Ο Κυριάκος παραμένει Μητσοτάκης και μετά τη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος παραμένει Μητσοτάκης και μετά τη ΔΕΘ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τα “δωράκια” του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ 2021 αποτελούν αναγνώριση της δυσαρέσκειας που υπάρχει πια για την κυβέρνηση. Αλλά όπως ξεκαθάρισε, οι πολιτικές δεν αλλάζουν.

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έκρυβε ομολογουμένως εκπλήξεις, αφού έδωσε “δωράκια”, υπό το βάρος της διαπίστωσης ότι στα δύο χρόνια η κυβέρνηση πλέον αντιμετωπίζει δυσαρέσκεια από τους νέους και ομάδες ψηφοφόρων που ήταν καθοριστικές για την εκλογική νίκη του 2019.

Τα “δωράκια” αυτά όμως δε σημαίνουν και αλλαγή πολιτικής. Το δήλωσε εξάλλου ευθέως ο ίδιος ο πρωθυπουργός: Οι πολιτικές δεν αλλάζουν. “Μεταρρυθμίσεις” στην υγεία και την παιδεία, που συνεπάγονται εκχώρηση υπηρεσιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες και καθοδήγηση πολλών νέων στην επαγγελματική εκπαίδευση, θα συνεχιστούν. Όπως και η πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, την οποία εντάσσει σε ένα ιδιότυπο “πόλεμο των γενεών” με το γνωστό επιχείρημα ότι οι νέοι δεν πρέπει να πληρώνουν τις συντάξεις των παππούδων.

Αυτά όμως δεν απαντούν σε βασικά προβλήματα, όπως η έλλειψη καλοπληρωμένων και πλήρους απασχόλησης θέσεων εργασίας. Δεν είναι αλήθεια ότι οι νέοι προτιμούν τη μαύρη εργασία γιατί δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη ποτέ (που δεν το πιστεύουν, αλλά γιατί φοβούνται πως θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα πριν έρθει εκείνη η ώρα). Αλλά όταν δεν υπάρχουν δουλειές με μισθούς επαρκείς και ασφάλιση, δεν τίθεται θέμα επιλογής.

Με 650 βασικό μισθό και 37% ανεργία στους νέους, η επιδότηση προσλήψεων (το μέτρο του “πρώτου ενσήμου”) αν και θετική κίνηση, δυστυχώς ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ λίγη. Η πολιτεία θα πρέπει δε να λάβει σοβαρά υπόψη της τον κίνδυνο εργοδότες να εκμεταλλευθούν το μέτρο αυτό για να προσλαμβάνουν και μετά να απολύουν νέους, ώστε να πάρουν τα 600 ευρώ του εξαμήνου. Η εμπειρία από τα περιστατικά εργοδοτών που “τσέπωσαν” την κρατική ενίσχυση με την αναστολή εργασίας λόγω κορονοϊού, πρέπει να θέσει σε επιφυλακή την κυβέρνηση.

Το πιο ουσιαστικό από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης ήταν το “φρένο” σε περαιτέρω αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, έστω και τώρα, αφότου οι ανατιμήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει. Όμως και αυτό κινδυνεύει να αποδειχθεί ανεπαρκές, αν και ήδη προανήγγειλε ουσιαστικά την επέκταση του και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Φυσικά και απέναντι στο αναμενόμενο κύμα ανατιμήσεων, θα πρέπει να προστατευθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και ορθώς λαμβάνονται μέτρα. Οι τεράστιες αυξήσεις όμως στο φυσικό αέριο, θα επηρεάσουν όλα τα νοικοκυριά, καθώς πλέον σημαντικό ποσοστό έχει επιλέξει αυτό τον τρόπο θέρμανσης.

Ενδιαφέρον έχει πάντως η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης (όχι αβάσιμη βέβαια) ότι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και βασικά αγαθά οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες και σε ντόμινο διεθνών εξελίξεων. Με άλλα λόγια, φταίει ο… παγκόσμιος καπιταλισμός. Όχι δεν έγινε ο πρωθυπουργός “κόκκινος Κυριάκος”. Η λογική είναι πως αυτό είναι αναπόφευκτο, επομένως λαμβάνουμε κάποια μέτρα για να απορροφηθούν κάπως οι κραδασμοί.

Σημειωτέον ότι βασικό επιχείρημα και ελπίδα της κυβέρνησης είναι ότι οι ανατιμήσεις θα έχουν παροδικό χαρακτήρα. Η ζωή όμως διδάσκει ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού δυστυχώς και η πολιτική ότι είναι καλύτερα κανείς να σχεδιάζει με βάση το worst case scenariο.

Όμως ορισμένα μέτρα ήταν εκτός συζήτησης εξαρχής για την κυβέρνηση, για ιδεολογικούς λόγους. Αντί για αυξήσεις μισθών, μείωση φορολογίας με στόχο την έμμεση αύξηση εισοδήματος. Καμία συζήτηση για πιο δραστικά μέτρα κατά των ανατιμήσεων, αφού το πλαφόν στις τιμές δεν είναι φιλελεύθερο μέτρο.

Και βέβαια η στήριξη των επιχειρήσεων παραμένει κομβική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία επικαλείται ότι μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός συνεπής στην πολιτική του ιδεολογία εξακολουθεί να είναι. Το ερώτημα είναι εάν οι ψηφοφόροι που το 2019 επέλεξαν ΝΔ ή τουλάχιστον δεν ψήφισαν εναντίον της, θα παραμείνουν συνεπείς στη στάση τους. Ή εάν, λόγω και της απλής αναλογικής που ενισχύει τη χαλαρότητα της ψήφου, θα φλερτάρουν με την ψήφο διαμαρτυρίας. Με άλλα λόγια αν θα πειστούν από την ΤΙΝΑ του Μητσοτάκη και θα ψηφίσουν με γνώμονα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική και εάν τα δωράκια της ΔΕΘ θα είναι αρκετά για να κάνει η κυβέρνηση όντως μία ουσιαστική επανεκκίνηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα