Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη χορηγός του Μητσοτάκη και η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ

Διαβάζεται σε 3'
Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Η αλλαγή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε για να του δώσει ώθηση-να έρθει το «νέο κύμα», όπως είπε ο Τσίπρας τη μέρα που παραιτήθηκε. Όμως, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, αντί για ώθηση, έφερε καθίζηση.

Μετά την κατάρρευση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο μεγάλος αντίπαλος της ΝΔ. Τη νίκησε δύο φορές το 2015 και ηττήθηκε τρεις, το 2019 και το 2023. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αποτελεί αντίπαλο για τη ΝΔ, αλλά εξελίσσεται σε μεγάλο χορηγό της.

Παρά την τελευταία βαριά ήττα του, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Η αλλαγή αρχηγού έγινε για να του δώσει ώθηση-να έρθει το «νέο κύμα», όπως είπε ο Τσίπρας τη μέρα που παραιτήθηκε.

Όμως, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, αντί για ώθηση, έφερε καθίζηση. Ο νέος αρχηγός συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα. Δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, δεν έχει σχέση με την Αριστερά. Στη μια εκδήλωση μιλάει δεξιά και στην άλλη το γυρίζει «αριστερά». Ενώ είναι εμφανώς ανεπαρκής, το «εγώ» του περισσεύει. Δεν μπορεί να καθοδηγήσει το κόμμα, είναι υπό επιτροπεία και καθοδηγούμενος, με πρώτον καθοδηγητή του Πολάκη.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την κάτω βόλτα. Δημοσκοπικά έχει πέσει στην τρίτη θέση και ουδείς μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσει μετά τη διάσπαση και τις μαζικές αποχωρήσεις, όχι μόνο επώνυμων στελεχών.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει απαλλαγεί τουλάχιστον από έναν αντίπαλο. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν αποτελεί αντίπαλο για τη ΝΔ. Και εκτός του νυν αρχηγού, μεγάλες ευθύνες για την εξέλιξη αυτή έχει ο κ. Τσίπρας.

Διότι είτε δεν κατάλαβε τι θα σήμαινε η εκλογή Κασσελάκη είτε αδιαφόρησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται τώρα και θα γίνει περισσότερο οδυνηρό το επόμενο διάστημα.

Η κατάσταση αυτή αφήνει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη μόνους κυρίαρχους στο πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε δεν υπάρχει. Και η διακήρυξη Κασσελάκη «μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη» θα περάσει στην κατηγορία των ανεκδότων.

Εκτός αν κάποια άλλη πολιτική δύναμη καταφέρει να εκμεταλλευθεί την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει τη θέση του. Τέτοια δύναμη αυτή τη στιγμή είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αν και τα ποσοστά του-και το εκλογικό και τα δημοσκοπικά- δεν είναι ενθαρρυντικά, βρίσκεται πολύ μακριά από τη ΝΔ.

Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ έχει μια ευκαιρία που μπορεί να εκμεταλλευθεί. Όπως το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012, όταν κατάφερε να εκμεταλλευθεί την καθίζηση του ΠΑΣΟΚ. Θα φανεί στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη αποσυντίθεται. Και αν το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν καταφέρει να το εκμεταλλευθεί και να ξεφύγει από το μικρομεσαίο μέγεθός του, η ΝΔ του Μητσοτάκη θα πορεύεται ανενόχλητη και ανεξέλεγκτη.

Χωρίς να νιώθει την ανάσα της αντιπολίτευσης στο σβέρκο της η(κάθε) κυβέρνηση οδηγείται σε φαινόμενα απόλυτης εξουσίας. Η οποία, κατά τη γνωστή ρήση του Άγγλου ιστορικού Λόρδου Άκτον, οδηγεί και στην απόλυτη διαφθορά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα