Οι συμμορίες δεν αφήνονται ελεύθερες…

Οι συμμορίες δεν αφήνονται ελεύθερες…
9η Μέρα από την απόφαση στην δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου να χορηγηθεί αναστολή στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν η εισαγγελέας πρότεινε να δοθεί  αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, δηλαδή να μην οδηγηθεί κανείς (πλην Ρουπακιά) στη φυλακή μέχρι να γίνει η δίκη τους στο δεύτερο βαθμό, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Από τη μια υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πρόταση είναι προϊόν κάποιας «συμπάθειας», όπως σαφώς αφήνεται να εννοηθεί από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής. Επικουρικά, υπενθυμίζεται ότι η ίδια εισαγγελέας είχε εντελώς διαφορετική στάση σε άλλη δίκη με κατηγορούμενο ενταγμένο στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, για τον οποίο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό ούτε πρότεινε να του δοθεί  αναστολή.

Από την άλλη (ίσως να) υπάρχει μια άλλη εξήγηση, η οποία μπορεί να αποδοθεί  με τις λέξεις «τυπολατρία», «ξεροκεφαλιά», «στενομυαλιά». Οι έννοιες αυτές δεν είναι άγνωστες-κάθε άλλο- στο δικαστικό και εισαγγελικό σώμα. Και το έχουμε δει σε πολλές υποθέσεις, ακόμα και ήσσονος σημασίας.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Η εν λόγω εισαγγελέας έκανε ένα λάθος (με ή χωρίς εισαγωγικά, αφού δεν υπάρχει βεβαιότητα)  στο προηγούμενο στάδιο της δίκης και φαίνεται ότι κάνει ένα δεύτερο τώρα. Το πρώτο ήταν όταν δεν χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση. Αλλά το «διόρθωσε» το δικαστήριο. Το δεύτερο λάθος είναι η πρόταση να μην φυλακιστεί κανένας, την οποία αιτιολόγησε με τα δυο κλασικά νομικά επιχειρήματα: έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν είναι ύποπτοι φυγής και δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση νέων αδικημάτων.

Βεβαίως, το παρελθόν άλλα δηλοί τουλάχιστον για τον αρχηγό. Στα νιάτα του είχε καταδικαστεί για κατοχή εκρηκτικών. Και όταν η ομάδα του άρχισε να γιγαντώνεται έλεγε ότι δεν θα διστάσουν να γίνουν φυγόδικοι.

Όμως, ας τα παρακάμψουμε αυτά. Η πρόταση να αφεθούν ελεύθεροι οι χρυσαυγίτες δεν αντέχει στην κοινή λογική και προσβάλλει τον πυρήνα της πρόσφατης δικαστικής κρίσης. Ο Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι της διευθυντικής ομάδας δεν είναι παρασυρμένα παιδιά που έκαναν κάτι παραπάνω, μετάνιωσαν και πρέπει να τους συγχωρήσουμε. Είναι εγκληματική ομάδα(το είπαν οι δικαστές) με ναζιστική λογική. Δεν «σήκωναν το δεξί χέρι», όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισής τους. Χαιρετούσαν ναζιστικά. Παραβίαζαν δημόσια, με το λόγο και τις πράξεις τους, τους νόμους της Πολιτείας και, πρωτίστως, τον αντιρατσιστικό νόμο. Συνειδητά, όχι από λάθος ή από συνήθεια.

 Αν αφεθούν ελεύθεροι θα είναι σαν να επιβραβεύονται για όλα αυτά. Δεν γίνεται το δικαστήριο να τους έχει καταδικάσει ως εγκληματική οργάνωση και να αφεθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Τα μέλη των συμμοριών πάνε στη φυλακή. Οι δε αρχηγοί και διευθυντές χωρίς δεύτερη σκέψη, πόσω μάλλον που έχουμε να κάνουμε με πρόσωπα που η χρήση βίας εκ μέρους τους εδράζεται στην ίδια τη λογική τους. Αποδείχτηκε περίτρανα.

 Αν αφεθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι είναι σαν τους δίνεται συγχωροχάρτι για όσα διέπραξαν. « Αυτός που συγχωρεί το έγκλημα γίνεται συνένοχος», κατά τον Βολταίρο. Και οι τύποι αυτοί δεν διέπραξαν μόνο ένα έγκλημα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα