Απ’ τον “μπάρμπα στην Κορώνη” έως τον “εξάδελφο Υπουργού”

Απ’ τον “μπάρμπα στην Κορώνη” έως τον “εξάδελφο Υπουργού”
Συνάντησ του υπουργού Οικονομικών Ευκελίδη Τσακαλώτου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί την πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν περί προληπτικής πίστωσης αλλά για διαφορετικούς λόγους

Ο λόγος τον οποίο επικαλείται η ανώνυμη πηγή της Κομισίον ως βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ύπαρξη προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Η Κυβέρνηση άκουσε τη δήλωση, κράτησε μόνο το φιλέτο που την ενδιαφέρει και αγνόησε την ουσία. Έτσι μπορεί να πανηγυρίζει ότι δικαιώθηκε η άποψή της για την πίστωση.

Τα δανεικά, ακόμη και αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε, θα επιφέρουν ένα νέο μνημόνιο. Η Κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα νέο κείμενο υποχρεώσεων όπως ο διάολος το λιβάνι. Έτσι θα κάνει μεγαλειώδη φιέστα με σλόγκαν “διώξαμε τα μνημόνια” και παράλληλα προσδοκά ότι θα μπορεί να διατηρεί την αυτονομία -κάποιων έστω- αποφάσεων. Ήδη έχει μιλήσει για αύξηση του κατώτατου μισθού, για απόπειρα αύξησης των συντάξεων αν το επιτρέψουν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος και φυσικά για την εφαρμογή όσων έχει ονομάσει αντίμετρα.

Ακούγοντας ολ’ αυτά οι Ευρωπαίοι σπεύδουν να συμφωνήσουν με την ελληνική Κυβέρνηση, επιδιώκοντας όμως το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Θεωρούν δηλαδή ότι αν υπάρχει νέο μνημόνιο, η Κυβέρνηση θα ρίξει εκ’ νέου όλες τις ευθύνες στους δανειστές και εκμεταλλευόμενη το “προστατευμένο” περιβάλλον της πιστοληπτικής γραμμής θα κάνει πολιτικό “ανταρτοπόλεμο”. Όπως είχε κάνει δηλαδή με το περιβόητο βοήθημα που ονόμασε 13η σύνταξη. Απόφαση που είχε φέρει σε δύσκολη και αμήχανη θέση τους Ευρωπαίους.

Γι αυτό και η πηγή κάνει λόγο για πιθανή απώλεια της ιδιοκτησίας του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων. Πρακτικά θεωρεί ότι όταν η Κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κρησάρα των αγορών, θα εξαναγκαστεί να υλοποιήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Αν δεν θέλει να βρεθεί προ δυσάρεστων εξελίξεων, όπως η δραματική αύξηση του κόστους χρήματος. Αν οι αγορές αντιληφθούν ότι στην Ελλάδα επιχειρείται μια παλινόρθωση του παλαιού φαύλου συστήματος, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν μεγαλύτερα επιτόκια για το ρίσκο που αναλαμβάνουν.

Οι δανειστές φοβούνται φυσικά ότι η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να “αναστρέψει” τις μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό και θέλουν να επιστρέψει το ΔΝΤ για τους εναπομείναντες μήνες του τρέχοντος προγράμματος. Γι’ αυτό και στη Γερμανία, προσανατολίζονται να ζητήσουν ρήτρες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης δεν θα καταργηθούν.

Το στέλεχος που έδωσε τις πληροφορίες, το είπε ξεκάθαρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιλογή των γενικών γραμματέων. «Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις. Είτε το κάνεις σωστά (properly), είτε ακολουθείς τους κανόνες μόνο στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του Υπουργού», Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι αναμένονται μαζικές προσλήψεις πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές. Όχι μόνο γενικών γραμματέων. Γενικώς προσλήψεις…

Δεν είναι βεβαίως μόνο ανθρωπιστικά τα κίνητρα των Ευρωπαίων. Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας κατά τα οποία η διαχείριση της ελληνικής κρίσης κόστισε σε πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς, θέλουν να ξεμπλέξουν με την Ελλάδα. Θα πρέπει να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας. Δεν μας παρατάνε στην τύχη μας ακριβώς. Η χώρα έχει αλλάξει πολύ και συνεχίζοντας την ενάρετη διαχείριση μπορεί να ορθοποδήσει. Είναι στο χέρι μας πλέον να το κάνουμε και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Βεβαίως, η παράδοση της κομματοκρατίας είναι ισχυρή στην Ελλάδα. Οι φίλοι και τα ξαδέρφια των Υπουργών έχουν κεκτημένα δικαιώματα, όπως είχαν και οι έχοντες “μπάρμπα στην Κορώνη”. Θα είναι κρίμα όμως να πετάξουμε στα σκουπίδια την προσπάθεια τόσων ετών στον βωμό της εκλογικής παράδοσης. Ακόμη και για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι άδικο να καταργήσει όσα πέτυχε προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, πληρώνοντας μάλιστα τεράστιο πολιτικό κόστος. Οι φίλοι και τα ξαδέρφια των Υπουργών του παραδείγματος, θα πρέπει να “θυσιαστούν” για να προχωρήσει η χώρα…

Συμφωνία Κομισιόν-κυβέρνησης για πιστοληπτική γραμμή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα