“Σώστε τον Κασσελάκη” για να “κρυφτεί” η εκλογική βουτιά της ΝΔ…

Διαβάζεται σε 4'
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Στους σχεδόν τρεις μήνες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, η κυβερνητική προπαγάνδα θα επικεντρωθεί στο στόχο να “διασωθεί” ως αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη.

Κάτι λιγότερο από τρεις μήνες απομένουν για τις ευρωεκλογές και η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι, φαινομενικά, αμετάβλητη. Η ΝΔ φαίνεται να διατηρεί την κυριαρχία της ελλείψει υπολογίσιμου αντιπάλου, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να βολοδέρνουν με μικρομεσαία ποσοστά.

 Έτσι φαίνεται. Όμως, καμιά φορά τα φαινόμενα (μπορεί να) απατούν. Ενώ η κυριαρχία αυτή θα έπρεπε να καθησυχάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συν αυτώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στο μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να βγάλουν οι ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.

Η πτώση που παρουσιάζουν τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ είναι ανησυχητική και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της «φυσιολογικής» φθοράς της κυβέρνησης. Η καταγραφή του ποσοστού της ΝΔ σε πολλές δημοσκοπήσεις είναι κάτω από 30% και σε ορισμένες κάτω και από 25%. 

Και μπορεί η λεγόμενη «εκτίμηση» της πρόθεσης ψήφου να το ανεβάζει αρκετά, αλλά αυτό δεν καθησυχάζει τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Διότι μπορεί να διαψευστεί και να έχουμε εκπλήξεις, αν το εκλογικό σώμα δεν συμπεριφερθεί «προβλέψιμα». Υπενθυμίζουμε ότι στις  βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 όλες οι δημοσκοπήσεις «εκτιμούσαν» το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, κατά μέσο όρο, μεταξύ 25% και 30%, αλλά οι κάλπες έβγαλαν 18%.

Για  να μην διαταραχθεί η κυριαρχία Μητσοτάκη, η ΝΔ πρέπει να πετύχει δύο στόχους, αθροιστικά ή διαζευκτικά, στις 9 Ιουνίου. Πρώτον, το ποσοστό της να μην πέσει κάτω από το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Και, δεύτερον, ακόμα κι αν συμβεί αυτό, να μην υπάρχει κόμμα που θα καταλάβει τη δεύτερη θέση με ποσοστό που να προσεγγίζει το 20%.

Αν οι στόχοι επιτευχθούν, η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θα συνεχίσουν τον υγιεινό περίπατό τους. Αντίθετα, τα «όργανα» θα αρχίσουν ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ και, ενδεχομένως, στο ΠΑΣΟΚ, αν παραμείνει εκλογικά στάσιμο και δεν κατακτήσει τη δεύτερη θέση.

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από το 18% των εκλογών του περασμένου Ιουνίου θεωρείται βέβαιη. Επομένως, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη δεν λογίζεται πια ως υπολογίσιμος αντίπαλος της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, που είχε 12% τον Ιούνιο του 2023, θεωρητικά έχει τις δυνατότητες  να πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το ύψος του ποσοστού του.

Αν τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης «σκοτωθούν»  για τη δεύτερη θέση με ποσοστά μεταξύ του 10% και του 15%, τότε το βράδυ των ευρωεκλογών στο μέγαρο Μαξίμου θα ανοίξουν σαμπάνιες.

Ήδη η κυβερνητική τακτική αυτόν το στόχο επιδιώκει να εξυπηρετήσει. Η ΝΔ δεν θα ήθελε οι ευρωεκλογές να αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα και με υψηλό ποσοστό περί το 20%. Αυτό μπορεί να συμβεί αν οι «πασοκογενείς» ψηφοφόροι, που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέψουν στην «κοιτίδα» τους. Για να μη συμβεί, πρέπει να μην καταρρεύσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, θα «διασωθεί» ο κ. Κασσελάκης και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι «ισόπαλα» και δεν θα απειλούν τη ΝΔ. Ήδη το τελευταίο διάστημα γίνονται «εκτιμήσεις» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε καθαρά δεύτερος»,  ενώ η εμφανιζόμενη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι περί τη μισή μονάδα.

Εν κατακλείδι, στους σχεδόν τρεις μήνες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, η κυβερνητική προπαγάνδα θα επικεντρωθεί στο στόχο να «διασωθεί» ως αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη και να καθηλωθεί το ΠΑΣΟΚ σε «ακίνδυνο» ποσοστό. Έτσι, η θεωρούμενη ως βέβαιη «βουτιά» της ΝΔ δεν θα έχει σοβαρή επίπτωση.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Εκτός αν το εκλογικό σώμα έχει διαφορετική γνώμη και συμβεί αυτό που έχει πει ο Αμερικανός πρωτοπυγμάχος Μάικ Τάισον: «Όλοι έχουν κάποιο σχέδιο, μέχρι να φάνε την πρώτη μπουνιά στη μούρη»…

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα