Όταν το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε παρτίδα τάβλι και δη πλακωτό…

Όταν το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε παρτίδα τάβλι και δη πλακωτό…
Συνεχίστηκε το απόγευμα της Κυριακής 10 Νοεβρίου 2013, η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Στο στιγμιότυπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο για το γιατί δεν ενδιαφέρει τον Έλληνα μέσο πολίτη η μονομαχία Τσίπρα Βενιζέλου στο Ελ Πάσο και γιατί δεν κοιτάζονται στα μάτια ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Το βράδυ της Κυριακής είχα την  ατυχία λόγω  επαγγελματικής ενασχόλησης να αναγκαστώ να παρακολουθήσω τη συνεδρίαση στην ολομέλεια  της Βουλής, για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικώς απορρίφθηκε.

Και πραγματικά νιώθω άτυχος, όχι γιατί χρειάστηκε να δουλέψω Κυριακή, άλλωστε αυτό συμβαίνει πολλές φορές λόγω της φύσης του επαγγέλματος, αλλά γιατί στην κυριολεξία αναγκάστηκα για ώρες να παρακολουθώ μια αδιέξοδη συζήτηση,  με κύριο στοιχείο τον τσαμπουκά  τριών πολιτικών αρχηγών.

Είναι οι φάσεις που έχουμε ζήσει οι περισσότεροι στο σχολείο, όταν σε συνεχιζόμενες κοκορομαχίες συμμαθητών μας,  κάποια στιγμή από την κούραση και τη βαρεμάρα, τους  κάναμε έκκληση να κλειστούν σε ένα δωμάτιο, για να λύσουν τις διαφορές τους.

Έτσι ένιωσα και εγώ παρακολουθώντας τη συζήτηση.

Οι πολιτικοί μας για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν λίγοι. Ειλικρινά δεν περίμενα να ακούσω πειστικές λύσεις και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την συνεχιζόμενη ύφεση και πως θα ανακουφιστούν οι ευπαθείς ομάδες, από το φορομπηχτικά μέτρα, άλλωστε αν υπήρχαν πιστεύω ότι θα τις είχαμε ακούσει μέχρι τώρα, αλλά τουλάχιστον περίμενα μια αντιπαράθεση με πολιτικά επιχειρήματα και όχι ατάκες πεζοδρομίου και  Φαρ Ουέστ.

Κάποιοι θα πείτε ότι υπερβάλλω, αλλά στην κυριολεξία πιστεύω, ότι το επίπεδο του κοινοβουλίου έχει πέσει πολύ. Να θυμίσω ότι τα παλιά χρόνια ο κόσμος γέμιζε ασφυκτικά τα θεωρεία της βουλής για να παρακολουθήσει τις αντιπαραθέσεις των πολιτικών αρχηγών, γιατί είχαν ουσία, πολιτικά επιχειρήματα αλλά και ευγένεια. Σήμερα οι βουλευτές έχουν απομείνει μόνοι τους, να ξεκατινιάζονται σε πανελλαδική εμβέλεια.  

Διαβάστε διαλόγους:

Αλ. Τσίπρας: “Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας; Τελειώνουν τα ψέματα. Λέγατε ότι το μνημόνιο ήταν λάθος και μετά κάνοντας την μεγαλύτερη κυβίστηση προσχωρήσατε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, τον κουβαλάτε και στις πλάτες σας, ομολογώ μεγάλο το βάρος. Το κάνατε κι αυτό για να γίνετε πρωθυπουργός. Τώρα που γίνατε, μετά από 15 μήνες, αναρωτιέμαι πως αισθάνεστε; Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Κοιτάξτε με κύριε Σαμαρά, δεν είναι κακό”.

Αντ.Σαμαράς: “Το έχετε ρίξει στο ψυχογράφημα. Έχετε οίηση και αμετροέπεια. Κοιτάω από την άλλη για να μην γελάω”.

Αλ.Τσίπρας: “Δεν είστε για γέλια, αλλά για κλάματα, γιατί ο λαός υποφέρει”.

Σε άλλη του ατάκα ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ακόμα έμμεσα και στον Καραγκιόζη:

“Και δε μιλάω, βέβαια, για τα επεισόδια, αυτά τα αστεία που έστησαν ως θεατρική παράσταση χθες, πριν από τα δελτία των οκτώ, για να φτιάξετε ένταση από το τίποτα και για να καλύψετε την γκάφα της πρότασης μομφής, την οποία αμφισβητούν ή διακωμωδούν ακόμα και οι δικοί σας.

Άλλωστε αυτή η θεατρική παράσταση απέτυχε, γιατί δεν ήταν καν θέατρο. Ήταν Καραγκιόζ- μπερντές*, κ. Τσίπρα”.

Και ο εποικοδομητικός διάλογος συνεχίστηκε:

“Άτιμη πράξη η συκοφαντία” είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε όσα νωρίτερα του καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τα υποβρύχια.

“Περιμένω να έρθετε με την πρόταση σας στην βουλή για να διεξαχθεί ανάμεσα σε εσάς και σε μένα μια μονομαχία για τα υποβρύχια”  τόνισε ο κ.Βενιζέλος και πρόσθεσε “Να σέβεστε τους αντιπάλους σας κύριε Τσίπρα”.

“Χτυπάτε εμένα , αλλά έχετε στενό φλερτ με την κυρία Κατσέλη που ήταν συναρμόδια” τόνισε ο κ.Βενιζέλος, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

“Βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα κύριε πρόεδρε”, κατέληξε ο κ.Βενιζέλος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα, ο οποίος του απάντησε ειρωνικά: «Κύριε Βενιζέλε, μου δώσατε την ευκαιρία να αποκαλύψω για ποιο λόγο πήγα στο Τέξας πήγα να δω πως μονομαχούν στο Ελ Πάσο”.

“Όσο μιλάει ο κ.Βενιζέλος τόσο δίνει πόντους δημοκοπικούς στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πραγματικός χορηγός μας” ανταπάντησε ο κ. Τσίπρας, για να εισπράξει την απάντηση Βενιζέλου, ότι “στο Τέξας πήγατε για το ευρώ, αλλά τελικά χτυπήσατε ένα τρύπιο δολάριο”.

Και αφού ολοκληρώθηκαν οι κοκορομαχίες  η παράσταση  έλαβε τέλος  με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και τα χαμόγελα όλων. Οι δε συγκυβερνώντες πεπεισμένοι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2016 και οι έτεροι της αντιπολίτευσης ότι είναι θέμα  χρόνου να πέσει η κυβέρνηση.

Θα πρέπει οι πολιτικοί μας να καταλάβουν ότι αν θέλουν ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα να ανακτήσουν μέρος της πολιτικής αξιοπιστίας, που δεδηλωμένα  έχουν χάσει, να πάψουν να μιλούν μόνο για τους βουλευτές τους και τους  πολιτικούς του αντιπάλους.

Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το κοινοβούλιο για εσωτερική κατανάλωση, αλλά στις ομιλίες τους και τις τοποθετήσεις τους να απευθύνονται στους πολίτες με ειλικρίνεια και να αναφέρονται στα προβλήματα τους. Είτε έχουν να τους πουν ευχάριστα είτε δυσάρεστα.

*Καραγκιόζ – μπερντές : Ο ορισμός που συνήθως χρησιμοποιείται για να καταδείξει καταστάσεις αμφιβόλου αισθητικής και ομοιογένειας.

Με άλλα λόγια αντικατοπτρίζει ένα αλαλούμ αντικρουόμενων πραγμάτων που δεν δένουν μεταξύ τους κ αποδίδουν ένα αποτέλεσμα που στην τελική είναι για γέλια όπως και ο καραγκιόζης πίσω από τον μπερντέ!

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version