Αν δεν συμμορφωθούν θα τους εκτοπίσουμε στα ξερονήσια

Αν δεν συμμορφωθούν θα τους εκτοπίσουμε στα ξερονήσια

Οι συντεχνίες αναλαμβάνουν να εκκαθαρίσουν τους συντρόφους που τόλμησαν να καταφερθούν κατά του -εκάστοτε- τίμιου κλάδου. Αρχίζουν με διαγραφές ως προειδοποίηση. Τα χειρότερα έρχονται

Ήταν βέβαιο ότι θα έρθει η ώρα που η ελληνική κοινωνία θα πλήρωνε τις υπερεξουσίες που εκχώρησε η πολιτεία στους συνδικαλιστές. Δεν πληρώνουν μόνο όσοι τους εξέθρεψαν ταΐζοντάς τους με κρατικό χρήμα. Πληρώνουν όλοι. Αυτοί που τους πολεμούν εξ ανάγκης αλλά ακόμη και αυτοί που τους χάιδεψαν συστηματικά. Η πρόθεση των επιμελητηρίων να διαγράψουν από μέλη τους όσους βουλευτές ψήφισαν τα νέα μέτρα, είναι βαθιά αντιδημοκρατική και ενδεχομένως επικίνδυνη.

Ιδίως καθώς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει αυθαίρετα τις πολιτικές επιλογές του άλλου. Το ότι ο Τσίπρας έφερε προς ψήφιση το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων δεν τον κάνει λιγότερο καλό μηχανικό. Όπως δεν θα  τον έκανε καλύτερο μηχανικό μια ενδεχόμενη απόφαση να χαρίσει λεφτά στους συναδέλφους του. Η συγκεκριμένη απειλή, μόνο ως συντεχνιακή εκδίκηση μπορεί να εκληφθεί και απέχει πόρρω από κάθε έννοια δημοκρατίας.

Τα επαγγελματικά επιμελητήρια έχουν σαφώς λόγο στην πολιτική ζωή του τόπου. Είναι διαφορετικό όμως να εκφράζεις την αντίθεσή σου και διαφορετικό να επιχειρείς να επιβάλλεις την άποψή σου με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Όμως η Ελληνική κοινωνία έχει ανεχτεί πολλά και η κλιμάκωση της ασυδοσίας δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν.

Η ίδια η ΕΣΗΕΑ η οποία κόπτεται για τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε πιθανού αδικημένου,  έχει το δικαίωμα να ορίζει ποιοι θα ασφαλίζονται σαν δημοσιογράφοι. Μπορεί επίσης να διαγράφει όσους δεν συμφωνούν με τις απόψεις της. Οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι άλλαξαν στρατόπεδο όσες φορές μπόρεσαν, μετέτρεψαν τελικά τα φαρμακεία σε εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ όπως διαλαλούσε ο πρόεδρος μερικών φαρμακοποιών κος. Λουράντος. Τώρα μετάνιωσαν για το λάθος τους. Άλλαξαν ξανά στρατόπεδο και απειλούν με μεγάλη ευκολία όσους αποθέωναν προ ολίγων μηνών. Δεν ζητούν ούτε συγνώμη για το πρόβλημα που προκάλεσαν με την πολεμική τους στο παρελθόν.

Οι συνδικαλιστές των επιμελητηρίων, τάζουν προφανώς στα μέλη τους όλα όσα έταξε ο Τσίπρας και ακόμη περισσότερα. Δεν είναι όμως εύκολο να ακολουθήσουν στην κολοτούμπα και όταν βλέπουν ότι χάνουν τη μάχη καταφεύγουν σε κάθε δυνατή μέθοδο. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Γνωρίζουν ότι η αυταρχική πρακτική τους δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σε κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί κανείς να απαγορέψει σε έναν φαρμακοποιό να ασκήσει το επάγγελμα του επειδή έχει συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις. Οι φαρμακοποιοί και τα λοιπά επιμελητήρια, έχουν μόνο στόχο να διαπομπεύσουν δημόσια τους βουλευτές, να τους εκφοβίσουν και αν γίνεται να τους εκδικηθούν.

Η -έστω και προσωρινή- απώλεια της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος θα χαρίσει ρίγη ηδονής στους φανατισμένους οπαδούς των προέδρων των επιμελητηρίων μαζί με ένα πτυχίο αγωνιστικότητας ου ευελπιστούν να κεφαλαιοποιήσουν σε επόμενη κάλπη.

Όσοι επιχαίρουν με τις συνέπειες αυτών των πρακτικών για τους αφερέγγυους συριζαίους και ΑΝΕΛ που ψήφισαν τα σκληρά μέτρα, καλύτερα να σκεφθούν τις συνέπειες αυτών των πρακτικών για το μέλλον των ίδιων αλλά και της χώρας. Κάθε συντεχνία, θα μπορεί να παρεμβαίνει στην άσκηση πολιτικής, διεκδικώντας παλαβά προνόμια. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις, πολύ απλά θα διαγράφεται. Μόλις το μέτρο γίνει “παράδοση” θα περάσουμε και στο επόμενο στάδιο του δημόσιου λιθοβολισμού.

Η εκάστοτε αντιπολίτευση παίζει νομοτελειακά το βρώμικο παιχνίδι των συντεχνιών σε μια διαδικασία που ονομάζει “σύνθεση” και αποτελεί κλασική μορφή ψηφοθηρίας. Η ΝΔ πολύ πρόσφατα δέχθηκε στους κόλπους της τους απολωλώτες ταξιτζήδες. Οι οποίοι, αφού επιχείρησαν να διασφαλίσουν μερικά προνόμια από τον ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη μόλις είδαν ότι οι “πρώτη και δεύτερη φορά αριστεροί” τους γέλασαν.

Ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο του πελατειακού κράτους. Είναι θεμιτό να προβάλλει κανείς τις διεκδικήσεις και τις απόψεις του μέσω του επαγγελματικού του φορέα ή επιμελητηρίου. Είναι αποδεκτό ακόμη και αν το κάνει δυναμικά, εντός όμως πάντα των ορίων της αστικής τάξης και της δημοκρατίας. Είναι πολύ διαφορετικό να χρησιμοποιεί τις ψήφους των μελών της ως αντάλλαγμα για την διασφάλιση εξωφρενικών προνομίων που στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου.

Οι συνδικαλιστές εδώ και καιρό έχουν ξεπεράσει τα όρια. Οι πολιτικοί τους υποθάλπουν και ήρθε η ώρα το φίδι να δαγκώσει το χέρι που το χάιδευε. Όσοι σπεύδουν να θεωρήσουν την πράξη αυτή θεία δίκη επειδή βολεύει τα πολιτικά τους πιστεύω και τις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις ας περιμένουν. Δεν θα αργήσει η ώρα που το “θηρίο” θα καταπιεί και αυτούς.

* Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα