Ρασοφόροι-χούλιγκαν εκτρέπονται και απειλούν: Υπάρχει Εισαγγελέας και Αρχιεπίσκοπος;

Διαβάζεται σε 4'
Συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για το γάμο ομοφύλων, στο Σύνταγμα
Συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για το γάμο ομοφύλων, στο Σύνταγμα EUROKINISSI

Είναι αρμοδιότητα του εισαγγελέα να κρίνει αν ο δημόσιος λόγος ιερωμένων, όπως του Σεραφείμ Δημητρίου, εκπέμπει μίσος ή προτρέπει σε βία. Όμως, πέραν του εισαγγελέα, η συμπεριφορά αυτή δεν ενδιαφέρει την ηγεσία της Εκκλησίας;

Ο γάμος των ομοφύλων έχει πια θεσμοθετηθεί. Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου προκάλεσε αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, όλα τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα ακούστηκαν. Και ο νόμος είναι νόμος.

Φαίνεται, όμως, ότι ορισμένοι συνεχίζουν τη σπέκουλα γύρω από το θέμα παίζοντας εν ου πακτοίς, δηλαδή εκπέμποντας λόγο μίσους που (ενδέχεται να) παραβιάζει και τον ποινικό νόμο. Το χειρότερο είναι ότι τέτοια απεχθή συμπεριφορά εξακολουθούν να παρουσιάζουν στελέχη της Εκκλησίας, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι.

Ένας εξ αυτών είναι ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ (Δημητρίου), ο οποίος ιερουργεί στην Αγία Μαρίνα της Ηλιούπολης. Είχε «διακριθεί» και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με απειλές που εκτόξευε εναντίον βουλευτών του Νότιου Τομέα της Αττικής, ώστε να τους εκφοβίσει και να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο περί ου ο λόγος ρασοφόρος ξεπέρασε χτες τα εσκαμμένα. Ιδού πώς:

Πρώτον, εγκωμίασε τη βουλευτή της ίδιας περιφέρειας Άννα Καραμανλή, η οποία έχει καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Δικαίωμα του, ουδέν πρόβλημα. Όμως, ο ιερωμένος αυτός έγραψε σε δημόσια ανάρτησή του ότι η βουλευτής αυτή «υπέστη πίεση και εκφοβισμό από το άνομο διευθυντήριο της καταστραφικότερης κυβέρνησης των νεοτέρων χρόνων…». Τι έχουμε εδώ; Έναν ιερωμένο να πολιτικολογεί ασύστολα. Αλήθεια, η βουλευτής επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση, την οποία στηρίζει με την ψήφο της, την εκφόβισε; Επίσης, μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος(από τον κρατικό Προϋπολογισμό μισθοδοτούνται μητροπολίτες, αρχιμανδρίτες, ιερείς κτλ) να θεωρεί «άνομο», δηλαδή παράνομο, το υπουργικό συμβούλιο, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς; Διότι αυτοί είναι το «άνομο διευθυντήριο» που έφερε το νομοσχέδιο(ήδη νόμο) στη Βουλή.

Δεύτερον, ο περί ου ο λόγος ρασοφόρος δηλώνει υπερήφανος που πρωταγωνίστησε στην «απομάκρυνση» από την κοπή της πίτας ενός συλλόγου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος είχε υποπέσει στο… μεγάλο αμάρτημα να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Προσοχή εδώ. Ο περί ου ο λόγος δερβέναγας-ιερωμένος δεν «έδρασε» στο ναό του(ας δεχτούμε ότι εκεί έχει περισσότερη δικαιοδοσία), αλλά σε μια συνήθη εκδήλωση. Και περηφανεύεται στο facebook ότι έδιωξε τον «ασεβή» βουλευτή από την εκδήλωση.

Τρίτον, ο ίδιος άνθρωπος (υποτίθεται υπηρέτης του Θεού και κήρυκας της αγάπης και της καταλλαγής) χαρακτηρίζει το βουλευτή «απάνθρωπο» και τον κατηγορεί ότι «…συνευδόκισε στο να “δολοφονηθούν” αθώες ψυχές παιδιών…»!

Ας αφήσουμε κατά μέρος το στομφώδες ύφος και την αγραμματοσύνη του (ο αόριστος του ρήματος συνευδοκώ γράφεται με-η, δηλαδή συνευδόκησε) και ας δούμε την ουσία. Ο (υποτίθεται) κήρυκας της αγάπης και όχι του μίσους κατηγορεί ένα μέλος του Κοινοβουλίου ως «δολοφόνο» παιδιών! Και δεν αρκείται σε αυτό. Δημοσιεύει στο facebook φωτογραφίες του βουλευτή με τις λέξεις «ανάξιος» και «η ντροπή του ΠΑΣΟΚ». Και το χειρότερο: δημοσιεύει φωτογραφία από οικογενειακή του στιγμή με τη γυναίκα και το νεογέννητο παιδί του!

Πέρα από τη απεχθή αυτή συμπεριφορά, υπάρχει ένα ερώτημα που πάει παραπέρα. Ο λόγος του μήπως εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 4285/2014; Λέει το πρώτο άρθρο του νόμου αυτού: «Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ».

Είναι αρμοδιότητα του εισαγγελέα να κρίνει αν ο δημόσιος λόγος τέτοιων ιερωμένων εκπέμπει μίσος ή προτρέπει σε βία.

Όμως, πέραν του εισαγγελέα, η συμπεριφορά αυτή δεν ενδιαφέρει την ηγεσία της Εκκλησίας; Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εγκρίνει την εκφορά λόγου μίσους από υφισταμένους του; Αλήθεια, συμφωνεί ο κ. Ιερώνυμος ότι ο βουλευτής Χρηστίδης είναι «απάνθρωπος» και «δολοφόνος παιδιών», όπως λέει ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ (Δημητρίου); Μπορεί η Εκκλησία να έχει στις τάξεις της ιερωμένους που συμπεριφέρονται σαν χούλιγκαν των γηπέδων, που υβρίζουν και απειλούν;

Μια απάντηση στα ερωτήματα αυτά οφείλουν ο εισαγγελέας και ο αρχιεπίσκοπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα