Politico: Το rebranding της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εν όψει ευρωεκλογών

Διαβάζεται σε 4'
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (AP Photo/Jean-Francois Badias)

H φον ντερ Λάιεν δεν είναι μόνο πολιτικός αλλά μητέρα και γιαγιά. Και σε αυτό φαίνεται πως θα επενδύσει την προεκλογική της εκστρατεία. Η νέα της καμπάνια.

Με τις ευρωεκλογές να απέχουν μόλις ένα μήνα από σήμερα, η ομάδα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται πως θέλει να μετατρέψει την εικόνα της “σκληρής” προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτή της μητέρας και γιαγιάς Ούρσουλας, που θέλει να μεγαλώσει η οικογένειά της σε μια ασφαλή Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, πρόκειται για μια επιστροφή στις οικογενειακές αξίες της επικεφαλής υποψήφιας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία, από το 2019, καλέστηκε να διαχειριστεί ισχυρές προκλήσεις στο τιμόνι της ΕΕ, από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την επακόλουθη κρίση του κόστους ζωής.

Η “σκληρή” εικόνα της προέδρου δεν είναι η πρώτη φορά που ‘σπάει’. Πίσω στο 2008, όταν η φον ντερ Λάιεν ήταν υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας είχε αφήσει τον ηθοποιό Χιου Τζάκμαν, να την βγάλει από έναν κάδο απορριμμάτων.

Τώρα, η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία της με νέο λογότυπο -έναν κύκλο από χρυσά αστέρια που θυμίζει τη σημαία της ΕΕ και αναφέρει “Ursula 2024”- και νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα, σε φωτεινές αποχρώσεις, στην οποία οι δηλώσεις της υπογράφονται με το ιδιόχειρο αυτόγραφό της.

“Είμαι μία περήφανη Ευρωπαία, μητέρα επτά παιδιών και θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε μία ασφαλή και ευημερεύουσα Ευρώπη”, δηλώνει η ίδια στην ιστοσελίδα της.

“Το προσωπικό στοιχείο είναι το κλειδί”, δήλωσε ο Alexander Winterstein, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της εκστρατείας, στους δημοσιογράφους.

“Οι άνθρωποι την γνωρίζουν ως πρόεδρο της Επιτροπής. Αυτό που οι περισσότεροι μπορεί να μη γνωρίζουν είναι το ποια είναι πραγματικά ως άνθρωπος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν”, πρόσθεσε.

“Θα προβληθεί αυτή η νέα εικόνα της φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια του debate του Μάαστριχτ τη Δευτέρα, του πρώτου debate μεταξύ των επικεφαλής υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;” αναρωτιέται το Politco.

#ProudGrandma

Ενώ η στρατηγική να εστιάσει περισσότερο στην προσωπικότητα και στην οικογένειά της μπορεί να εκπλήσσει, δεν είναι εντελώς νέα για την Ευρωπαία πρόεδρο.

Πριν από την αιφνιδιαστική είσοδό της στην ευρωπαϊκή πολιτική το 2019, η οικογενειακή ζωή της, γεννημένης στις Βρυξέλλες, γιατρού ήταν γνωστές στη γερμανική πολιτική σκηνή, στην οποία βρέθηκε από το 2005, όταν εντάχθηκε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ως υπουργός Οικογένειας. Ακολούθησε η θητεία της ως υπουργός Εργασίας το 2009 και το 2014 ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Άμυνας, χωρίς, ιδιαίτερα, επιτυχία.

Όλα αυτά τα χρόνια, η φον ντερ Λάιεν μιλούσε τακτικά για τον εαυτό της και τα επτά παιδιά της, ιδίως τα πρώτα χρόνια της θητείας της ως υπουργός Οικογένειας.

Η πρόεδρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανεβαίνει στο βήμα, λίγο πριν εκφωνήσει την ομιλία της στις Βρυξέλλες
Η πρόεδρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανεβαίνει στο βήμα, λίγο πριν εκφωνήσει την ομιλία της στις Βρυξέλλες (AP Photo/Omar Havana)

Μάλιστα, οι αντίπαλοί της την επέκριναν επειδή έθετε την οικογένειά της σε κοινή θέα και τη χρησιμοποιούσε για το δικό της πολιτικό όφελος, όπως υποστήριζαν.

Στα πρώτα της χρόνια στην πολιτική, η φον ντερ Λάιεν συζητούσε επίσης ανοιχτά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες να συνδυάσουν καριέρα και γονεϊκότητα, καθώς αγωνιζόταν για τη δημόσια παιδική φροντίδα ως υπουργός Οικογένειας.

Πιθανότατα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αντλεί έμπνευση από τον πατέρα της, Ernst Albrecht, έναν πρώην Γερμανό πολιτικό, ο οποίος χρησιμοποιούσε τακτικά την οικογένειά του στις εκστρατείες του. Κάποια στιγμή, μάλιστα, παρουσίασε την οικογένειά του σε μια τηλεοπτική εκπομπή, όπου η σύζυγός του και τα παιδιά του τραγούδησαν on air.

Είναι απίθανο η φον ντερ Λάιεν να φτάσει τόσο μακριά. “Δεν πρόκειται για προεδρική εκστρατεία αμερικανικού τύπου”, δήλωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ανοιχτά για την εκστρατεία. “Για παράδειγμα, δεν θα δείτε την οικογένεια”.

Ωστόσο, η ομάδα της προεκλογικής της εκστρατείας της φαίνεται πως θα επενδύσει πολύ στο πολιτικό της rebranding, προβάλλοντας την Ούρσουλα πάνω από την φον ντερ Λάιεν που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα