Κάιρο, το καυτό καλοκαίρι και η προδομένη άνοιξη

Κάιρο, το καυτό καλοκαίρι και η προδομένη άνοιξη

Διαβάστε το κείμενο της Ναντίνας Χριστοπούλου για τις αιγυπτιακές εκλογές. Εν αναμονή του... καθυστερημένου εκλογικού αποτελέσματος

Bab al-Luq, 10.20 πμ. Στο λιτό διαμέρισμα του πρώτου πατώματος της τετραώροφης πολυκατοικίας, το τηλέφωνο κουδουνίζει επίμονα. Ο κ. ΝΓ, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Κάϊρο, εξακολουθεί να μένει στο κέντρο της πόλης, στη γειτονιά που παλιά ήταν το σχολείο του, το περίφημο Αχιλλοπούλειο.

“Ωωωω! Μου τηλεφωνείτε από τας Ευρώπας;”

“Προς το παρόν… Τί νέα εκεί, λοιπόν, στην Αφρική; Ακόμα μετράτε ψήφους; Πάει μια βδομάδα τώρα…”

“Έχουμε το ραχάτι μας εδώ, έχει και μια ζέστη… Φαίνεται πως προηγείται αυτός ο Μουρσί, της Ισλαμικής Αδελφότητας.”

“Πότε επιτέλους θα ανακοινωθεί ο νικητής; Είστε κολλημένοι όλοι στις τηλεοράσεις;”

“Ναι… Εγώ βέβαια, ελληνικά κανάλια παρακολουθώ. Έπειτα λέω να πάω κι από τον μπαρμπέρη. Θα πιούμε και το καφεδάκι μας πικρό, είναι κι αυτός συνάδελφος εν όπλοις στη ζάχαρη… Δεν έχει μείνει και κανείς, όσοι δεν έχουν πεθάνει, έχουν πάει στην Ελλάδα για το καλοκαίρι. Έχει κλείσει και ο ναυτικός όμιλος, αναπαλαιώνεται, είχε βλέπετε φθορές από τον χρόνο…”

“Τί λέτε να γίνει;”

“Θα δούμε… Οι Κόπτες, οι Χριστιανοί γενικά, προτιμούν μάλλον τον Σαφίκ, όχι πως είναι καλύτερος κι αυτός, δεξί χέρι του Μουμπάρακ…”

“Και όσοι βγήκαν πέρυσι στην πλατεία Ταχρίρ; Αυτοί ποιόν προτιμούν;”

“Κανέναν απ´τους δύο. Αν και υποτίθεται ότι όλος ο κόσμος αυτός, τώρα είναι με τον Μουρσί. Άλλα περίμεναν, κι αλλιώς ήρθαν.”

“Και η επανάσταση;”

“Συνεχίζεται… Ότι κάνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους δηλαδή, ο ένας με τον άλλον… Αλλιώς… Ξέρετε εσείς καμιά επανάσταση που να μην προδόθηκε;”

*Η Ναντίνα Χριστοπούλου είναι ανθρωπολόγος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα