη είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα