Εφαρμόζει ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση;

Εφαρμόζει ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση;
Νίκος Δένδιας. Eurokinissi

Εχουν περάσει τρία χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και δύο από την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Δένδια και οι καθυστερήσεις στην πιστή εφαρμογή συνεχίζονται ακόμη.

Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπληρώνει δύο χρόνια στην εξουσία. Από την αρχή, δε, της λειτουργίας της εν λόγω κυβέρνησης ένοικος του κτιρίου της οδού Ακαδημίας στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Νίκος Δένδιας ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Αμφότεροι χρεώνονται την πασίδηλη κωλυσιεργία η οποία έχει παρατηρηθεί στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπογράφηκε πριν από τρία χρόνια και ρύθμισε -για πάντα- το ονοματολογικό της “γειτονικής χώρας” κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία υπόθεση τριάντα σχεδόν ετών στην οποία η ελληνική διπλωματία ξόδεψε πολύτιμο κεφάλαιο.

Ως γνωστόν, προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία-με λίγες εξαιρέσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο νυν Υπουργός Εξωτερικών- πολέμησε τη Συμφωνία ύπουλα και λαϊκίστικα. Στήριξε-και αυτό γνωστό-τα συλλαλητήρια των Μακεδονομάχων, χάιδεψε τα πιο ταπεινά ένστικτα του πλήθους και απέσπασε τις απαραίτητες ψήφους για να εκλεγεί αυτοδύναμη. Μετά έγινε η απολύτως αναμενόμενη κωλοτούμπα η οποία όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανάψει το πράσινο φως έτσι ώστε να έρθουν στη Βουλή προς κύρωση τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τους γείτονες που προκύπτουν από τη Συμφωνία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Με ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών ούτε επιτροπή παρακολούθησης της τήρησης της Συμφωνίας (monitoring) υπάρχει, ούτε οι απαραίτητες προσλήψεις προς αυτή την κατεύθυνση στην ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια έχουν γίνει. Επίσης, αν και υποτίθεται ότι έχει συγκροτηθεί task force στην Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Υπουργείο Εξωτερικών, συγκεκριμένη δράση η εν λόγω ομάδα δεν έχει αναλάβει. Διότι αν αυτό συνέβαινε, τότε παραφωνίες όπως η συμμετοχή της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro με εμφανίσεις και σήματα που παραπέμπουν στο “σκέτο” Μακεδονία θα είχαν αποφευχθεί και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έτρεχε πίσω από τις εξελίξεις.

Ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε χτυπήσει πολλά καμπανάκια στη συνέντευξη που είχε δώσει στο Magazine του NEWS 24/7 στις 18 Απριλίου του 2021.

Ας θυμηθούμε τι είχε πει ο άνθρωπος που έχει γράψει με τα χέρια του τη Συμφωνία:

“Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι αναγνωρίζει και εφαρμόζει τη Συμφωνία, δεν την φροντίζει. Για το όνομα καταγωγής είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες της γείτονος να χρησιμοποιούν δεσμευτικά το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”. Το θέμα έκλεισε με τις “Πρέσπες”. Είχαμε καταγράψει πάνω από 3200 εταιρείες στις δύο χώρες που περιέχουν στο εμπορικό τους σήμα το όνομα Μακεδονία. Για τα brand names έπρεπε να δημιουργηθεί μία επιτροπή τεχνοκρατών η οποία με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο δίνει στην Ελλάδα πλεονεκτήματα, θα ρύθμιζε το ζήτημα σε τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας. Σε λίγο αυτά συμπληρώνονται και όμως αυτή η Επιτροπή δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί. Κάποιοι προφανώς δεν θέλουν να λειτουργήσει η Επιτροπή για να χρεώνουν το πρόβλημα στην ίδια τη Συμφωνία.

Υπήρχε, επίσης και πρόβλεψη της Συμφωνίας για επιτροπή η οποία θα αναλάμβανε το έργο της αλλαγής των σχολικών εγχειριδίων της Βόρειας Μακεδονίας με βάση όσα προβλέπονται στο κείμενο. Αυτό το προχωρήσαμε και ήταν έτοιμο για υπογραφή. Το είχε αναλάβει ο Μάρκος Μπόλαρης ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά με την ομάδα επιστημόνων από την Θεσσαλονίκη. Οι πανεπιστημιακοί αυτοί είχαν το πλεονέκτημα ότι μιλάνε τις γλώσσες όλης της περιοχής. Είχαμε την καλύτερη ομάδα ιστορικών σε σχέση με το Μακεδονικό ζήτημα. Η επόμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε το έργο με προσωπική ευθύνη του κ. Δένδια. Δημιουργήθηκε πριν από λίγο καιρό μία νέα επιτροπή με αξιόλογους επιστήμονες οι οποίοι όμως δεν μιλάνε τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας, δεν μπορούν να διαβάσουν οι ίδιοι τα βιβλία. Επιπλέον, οι περισσότεροι δεν έχουν ειδίκευση στο «Μακεδονικό»”.

Από τους παραπάνω ισχυρισμούς του Νίκου Κοτζιά, ουδείς διαψεύστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από άλλη κυβερνητική πηγή. Ως εκ τούτου, προκύπτουν ερωτήματα:

1. Γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών καθυστερεί τόσο πολύ να κινηθεί προς την κατεύθυνση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας δίνοντας μάλιστα κατ’ αυτόν τον τρόπο χώρο και χρόνο στους γείτονες να την ερμηνεύουν με τον τρόπο που αυτοί επιθυμούν;

2.Ποια είναι η εικόνα που έχει σχηματίσει ο Υπουργός από τη δουλειά που κάνουν στο συγκεκριμένο τομέα τόσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου του όσο και η ελληνική πρεσβεία στη Βόρεια Μακεδονία;

3. Επιτέλους, θα μπορούμε να έχουμε μία αξιόπιστη ενημέρωση για το πότε η κυβέρνηση θα φέρει τα πρωτόκολλα της Συμφωνίας προς κύρωση στη Βουλή;

Και σε τελική ανάλυση, είναι ή δεν είναι ιστορική η Συμφωνία (στο πλαίσιο της οποίας απαιτούμε πλήρη εφαρμογή από τους γείτονες) όπως το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών την έχει χαρακτηρίσει (αν και αναθεώρησε ώρες αργότερα) σε ανύποπτο χρόνο;

Αλλά χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Η Συμφωνία για να πάρει -επιτέλους- σάρκα και οστά στην καθημερινότητα των σχέσεων των δύο κρατών πρέπει να εφαρμοστεί. Αλλά για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να πιει το πικρό ποτήρι της κύρωσης των πρωτοκόλλων μέχρι… πάτο. Αλλος δρόμος δεν μπορεί να προκύψει. Τα λαϊκίστικα παιχνίδια έλαβαν οριστικά τέλος και οι πάντες τίθενται πλέον προ των ιστορικών ευθυνών τους.

Ο Αδώνις Γεωργιάδης, με το συνήθη κυνισμό που τον χαρακτηρίζει, είχε πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους. “Όποιος αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δωρίζει το όνομα Μακεδονία”. Και όποιος δεν την εφαρμόζει, θα συμπληρώναμε εμείς κύριε Υπουργέ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα