Ο Μικρούτσικος και ο “ερωτευμένος που δεν έχει το προφίλ του βιαστή”

Ο Μικρούτσικος και ο “ερωτευμένος που δεν έχει το προφίλ του βιαστή”
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος στο "Big Brother" Youtube

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος προσπάθησε για άλλη μια φορά να καλύψει τον Αντώνη Αλεξανδρίδη για το σχόλιο περί βιασμού στο "Big Brother". Τα επιχειρήματά του, όμως, είναι σαθρά.

Για τον Αντώνη Αλεξανδρίδη, την απομάκρυνσή του από το “Big Brother” του ΣΚΑΙ και την ατάκα περί βιασμού, που ξεσήκωσε αντιδράσεις πριν από μερικές βδομάδες, μίλησε ο Ανδρέας Μικρούτσικος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη διαδικτυακή εκπομπή “Live στη σοφίτα”.

Το περιστατικό έλαβε δικαίως τεράστιες διαστάσεις και πλήθος κόσμου καταδίκασε ομόφωνα τα απαράδεκτα λόγια και τη συμπεριφορά του πρώην παίκτη του “Big Brother”, δείχνοντας μηδενική ανοχή στον σεξισμό, την πατριαρχία και την σεξουαλική βία, που μαστίζουν την κοινωνία μας.

Ωστόσο, ο Ανδρέας Μικρούτσικος, μιλώντας για το εν λόγω ζήτημα, επέλεξε για άλλη μια φορά να δώσει ελαφρυντικά στον Αντώνη Αλεξανδρίδη, αγνοώντας επιδεικτικά και μάλλον επιτηδευμένα τη σοβαρότητα της κατάστασης και παρουσιάζοντας το περιστατικό ως “ατυχές” και τον Κρητικό παίκτη ως “αφελή” και “άμυαλο”.

Μιλώντας στην εκπομπή, ο γνωστός παρουσιαστής προσπάθησε να τον καλύψει, αναφέροντας τρία επιχειρήματα, τα οποία, όμως, δεν στέκουν για πολλούς λόγους.

Δείτε το απόσπασμα από το 2:20 έως το 5:50:

Αρχικά, ανέφερε πως σε συνομιλία που είχε μαζί του μετά την αποβολή του από το “Big Brother”, ο Αλεξανδρίδης έκλαιγε και του εκμυστηρεύτηκε πως είναι ερωτευμένος με την πρώην συμπαίκτριά του Σοφία Δανέζη, με τον παρουσιαστή να λέει χαρακτηριστικά: “Και ρωτάω, ποιος ερωτευμένος έχει το προφίλ του βιαστή έστω και υποσυνείδητα;”.

Έπειτα, ο Ανδρέας Μικρούτσικος αναφέρθηκε φανερά ενοχλημένος στην παρέμβαση του ΕΣΡ. Αναρωτήθηκε με ποια αρμοδιότητα εγκάλεσε την παραγωγή, αφού δεν παίχτηκε στην τηλεόραση, και κατηγόρησε το πολιτικό σύστημα, τον ανταγωνισμό και τους άλλους σταθμούς ότι πίεσαν καταστάσεις, αποκαλώντας τους “καλοθελητές”.

Επίσης, ο παρουσιαστής δήλωσε πως ο Αντώνης Αλεξανδρίδης του εξήγησε ακριβώς το πλαίσιο της συζήτησης στο οποίο λέχθηκε η ατάκα περί βιασμού, αναφέροντας πως ο παίκτης απευθυνόταν στον Δημήτρη Πυργίδη, ότι με τη λέξη “πακέτο” εννοούσε το κουτί με τα προφυλακτικά που έδωσε η παραγωγή στους δίδυμους και πως εν τέλει ήταν ένα “ατυχές αστείο”.

Όσα ισχυρίστηκε ο Ανδρέας Μικρούτσικος καταρρέουν σαν κάστρα στην άμμο και όσο κι αν προσπαθεί να “ξεπλύνει” τον πρώην παίκτη του ριάλιτι και να υποτιμήσει το περιστατικό, η κατάσταση δεν σώζεται.

Η (ρητορική;) ερώτησή του περί “ερωτευμένου βιαστή”, είναι απαράδεκτη, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά ο βιασμός μέσα στο γάμο αποτελεί την πιο συνήθη μορφή σεξουαλικής βίας, ενώ, σύμφωνα με βάση στοιχεία της γενικής γραμματείας ισότητας των φύλων, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Ο “μανδύας” του έρωτα δεν δύναται να καλύψει το ποινικό αδίκημα του βιασμού, όπως η “υπερβολική αγάπη” δεν μπορεί να δικαιολογήσει καμία γυναικοκτονία.

Όσον αφορά τις πιέσεις των ανταγωνιστών και των “καλοθελητών”, θα πρέπει να αναλογιστούμε το τεράστιο κύμα ευαισθητοποίησης και οργής που προήλθε από τους τηλεθεατές, τους χρήστες των social media και τους απλούς πολίτες, οι οποίοι ενώθηκαν σαν μια γροθιά και “φώναξαν” από την πρώτη στιγμή, ωθώντας έπειτα τα ΜΜΕ να προβάλουν το θέμα. Η δύναμη του κόσμου δεν θα πρέπει να υποτιμάται σε καμία περίπτωση και, συν τοις άλλοις, αν τα υπόλοιπα κανάλια αποσιωπούσαν το περιστατικό, τότε θα υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Τέλος, το “ατυχές αστείο” δεν είναι καθόλου ατυχές και καθόλου αστείο για τα θύματα βιασμών και σεξουαλικής βίας, που όχι μόνο άκουσαν την ατάκα, αλλά παρακολουθούν την προσπάθεια πολλών να περάσουν στο “ντούκου” το θέμα. Κανένα θύμα και κανένας νοήμων άνθρωπος δεν γέλασε και ούτε θα γελάσει με τέτοιου τύπου ατάκες και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Για γέλια είναι μόνο όσοι πιστεύουν πως “δεν έγινε και τίποτα”, αλλά και όσοι νομίζουν πως η κοινωνία θα σιωπήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα