Οι ρίζες του μίσους ποτίζονται με αγιασμό

Διαβάζεται σε 9'
Οι ρίζες του μίσους ποτίζονται με αγιασμό
Αρχείο IStock

Ανώμαλοι δεν είναι οι ΛΟΑΤΚΙ+. Ανώμαλο είναι να είσαι κληρικός και να προσπαθείς να πείσεις πως κάτι φυσιολογικό είναι αφύσικο.

Ο ομοφοβικός λόγος που εκφράζεται από ιερείς και εκπροσώπους της Εκκλησίας, με αφορμή το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, είναι αποτρόπαιος, απαράδεκτος και τραυματικός.

Αντί να επικεντρωθούν στο να το μεταδώσουν το μήνυμα της αγάπης και της αποδοχής, αυτοί που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τη θρησκευτική κοινότητα, επιλέγουν να εκφράζουν μίσος και αντιεπιστημονικότητα.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ, κακοποιητικοί ιερείς ασχολούνται με τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+, τόσο από άμβωνος, όσο και από το βήμα που τους δίνεται από τα Μέσα.

Σπέρνουν τη μισαλλοδοξία χωρίς συνέπειες, αγνοώντας ότι υπάρχουν νόμοι, αδιαφορώντας ότι αυτή η ρητορική ενθαρρύνει τη βία και την κακοποίηση.

Πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, διαβάστηκε μέσα σε ναούς της χώρας επιστολή που εξηγούσε γιατί η Εκκλησία αντιτίθεται στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και στο δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Η σχετική επιστολή έχει αναφορές από το βιβλίο της Γενέσεως και αναφέρεται στον “ιερό” θεσμό της οικογένειας και στον ρόλο του πατέρα και της μητέρας για την ανατροφή των παιδιών.

Μέσα στον αντιεπιστημονικό λόγο τους, οι ιεράρχες ισχυρίζονται ότι τα παιδιά αναπτύσσονται γνωρίζοντας τη μητρότητα και την πατρότητα, κάτι που -σύμφωνα με τους ίδιους- είναι απαραίτητο στοιχείο για τη μετέπειτα εξέλιξή τους.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, καθώς δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά με κανέναν τρόπο.

Αντιθέτως, έρευνα του BMJ Global Health που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2023 , δείχνει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονιών δεν είναι σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη των παιδιών, με βάση την ανάλυση 34 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1989 και 2022, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε χώρες που αναγνωρίζουν νομικά τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Σε ορισμένες μετρήσεις, μάλιστα, τα παιδιά που μεγαλώνουν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς είχαν καλύτερες μετρήσεις από τις “παραδοσιακές” οικογένειες, ιδιαίτερα όσον αφορά την ψυχολογική προσαρμογή και τις σχέσεις παιδιού-γονέα.

Το μίσος δεν τελειώνει εδώ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Άγιο Όρος για το νομοσχέδιο για το δικαίωμα στον γάμο και την τεκνοθεσία, γίνεται λόγος περί «εγκλήματος», καθώς ο γάμος «ασελγεί στη φύση», ενώ αναφέρεται πως «είναι ντροπή για εκείνους που κάνουν αυτά τα νομοσχέδια και θεωρούν φυσική την εξέλιξη αυτή».

Έγκλημα η αγάπη κι ο έρωτας; Έγκλημα η ομοφυλοφιλία; Μάλλον δεν γνωρίζετε τι σημαίνει έγκλημα, αγαπητοί.

Έγκλημα δεν είναι η ομοφυλοφιλία, έγκλημα είναι να βγάζεις τέτοιου είδους ανακοινώσεις, όταν 8/10 νεαρά τρανς άτομα έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν, ενώ 4/10 το έχουν επιχειρήσει λόγω των διακρίσεων και του στιγματισμού που υφίστανται.

Τι είναι έγκλημα

-Έγκλημα είναι να σπέρνεις ομοφοβία, προκαταλήψεις, να συμβάλλεις στη διαπόμπευση.

-Έγκλημα είναι να δημιουργείς ένα κλίμα ντροπής, το οποίο ενισχύει τα τραύματα και τον πόνο.

-Έγκλημα, επίσης, είναι να ενθαρρύνεις την απομόνωση και τον στιγματισμό, αφήνοντας βαθιές πληγές στις ήδη τραυματισμένες ψυχές των queer ατόμων.

Δεν είναι έγκλημα η αγάπη, ούτε απειλή για την κοινωνική συνοχή. Η προπαγάνδα και το μίσος, όμως, είναι.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ δεν είναι ούτε άρρωστοι, ούτε ανώμαλοι. Ανώμαλο και άρρωστο είναι να είσαι κληρικός και να προσπαθείς να πείσεις, με αβάσιμα και κακοποιητικά επιχειρήματα, πως μια φυσιολογική πτυχή της ανθρώπινης σεξουαλικότητας είναι αφύσικη.

Σκεφτείτε πώς θα νιώθατε αν καθημερινά σας εξευτέλιζαν δημοσίως για ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό που φέρετε. Σκεφτείτε πώς θα αισθανόσασταν αν σας έβριζαν από το πρωί μέχρι το βράδυ, επειδή είστε ετεροφυλόφιλοι, επειδή είστε μελαχρινοί, επειδή το ύψος σας είναι 1,80 ή επειδή η ομάδα αίματός σας είναι Rhesus θετικό.

Αυτή είναι η αρχή του ρατσισμού άλλωστε. Να μισείς κάποιον επειδή είναι αυτός που είναι, παραμερίζοντας την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του. Τον μισείς απλά και μόνο επειδή είναι αυτός που είναι. Δεν ξέρεις τίποτα για αυτόν.

Απλά τον μισείς επειδή εσύ επέλεξες αυτόν τον δρόμο.

Οι ιερείς και οι θρησκευτικοί ηγέτες που βασανίζουν με τον λόγο και τις πράξεις τους, είναι ανήθικοι και ανεύθυνοι.

Υποτίθεται πως οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται από τους φόρους των πολιτών για να δημιουργούν θετικό έργο, όχι για να καλούν σε αδικαιολόγητη βία κατά μερίδας πολιτών.

Ναι, εκεί έξω υπάρχουν πολλοί που εκφράζουν ομο/τρανσφοβικό λόγο. Στα social media, στην τηλεόραση, στην κοινωνία. Οι ιερείς, όμως, είναι οι μοναδικοί δημόσιοι υπάλληλοι που η κακοποίηση και το μίσος τους εκφράζεται χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες, διότι περνά από το “φίλτρο” του Θεού…

Η κακοποίηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αριθμούς

Υψηλότερα ποσοστά ψυχολογικών διαταραχών και κινδύνου απόπειρας αυτοκτονίας παρατηρούνται σε έφηβους ομοφυλόφιλους, λεσβίες, trans, bisexual ή intersex και αυτά σχετίζονται με το «άγχος της μειονότητας», δηλαδή, το χρόνιο στρες από τον στιγματισμό, τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις, σύμφωνα με σχετική έρευνα που παρουσίασε το 2021 η πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Γεωργία Διονυσοπούλου, με τίτλο «Η ψυχική υγεία των νέων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε σχέση με το στρες της μειονότητας».

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο 50ο Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, σύγχρονες παιδιατρικές μελέτες δείχνουν πως οι λεσβίες, οι αμφιφυλόφιλοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι τρανς και τα ίντερσεξ άτομα, δέχονται 92,3% λεκτική βία, 44,7% σωματική βία, 89,5% διαδικτυακή και κοινωνική βία, 47,7% καταστροφή προσωπικών αντικειμένων και δεδομένων, που τους οδηγούν σε αυτοτραυματισμούς, ψυχική δυσφορία και απόπειρα αυτοκτονίας.

Η κα. Διονυσοπούλου σημειώνει δε ότι: “Δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Η.Π.Α., δείχνουν πως οι νέοι της LGBTQ+ κοινότητας κάνουν κατά 25% περισσότερη κατάχρηση ψυχοδραστικών ουσιών από τους ετεροφυλόφιλους συνομήλικούς τους, εξαιτίας του άγχους που δημιουργείται από την ιδέα ότι ανήκουν σε μία ομάδα μειονότητας- λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού-, του εκφοβισμού, της παρενόχλησης και της απόρριψης που δέχονται από την οικογένεια, τους συνομήλικους και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, της μοναξιάς, της καταθλιπτικής διάθεσης, της ενοχικότητας και της έλλειψης υποστηρικτικότητας και ασφάλειας από το σχολείο και την ιατρική κοινότητα”.

Οι κακοποιητές διχάζουν την κοινωνία, όχι οι ΛΟΑΤΚΙ+

Την κοινωνία δεν τη διχάζει ούτε το νομοσχέδιο, ούτε τα κόμματα που το στηρίζουν, ούτε οι ΛΟΑΤΚΙ+. Οι ρατσιστές και οι ομοφοβικοί διχάζουν την κοινωνία. Αυτοί και οι υποστηρικτές τους. Οι όμοιοί τους.

Το παράλογο μίσος τους αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την πνευματική υγεία ανθρώπων, που απλά ζουν την αλήθειά τους.

Οι ομοφοβικοί ιερείς χρησιμοποιούν θλιβερά επιχειρήματα προκειμένου να δικαιολογήσουν την προπαγάνδα τους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+. Τα επιχειρήματά τους είναι αυθαίρετα, αντιεπιστημονικά και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Άλλωστε, πώς είναι να δυνατόν να γνωρίζουν οι ιερείς πώς ζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ και πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους;

Επιπλέον, πώς γνωρίζουν οι ιερείς για τα “πάθη” των γκέι;

Διότι, αρέσκονται αρκετά στο να συζητούν δημοσίως για τον “άρρωστο” τρόπο που κάνουν σεξ τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Πώς έχουν εικόνα για τέτοια πράγματα; Είναι δυνατόν;

Οι ρίζες του μίσους ποτίζονται με αγιασμό

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας, εκμεταλλευόμενοι τη θέση και την επιρροή τους, προωθούν τη ρητορική μίσους. Τέτοιες πρακτικές είναι απαράδεκτες και η κοινωνία -σε έναν βαθμό- αντιμετωπίζει με απέχθεια αυτή ρητορική. Ωστόσο, αυτό το μίσος δεν έχει ακόμη ξεριζωθεί, γιατί αυτές οι ρίζες ποτίζονται με αγιασμό.

Οι ομοφοβικοί ιερείς χρησιμοποιούν επιχειρήματα που βασίζονται σε ακατανόητες αντιλήψεις, προκειμένου να δικαιολογήσουν την προπαγάνδα τους.

Αρνούνται να αναγνωρίσουν τις επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι η σεξουαλική ταυτότητα καθορίζεται από γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες. Αντίθετα, επικαλούνται αναχρονιστικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις που δεν υποστηρίζονται από την επιστημονική κοινότητα.

Είναι απαράδεκτο να πληρώνονται οι κληρικοί από τους φόρους μας. Και είναι ακόμη πιο απαράδεκτο να πληρώνονται για να εκφράζουν, μάλιστα, και ρατσιστικό λόγο σε βάρος μερίδας πολιτών. Η δράση τους αντίκειται στις αρχές της ισότητας και του σεβασμού προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως υπάρχουν νομικές συνέπειες για τη δράση τους, καθώς η προώθηση του μίσους και η διακριτική μεταχείριση λόγω σεξουαλικότητας / ταυτότητας φύλου / χαρακτηριστικών φύλου αντιβαίνουν στον νόμο του κράτους που προστατεύει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα (Άρθρο 4).

Κληρικοί και πιστοί ακόλουθοί τους εκφράζουν τραυματικές “απόψεις”, με στόχο να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, εστιάζοντας στον φόβο της αλλαγής και στην καταστροφή της “πυρηνικής” οικογένειας.

Επιχειρούν να πείσουν για την “καταδίκη” των παιδιών των ομόφυλων οικογενειών, αν και τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με ομόφυλους γονείς λένε ότι -όχι μόνο δεν έχουν καταδικαστεί, αλλά- ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Ιερείς και θρησκόληπτοι συμπολίτες μας, επικαλούνται θρησκευτικά κείμενα και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε οτιδήποτε μη ετεροκανονικό, υποστηρίζοντας ότι οι Γραφές απορρίπτουν τις ομόφυλες σχέσεις, κάτι που δεν ισχύει, καθώς -σύμφωνα με πρόσφατη θεολογική μελέτη-, οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται σε παρερμηνείες και εσφαλμένες μεταφράσεις.

Ασυγχώρητη αμαρτία…

Η ρητορική τους δεν προκαλεί μόνο βαθιά πληγή, αλλά εμποδίζει και την κοινωνία να προχωρήσει μπροστά, προς ένα πιο συμπεριληπτικό και υγιές περιβάλλον.

Η χρήση θρησκευτικών κειμένων για να “αιτιολογηθεί” το μίσος και ο ρατσισμός έρχεται σε αντίθεση με την ουσία της θρησκείας, η οποία -υποτίθεται πως- προάγει την αγάπη και τον σεβασμό.

Όσο κι αν αρνείται να το αποδεχθεί η εκκλησία, η επιστημονική κοινότητα έχει καταδείξει ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Σε αυτό δεν υπάρχει αντίλογος -ή δεν θα έπρεπε να υπάρχει αντίλογος.

Η προώθηση του μίσους από ιερείς και θρησκόληπτους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από την Πολιτεία και τα υγιή μέλη της κοινωνίας.

Τέλος, για να μιλήσω και στη δική τους γλώσσα, αυτοί οι ιερείς, οι ιερείς του μίσους και της προπαγάνδας, με όσα λένε και κάνουν, να είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να βρουν συγχώρεση ούτε από τον ίδιο τους τον Θεό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα